”Hej, min dotter verkar ha IBS. Hur funkar det att äta ägg vid ibs?”
Det finns inga livsmedel som man måste undvika helt vid IBS utan det bör vara eventuella symtom som får avgöra om man skall utesluta födoämnet eller inte. Fett, kaffe, starka kryddor är kända för att utlösa mag-tarmsymtom. Vissa kolhydrater kan också orsaka mer symtom men detta innebär alltså INTE att man ska utesluta dem. Dessa kolhydrater finns nämligen ofta i väldigt nyttiga livsmedel. Några exempel är baljväxter (bönor, linser, ärter), äpple, päron, lök, blomkål, plommon, avokado, mango, honung, pasta, bröd och mjölk (laktos). Man kommer som sagt långt på att begränsa mängden som man äter av dessa livsmedel utan att helt utesluta dem.
Om din dotter upplever att ägg orsakar symtom kan det ju vara så. När det gäller just att äta ägg vid IBS så tycker en del att ägg fungerar utmärkt, medan andra upplever att de får symtom just av ägg.
Mängden har ofta en avgörande betydelse samt om man äter ägg vid flera tillfällen under samma dag. Fetthalten i äggula skulle kunna trigga symtom.
Hur är det för din dotter; blir eventuella symtom likadana oavsett tillagningsmetod? Kanske kokt ägg fungerar bättre än stekt? Omelett? Äggröra? Äggulan? Äggvitan? Testa!
Här på alltomibs har vi fått en stor mängd olika frågor om just kost och IBS. Bland annat har vi skrivit om hur man kan spåra störande livsmedel genom att pröva olika dieter som till exempel low FODMAP-dieten och hur den kan påverka symtomen vid IBS och om kost som kan ge mindre symtom vid IBS under graviditet. Ta del av fler tips om vad man kan göra för att må bättre eller fördjupa dig i IBS-symtom här på alltomibs.se.