”Hej. Jag har med hjälp av en dietist på Hälsocentralen börjat en utredning av IBS. Jag fick under förra vecka också veta att jag är gravid, och undrar nu om jag ska fortsätta utredningen?”
Jag vet inte riktigt vad du menar med ”utredning av IBS” men om det gäller att hitta en kost som ger mindre symtom så kan ju detta ibland vara extra knepigt när man har IBS och är gravid. En del typiska IBS-symtom kan ju man ju även få av graviditeten i sig.
Det viktigaste som man skall tänka på när man är gravid är ju förstås att äta allsidigt – dvs. från kostcirkelns alla delar: Frukt och bär, Grönsaker, Potatis och rotfrukter, Bröd, flingor, gryn, pasta och ris, Matfett, Mjölk och ost samt Kött, fisk och ägg – och det samma gäller ju vid IBS. Man behöver sällan utesluta livsmedel men alltför stora portioner kan ju vara problematiska – både vid IBS och graviditet. Så ät hellre ofta och riktigt regelbundet och tugga ordentligt! Uteslut så lite som möjligt – men ibland kan man behöva minska rejält på mängden.
Fett, kaffe, starka kryddor är kända för att utlösa mag-tarmsymtom – begränsa intaget av dessa! Vissa kolhydrater kan också orsaka mer symtom men detta innebär INTE att man ska utesluta dem. Dessa kolhydrater finns nämligen ofta i väldigt nyttiga livsmedel. Några exempel är baljväxter (bönor, linser, ärter), äpple, päron, lök, blomkål, plommon, avokado, mango, honung, pasta, bröd och mjölk (laktos). Man kommer som sagt långt på att begränsa mängden som man äter av dessa livsmedel utan att helt utesluta dem.
Tips: det funkar ofta bättre att äta surdegsbröd och knäckebröd än vitt bröd. Skölj baljväxter noggrant (eller använd färdigkokta på burk), skala frukt och ät inte mer än 2-3 frukter per dag.
Läs mer om Graviditet och IBS