Tips för att minska förstoppning

“Jag har lidit av förstoppning till och från sedan jag var liten och har nyligen försökt ändra min kost med mer grönsaker och mindre socker och gluten. Tyvärr har min mage blivit mycket sämre i och med att jag äter nyttigare. Vad kan det bero på?”

Förstoppning är ett besvärligt tillstånd, men kan förbättras genom ett högt intag av fiber som till exempel finns i grönsaker och rotfrukter. Socker har dock ingen större påverkan på takten i tarmen, ej heller gluten.

Gluten är inte ohälsosamt

Glutenfria produkter innebär inte att de är mer hälsosamma eftersom gluten inte är ohälsosamt om man inte är glutenintolerant (det vill säga har diagnosen celiaki) förstås. Att välja glutenfritt bröd innebär ett rejält minskat fiberintag vilket sällan är av godo för en hård mage. Om du inte är glutenintolerant kan du obehindrat äta gluteninnehållande livsmedel men bör för att hålla tarmen igång, välja bröd med hög fiberhalt.

De bröd som fungerar bäst för en känslig mage brukar vara knäckebröd som oftast har ett högt fiberinnehåll. Välj ett nyckelhålsmärkt knäckebröd så innehåller det mycket fiber men också låga halter av socker.

Om du upplever mycket gaser och andra mag-tarmbesvär från gluteninnehållande produkter beror det sannolikt inte på gluteninnehållet utan på de svårsmälta kolhydraterna, det vill säga FODMAPs, som finns i samma livsmedel. Mängden har stor betydelse i sammanhanget.

Det är bra att du försöker att äta mer nyttigt och att du minskar på sockerintaget.

Tips för att minska förstoppning

Här kommer några tips för att minska förstoppning:

  • Ät gärna kokta grönsaker och rotsaker (ugnsbakade och wokade funkar också bra förstås).
  • Ät gärna bär och frukt.
  • Välj gärna pasta och bröd med högre fiberhalt.
  • Ät inte pasta varje dag, utan variera dig – ris, potatis, quinoa, mathavre är bara några alternativ som kan fungera jättebra för känsliga magar.
  • Drick vatten – minst 1 L per dag – Det är extra viktigt med vätska vid förstoppning!
  • Rör på dig minst i 30 minuter varje dag! Promenader, cykling, simning, trädgårdsarbete…
  • Välj fiberrikt knäckebröd framför mjukt vitt bröd.
  • Tugga noggrant!
  • Ät ofta – men små portioner och regelbundet.
Publicerat av: Lena | Dietist

Mer från alltomibs.se


“Hur spårar jag störande livsmedel”?

“Vad anser experten om FODMaP-metoden för att spåra störande livsmedel? Min favoritfrukt var äpple. Det visade sig att jag blev bättre med att sluta äta och dricka äpplen. Tacka Australiska FODMaP för det. Är det…

Läs mer

IBS-D: Vad kan jag göra för att må bättre?

“Hejsan! Jag har diagnostiserat mig själv med IBS-D. Jag har haft det sedan en vinterkräksjuka som tog över hela familjen samtidigt. Sedan dess har mitt immunförsvar varit -0. Har haft ny feber varje vecka, haft…

Läs mer