”Hej, jag har fått höra att man ska äta lite men fler gånger om dagen, hur ofta rekommenderar du att man äter? Och vad ska man äta, är det riktig mat, eller mellanmål? Sen har jag hört att man ska undvika fibrer och vissa frukter samt gluten och laktos, stämmer det? Kan du ge lite tips på vad man kan äta för att må lite bättre?”
Ät regelbundet, 5-6 gånger om dagen
Att äta med regelbundna mellanrum förbättrar ofta tarmvanorna. Ett lagom mellanrum mellan måltider brukar vara ca 3 timmar och då kan det vara bra att äta 5-6 gånger om dagen. Gärna små huvudmål och lite större mellanmål.
Frukost två gånger om dagen
Det är viktigt att man inte bara lägger till mellanmål då man riskerar att få ett för stort kaloriintag om man inte också minskar storeken på huvudmålen. Man kan faktiskt äta frukost vid två tillfällen – hälften hemma och resten på jobbet som ett mellanmål (morgonfika), sedan kan man äta halva lunchen som lunch och resten som eftermiddagsfika.
Middagen går att fördela på samma sätt att man helt enkelt äter huvuddelen med familjen och resten som ett kvällsmellanmål. På detta sätt blir det inte mer att äta under dagen men en snällare fördelning för mage och tarm som också kan ge lindrade symtom.
Undvik inte fibrer ovh ät lagom med frukt
Att undvika fibrer rekommenderar jag inte men att tänka på vilka fibrer. Om man har en känslig mage- tarm är det ofta bättre att äta fiberrik kost jämnt fördelat över dagen. Spannmålsfibrer tenderar också att ge mer symtom så att vara försiktig med fullkornsbröd och vetekli och hellre öka intaget av havre, quinoa, rotsaker, grönsaker och bär.
Alltför mycket frukt under dagen kan vara symtomframkallande så max 2-3 om dagen och hellre bär än frukt.
Laktos är inte farligt
Laktosfritt kan vara bra för vissa men alla är inte känsliga för laktos och det är alltid en mängdfråga och det är aldrig farligt att få sig laktos. Gluten är inte farligt att få i sig – om man inte är glutenintolerant förstås (!) – detta bör utredas innan man tar bort gluten från kosten, alltså inget att exerimentera med på egen hand, rådfråga läkare.
Mindre ofta, mindre mängd
Spannmålsprodukter (bröd o pasta) innehåller mycket fiber och många näringsämnen som vi behöver så det är synd att utesluta dessa livsmedel helt, men hellre äta surdegsbröd och knäckebröd och i mindre mängd. Lika så pasta – mindre ofta och i mindre mängd om man har känslig tarm.
Läs mer…
Matvanor, hur du undviker en krånglande mage.