Mina IBS symtom har ändrat skepnad

av | Frågor & svar

”Har efter många undersökningar och tester fått diagnosen IBS Vad jag än läser och pratar med andra som har IBS så är det diarréer, toabesök hela tiden, allt kopplat till mat. Ja, så hade jag det för fyra år sen men idag ser det annorlunda ut. Jag får attacker/perioder då magen svullnar upp, det känns som jag har ett brett skärp hårt åtdraget ca 5 cm ovanför naveln. Smärtan är fruktansvärd, går upp i ryggen. Magen är då som en jätteballong. Kroppen blir matt och jag vill bara gå och lägga mig. Detta är också IBS säger läkaren men varför läser jag inte om någon som har dessa besvär?”

IBS-diagnosen ställs genom de så kallade Rom IV-kriterierna som innebär följande:

”Återkommande buksmärta i genomsnitt minst 1 dag per vecka de senaste 3 månaderna, symtomdebut för minst 6 månader sedan och minst 2 av 3 följande karaktäristika:

  • relaterad till tarmtömning
  • associerad med ändrad avföringsfrekvens (hur ofta man går på toaletten)
  • associerad med ändrad avföringskonsistens” (diarré och eller förstoppning)

Andra IBS symtom

Förutom ovan nämnda symtom är det inte ovanligt att personer med IBS också känner av något eller några av dessa symtom från mag-tarmkanalen: gaser (upplever att man pruttar ovanligt mycket eller att pruttarna luktar ovanligt illa), uppkördhet/buksvullnad, akuta toabesök, spänd buk, slem i avföringen, rapningar, magkurr och oväsen från magen, dålig smak i munnen, sura uppstötningar, kräkningar, illamående och nedsatt aptit.

Det är heller inte ovanligt personer med IBS upplever en del andra symtom såsom: trötthet, orkeslöshet, värk i muskler och muskelfästen, sömnbesvär, ryggont, spänningshuvudvärk, urinvägsbesvär, ångest och/eller depression.

Kostråd

De viktigaste kostråden som jag kan ge dig är att äta med regelbundna intervall på ca 2–4 timmars mellanrum. Det är viktigt att det inte går för långt emellan måltiderna då det ökar risken för att man äter för fort och för mycket. Det är bättre för magsäck och tarm om man äter mindre portioner som man tuggar väl. Både hunger och mättnad/övermättnad kan orsaka alla möjliga symtom vid IBS – så ta det lugnt vid måltiderna! Glöm inte att njuta av maten. Hellre en liten portion som du äter långsamt än en stor portion som du kanske kastar i dig. Sitt gärna kvar i några minuter efter måltiden och om du har tid kanske du kan ta en kort lugn promenad innan det är dags att återgå till sysslorna.

Det kan också underlätta matsmältningen att äta mer tillagad och bearbetad mat. Med detta menar jag att skala grönsaker och frukter i större utsträckning och att göra mer puré, kräm, smoothies, mos samt grytor, långkok och soppor. Mat som lätt faller sönder under gaffelns tryck orsakar mindre matsmältningsbesvär.

Livsmedel som kan utlösa IBS symtom

Några livsmedel som man bör ha extra koll på är fett, alkohol, starka kryddor och kaffe. Allesammans kan utlösa symtom såsom smärta, uppblåsthet, akut ”nödighet” och så vidare. Med fet mat menas exempelvis pommes frites med bearnaise, gräddtårta, ostbricka, kebabsås, pizza… Det är en dosfråga och olika individer är olika känsliga så försiktighet krävs. Alkohol är också en mängdfråga – mindre mängd ger mindre symtom och drick aldrig alkohol på tom mage! Starka kryddor (cayenne, chili, tabasco osv) bör man vara försiktig med och välj, om nödvändigt, mat med mindre styrka. Man bör inte överskrida ett intag på tre koppar kaffe om man har IBS. Drick hellre frystorkat kaffe (snabbkaffe) eller espresso än kok- eller bryggkaffe.

Om man lider av smärta och buksvullnad får man inte glömma fysisk aktivitet! En liten promenad stimulerar tarmens rörelser som på det sättet förflyttar både tarminnehåll och gaser och kan också effektivt lindra smärta.

Stress i olika former påverkar också tarmen negativt och faktum är att fysisk aktivitet och avslappning kan göra susen!

Läs mer

Alltomibs –IBS: ÄR DET VANLIGT ATT MAGEN BLIR SVULLEN VID FÖRSTA TUGGAN?

1177 Vårdguiden – Gasbesvär

Hitta liknande frågor & svar

Diarré och magkatarr

Diarré och magkatarr

"Kan man få diarré när man har magkatarr? Har fått diagnosen IBS för länge sedan. Har har alltid haft hård och trög mage. På senare tid har jag fått...

läs mer
Aubergine och magen

Aubergine och magen

Hej! Jag har ätit aubergin och min mage har tålt det. Helt plötsligt så har den inte tålt det. Kan det vara kombinationen? Kan det ha med en...

läs mer
Hur ofta skall man äta?

Hur ofta skall man äta?

"Hej, jag har fått höra att man ska äta lite men fler gånger om dagen, hur ofta rekommenderar du att man äter? Och vad ska man äta, är det riktig...

läs mer
Läkemedel vid IBS-M

Läkemedel vid IBS-M

"Hej. Jag är sjuksköterska och ger telefonrådgivning på en vårdcentral. Är det korrekt att rekomendera Movicol/Moxalole till en person med IBS som...

läs mer
Kaffe och magen

Kaffe och magen

"Haft problem med magen i 30 år. 45 idag. Älskar kaffe men blir inte bra på det. Vet inte vad jag ska äta och inte. Har gluten och laktos med....

läs mer

Pin It on Pinterest

Share This