”Vad anser experten om FODMaP-metoden för att spåra störande livsmedel? Min favoritfrukt var äpple. Det visade sig att jag blev bättre med att sluta äta och dricka äpplen. Tacka Australiska FODMaP för det.
Är det så att svenska läkemedelstillverkare och hälsodepartementet ser ner på denna enkla metod?”
Low-FODMaP-Kosten: En Uteslutningsdiet
Livsmedelsverket ser inte ner på low-FODMaP-kosten, men det är en uteslutningsdiet som är utvecklad till människor med IBS-symtom och inte till den allmänna befolkningen. Läkemedelstillverkare känner sedan länge till att vissa kolhydrater är svårsmälta och erbjuder olika enzympreparat som skulle kunna hjälpa till att bryta ner dessa svårsmälta kolhydrater.
FODMaP-metoden används för att lindra IBS-symtom och kan absolut vara en jättebra metod att lära sig om vilka livsmedel som orsakar mest besvär. Det är dock ingen enkel diet att följa eftersom det är en uteslutningsdiet. Risken är att kosten blir ensidig och långtråkig samt att man kan blir rädd att äta något som inte finns med på FODMAP-listorna, vilket i sin tur kan göra att man undviker sociala sammanhang som att äta på restaurang och gå bort på middag t.ex. Det finns också risk att man får näringsbrist om man utesluter allt för många livsmedel. Information om vilka livsmedel som man bör undvika och många low-FODMaP-recept finns på internet, men det finns inte så mycket Information om hur man gör för att inte utesluta mer livsmedel än vad som är nödvändigt. Dessutom kan det kanske slutar med att man utesluter fler livsmedel än vad som behövs. Alla dietister jobbar inte med metoden eftersom den tar lång tid att genomföra och heller inte passar för alla människor som har IBS. Dessutom känner vi ännu inte till vad de negativa konsekvenserna av dieten har för långtidseffekter ännu. (Kosten innebär bl.a. förändrad tarmflora.) FODMAP-kosten innebär att man under några veckor äter strikt low-FODMAP, dvs att man utesluter livsmedel som innehåller stora mängder av svårsmälta och oabsorberbara kolhydrater.
FODMaP är en förkortning för dessa kolhydrater, de s.k fermenterbara, dvs kolhydrater som kan jäsas (fermenteras) av tarmbakterier i tjocktarmen och dessa kolhydrater är:
- galakto- och, fruktooligosackarider
- laktos,
- fruktos
- samt olika sockeralkoholer
Om man efter några veckor med low-FODMaP-kost upplever en markant symtomförbättring (om man inte märker en tydlig förbättring är bör man avbryta dieten). Så börjar den långa men väldigt viktiga resan med att identifiera vilka av de olika svårsmälta kolhydraterna (FODMaPs) som man bör minska mest på, beroende på vilka som orsakar svårast symtom.
Återintroducerings Fas
Under denna återintroducerings fas introducerar man en av FODMaP-sockerarterna i taget i ökande mängd under 1–3 dagar medan man i övrigt fortsätter att äta strikt enligt low-FODMaP. Man noterar sina eventuella symtom. Emellan varje FODMaP-innehållande livsmedel som man testar så är det viktigt att återgå till den strikta low-FODMAP-kosten under några dagar. Denna återintroducerings fas tar flera veckor att genomföra, men är viktig för att lära sig vilka livsmedel som orsakar mest symtom och hur mycket som man kan äta av del olika födoämnena innan symtom uppkommer. Det kan vara så att man faktiskt kan äta vissa livsmedel utan att få symtom trots att de har ett högt FODMaP-innehåll, beroende på vilka olika sockerarter som livsmedlet innehåller och på hur ens egna tarm reagerar. Alla personer med IBS får inte symtom av alla FODMaPs.
En viktig aspekt i low-FODMaP-dieten är att det inte är farligt för tarmen att äta dessa kolhydrater. Ja, man kan få symtom – och ibland svåra symtom – men inget i tarmen förstörs. FODMaPs är nyttiga livsmedel som innehåller massor av bra näringsämnen och kostfiber – men de innehåller också svårsmälta kolhydrater i olika grad. De näringsämnen som inte absorberas i tunntarmen tar tarmbakterierna hand om i tjocktarmen och utvinner korta fettsyror och olika vitaminer ifrån den mat som inte vi kan smälta. I denna process bildas också massor av gaser som i sin tur är en bidragande orsak till de symtom som uppkommer.
TIPS!
Man kommer faktiskt långt på att inte utesluta massor av livsmedel utan istället äta betydligt mindre portioner, men oftare – och att tugga ordentligt och äta långsamt! Då kanske man inte behöver utesluta livsmedel helt. Ett annat råd är att skala frukt och grönsaker i högre grad – eftersom detta också kan minska symtomen rejält utan att för den skull behöva avstå från livsmedlet helt.
Läs mer om
- Riskerna med FODMaP & FODMaP i hetluften
- FODMaP – Livsmedelsverket
- Om magen och maten – Magtarmförbundet