”Jag har svårt att få riktigt grepp om mina magbesvär. Kan bli otroligt uppblåst med gaser och efter 2 dagar så kissar jag enorma mängder. Svårt att kissa under tiden jag har magbesvären.
Har försökt hitta olika orsaker inom livsmedel men kan inte hitta något tydligt mönster. Vissa gånger går pizza bra och nästa gång får jag jättebesvär. Samma med mjölk. Har testat att utesluta vetemjöl, gluten, mjölk dels via laktosfri och även helt utan. Testat att inte äta rött kött.
Känns som mina besvär kommer mer eller mindre slumpvis. Startar med ordentlig uppblåst mage med gaser och när det blir bättre så kissar jag enorma mängder (typ varannan timma i 3-4 timmar). Efter det lugnar det ner sig i några dagar innan det börjar om. Jag har testat om jag har diabetes och det har jag inte. Har gjort en större test via Werlabs och alla värden ser bra ut.
Vad kan mina besvär bero på och varför håller systemet urinet några dagar innan det släpper loss allt på en gång?”
Inte ovanligt att IBS-besvär varierar mycket över tid
IBS kan innebära att man ibland har en helt problemfri mage-tarm och i nästa stund verkar man inte tåla något alls och får besvär från det mesta. Detta är dessvärre vanligt och typiskt för IBS och som förstås gör det än svårare att råda bot på symtomen.
Kommer magbesvären verkligen slumpvis?
Det handlar inte bara om maten. Det verkar som om du inte hittat något specifikt livsmedel som förvärrar dina symtom utan att symtomen dyker upp slumpmässigt och utan struktur.
När, hur och vad man äter
Det kan vara så att du även får gå till botten med ditt beteende – besvären kan nämligen delvis bero på hur och när du äter. Magen tenderar att orsaka minst besvär om man har regelbundna vanor och om man inte äter med allt för stora mellanrum utan med regelbundna intervaller.
När man äter
Någonstans mellan 2 till 4 timmars mellanrum är ett lagom tidsavstånd för måltider om det så är en glass eller lunch eller en macka. Det är alltså ingen bra idé att småäta ofta men heller inte att låta det gå 6-7 timmar mellan måltiderna för då riskerar man att äta alltför stora portioner.
Både en tom och en överfull magsäck kan utlösa eller förvärra redan befintliga symtom.
Hur man äter
Nästa sak är att tänka till om hur du äter – tuggar du tillräckligt noggrant och tar du det lugnt när du äter? Det kan vara väldigt svårt att rätta till detta beteende, men genom att bli mer medveten om sitt ätbeteende kan man också få en mer fungerande tarm.
Vad man äter
Vissa andra livsmedel än de du nämnt skulle också kunna ge mer knorr i magen än andra såsom fett (bakelser, såser, pizza, glass, ost), starka kryddor (tabasco, chilli t.ex.), alkohol (alla sorter) och kaffe. Andra saker som många känner av är bröd/pasta, baljväxter (bönor, ärter), kål, lök osv. (Du kan läsa mer om gaser i magen här)
Alltför mycket frukt kan också ge besvär. Jag menar inte att du skall utsluta dessa livsmedel men att du bör vara med medveten om att det är vanligt att dessa livsmedel är mer svårsmälta än andra och det kan löna sig att begränsa intaget och tänka på hur man kombinerar dem.
Ha ett lagomtänk, dvs frossa inte – varken i morötter eller chips – inget är förbjudet men ät inte för mycket av något då även det ”bästa” livsmedel emellanåt kan orska besvär.
Hur man mår
Tänk också på hur dagen och veckan har varit – Har du stressat ? Har du varit mycket stillasittande? Har du rört på dig mycket? Har du mens? Har du sovit dåligt?
Dessa saker påverkar också hur mage och tarm fungerar och kombinerar du detta med vad, hur och när du äter så är det lättare att förstå att IBS beror på många faktorer.
Undvik överraskningar
Ju färre överraskningar desto lugnare tarm helt enkelt.
IBS och behov av att kissa – finns det ett samband?
Att kissa mycket hänger inte nödvändigt ihop med IBS-besvär men är heller inte en ovanlig kombination då urinblåsan och urinröret ligger nära tarmarna och kör det på i tarmarna kan också reflexerna för kissnödighet säkert stimuleras – detta är jag dock osäker på så det behöver du kanske prata med en läkare eller uroterapeut om (En uroterapeut utreder och behandlar personer med urinläckage, urinträngningar, underlivssmärtor, svårigheter att tömma blåsan eller svag bäckenbotten. Uroterapeuten har också kompetens att hjälpa till vid avföringsläckage och tarmtömningsproblem.)
Hoppas detta gav lite råd på vägen. Är man orolig över sina besvär och för att få en korrekt diagnos bör man dock träffa en läkare till exempel genom att kontakta sin vårdcentral.