Symtom: uppblåst mage, lös mage och magknip

av | Frågor & svar

Jag är en 46-årig kvinna som fick diagnosen IBS för tjugo år sedan.

Mina symtom är uppblåst mage, lös mage och magknip. Under de senaste fem åren har jag börjar få problem med extrem trötthet vid skov men också mycket mer värk i skuldror och nacke.

Så pass illa att jag inte kan träna utan att få väldigt ont i kroppen. Musklerna känns som inflammerade och jag kan få en lätt temphöjning också.

Vad beror det på och vad kan jag göra?

Men jag undrar också om det har med hormoner att göra. Förklimakteriet? Min mens blev också smärtsammare och långvarigare. Jag började med minipiller och mår nu bättre. Men kan fortfarande inte träna utan att få influensaliknande värk i kroppen. Särskilt vid IBS-skov.

Vad kan jag göra?

Nya symtom – nytt läkarbesök

Hormoner kan spela roll förstås. Jag tycker dock att du skall träffa en läkare då varken extrem trötthet, värk i skuldror och nacke eller förhöjd kroppstemperatur är typiska IBS-symtom. Läkaren kan hjälpa dig att reda ut bakgrunden till dina besvär och om det finns någon koppling till dina IBS-besvär.

Allmänna råd kring kost

Oavsett vad läkaren kommer fram till kan det vara en god idé att se till att dina matvanor är regelbundna och måttliga. Man har också sett att en sund nordisk kost, rik på frukt, grönsaker, fisk och fullkorn och mindre mängd kött, vitt mjöl och sötsaker kan minska andelen inflammation i kroppen.

Utan att krångla till det så kan livsmedelsverkets kostråd öka välbefinnandet och förbättra hälsan. Nedan följer i korthet Livsmedelsverkets kostråd om en hälsosam helhet:

 • Ät inte så mycket rött kött och chark, max 500 gram i veckan men gärna mindre.
 • Ät fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan.
 • Variera mellan feta och magra sorter och välj miljömärkt.
 • Ät mycket grönsaker, frukt och bär! Välj gärna grova grönsaker som rotfrukter, vitkål, blomkål, broccoli, bönor och lök.
 • Byt till fullkorn! Välj fullkorn när du äter pasta, bröd och gryn.
 • Välj nyttiga oljor i matlagningen, exempelvis rapsolja eller flytande matfetter gjorda på rapsolja, och nyttiga smörgåsfetter. Titta efter Nyckelhålet.
 • Byt till magra mejeriprodukter! Välj magra, osötade produkter som är berikade med D-vitamin.
 • Ät mindre socker. Håll igen på godis, bakverk, glass och annat med mycket socker. Minska särskilt på söta drycker.
 • Välj mat med mindre salt. Använd mindre salt när du lagar mat, men använd salt med jod.
 • Håll igen på mängden alkohol! Byt till alkoholfritt eller lägre alkoholhalt.
 • Mer nötter och frön! Ett par matskedar om dagen av olika sorters nötter och frön är en lagom mängd. Lagom är bäst!

Försök att hålla energibalansen genom att äta lagom mycket. Mer rörelse i vardagen! Rör på dig minst 30 minuter varje dag! Ta till exempel raska promenader och minska stillasittandet genom att ta korta aktiva pauser.

Läs mer på

livsmedelsverkets hemsida

Orsaker till IBS – utlösande faktorer

Hitta liknande frågor & svar

Diarré och magkatarr

Diarré och magkatarr

"Kan man få diarré när man har magkatarr? Har fått diagnosen IBS för länge sedan. Har har alltid haft hård och trög mage. På senare tid har jag fått...

läs mer
Aubergine och magen

Aubergine och magen

Hej! Jag har ätit aubergin och min mage har tålt det. Helt plötsligt så har den inte tålt det. Kan det vara kombinationen? Kan det ha med en...

läs mer
Hur ofta skall man äta?

Hur ofta skall man äta?

"Hej, jag har fått höra att man ska äta lite men fler gånger om dagen, hur ofta rekommenderar du att man äter? Och vad ska man äta, är det riktig...

läs mer
Läkemedel vid IBS-M

Läkemedel vid IBS-M

"Hej. Jag är sjuksköterska och ger telefonrådgivning på en vårdcentral. Är det korrekt att rekomendera Movicol/Moxalole till en person med IBS som...

läs mer
Kaffe och magen

Kaffe och magen

"Haft problem med magen i 30 år. 45 idag. Älskar kaffe men blir inte bra på det. Vet inte vad jag ska äta och inte. Har gluten och laktos med....

läs mer
IBS och diafragmabråck

IBS och diafragmabråck

"Hej. Har haft Ibs i minst 15-20 år har också ett stort diagragmabråck. Jag har provat det mesta, men är nu ständigt uppsvullen, illamående,...

läs mer

Pin It on Pinterest

Share This