1. När jag är svullen i magen och försöker massera den vilket kan hjälpa lite mot värken, känner jag ofta en hård knöl på höger sida förmodligen i grovtarmen, den finns inte där när jag mår bra, är det förstoppning ?
2. Varför kan inte tarmen släppa ut all luft som gör att jag sväller så kopiöst ?
3. Alltid två dagar efter tarmtömning sväller min mage/tarmar så kopiöst, varför ?
4. Hur vet man att tarmarna är inflammerade eller inte ?
5. Är IBS tarmar mer känsliga för svullnad, det gör ju så ont när magen är svullen ?”
Låt en läkare undersöka din mage
1. Det kan säkert vara en ansamling av tarminnehåll (förstoppning) som du känner, men detta är förstås inte rätt forum att svara på denna fråga utan en läkare behöver känna på din mage för att kunna besvara din fråga.
IBS kan påverka tarmens rörelser
2. Om man har IBS så kan ibland tarmens rörelser som för tarminnehållet framåt, vara i obalans och och arbeta för dåligt, vilket i sin tur försvårar transporten av både tarminnehåll och gaser.
Svårt att förklara eventuellt samband
3. Jag kan inte svara på frågan, jag har ingen aning.
Slem och blod och frekventa tarmtömningar kan vara tecken på inflammation
4. När tarmarna är inflammerade är de vanliga symtomen blod- och/eller slemblandad avföring, många tarmtömingar ibland även nattetid och även tarmtömningar som enbart innehåller slem och blod. Det börjar ofta med att avföringen blir lösare och lösare och mer frekvent än innan. För att vara säker om man har en inflammatorisk tarmsjukdom eller inte är det läkarundersökning som behövs (och sannolikt avföringsprov och ev koloskopi).
IBS ökar känsligheten
5. Personer med IBS har ofta en ökad tarmkänslighet (visceral hypersensitivitet) och tarmrörelser kan upplevas som smärta och känslighet för tarminnehåll och gaser i tarmen kan upplevas värre än hos friska individer.
Rörelse kan var nyckeln
För att motverka att alltför mycket gaser bildas så bör man tänka på att vardagsrörelse har stor effekt på tarmen.
Promenad, simning, cykling, dans är några exempel på sysselsättning som kan stimulera tarmen till bättre tarmrörelser och en chans att få ut gaserna. Det är viktigt att man rör på sig varje dag i minst 30 minuter.
Viss mat kan öka mängden gaser i tarmarna
Vissa livsmedel kan också framkalla mer gaser än andra såsom lök, kål, bönor, paprika men också andra grönsaker och frukter. Ett annat bra knep är att skala grönsaker och frukt. Undvik att tugga tuggummi och begränsa intaget av kolsyrad dryck (kolsyrat vatten, läsk, öl och liknande). Man får inte glömma att framför allt fet mat kan öka tarmrörelser, förstärka tarmkänsligheten och bromsa transporten av gaser och på så sätt ge buksvullnad och akut smärta. Det kan då vara viktigt att begränsa intaget av friterade och panerade rätter, gräddsåser och gratänger, glass, ost, bakverk och snacks.
Avslappningsövningar kan också hjälpa en spänd och öm buk.