IBS: är det vanligt att magen blir svullen vid första tuggan?

“Hej, Några veckor in på semestern började jag få ont i magen som också blev svullen. Jag får ont och svullnar mer ju längre dagen går (på morgonen helt ok) och på kvällen känns det som att magen ska sprängas. Har alltid gått på toa 2-3 gånger i veckan, känns inte som att magen töms ordentligt när jag bajsar (kan tydligen också bero på hemorrojder som jag fick när jag fick första barnet).

Jag förstår att du inte kan ge någon diagnos men jag har bara några frågor rent allmänt (den första undrar jag mest över):– är det vid IBS vanligt att magen svullnar vid första tuggan, vad man än äter? Då har ju inte maten kommit ner i tarmarna??? Den svullnar tom av vatten.
– har i några dagar minskat på sådan mat som kan irritera. Inte uteslutit helt. Borde det inte kännas lite bättre då? Det tycker jag inte att det gör.
– Eftersom detta kom ganska plötsligt försöker jag komma på vad som kan ha utlöst det. Inte stress eftersom det var på semestern. Kan det vara onyttig semestermat och alkohol som ”utlöst”? Tacksam för svar!”

Det är vanligt att magen svullnar upp och ibland går detta ruskigt snabbt. När du äter något så flyttar sig också innehållet i tarmen (föda som du ätit tidigare). För att göra plats för den ”nya” maten. Beroende på var i tarmen som tidigare mat befinner sig kan det också orsaka olika symtom såsom smärta, buksvullnad, bubbel osv.

Vanor & Rutiner

Under semestern ändrar man ofta på vanorna – det blir kanske mindre vardagsstress men man kan bli stressad över andra saker ändå och magen bryr sig inte om varför. Dessutom kan det ta tid för kroppen att ställa om från vardagsstress till semesterlunk och magen kan då reagera helt irrationellt, kan tyckas.

Alkohol, oregelbundna vanor och annorlunda mat kan återspegla sig i magsymtom. Magen gillar ordning och reda, rutiner och lagom av allt – inte så som man alltid lever under semestertider, då man kanske gör många spontana saker som faktiskt påverkar hela kroppen. Allt som påverkar kroppen påverkar givetvis magen också – så alkohol och semestermat kan definitivt utlösa symtom trots avsaknad av stress.

Njut så mycket som möjligt under semester och ledigheter men ta det lugnt med portionsstorleken och alkoholmängden. Se till att äta så regelbundet som det går och ta hellre en fika än att helt strunta i att äta. Bara för att det är ledigt behöver man inte bara äta snabbmat, chips, godis, tårtor och dricka drinkar, rosé, läsk osv…

Glöm inte bort att röra på dig under semestertider! Fysisk aktivitet har väldigt gynnsamma effekter på stressnivåer men även på mag-tarmfunktion och symtom.

Läs mer

UPPBLÅSTHET: FINNS DET NÅGON HJÄLP?

DOKTORN – Gaser i magen – ballongmage

Publicerat av: Lena (Leg. dietist) | Dietist

Relaterat innehåll


Svullen mage och diarré efter matintag

“Hej! Jag har problem med svullen mage och diarré efter matintag. Får för mig att värre efter jag ätit mycket vitt bröd. Får även feberkänningar som blir värre efter lunch/middag. Jag är kvinna, 38 år….

Läs mer

Graviditet och IBS

Hej! Vi har efter många års kämpande blivit gravida. Jag har bland flera diagnoser svår IBS. Jag försöker hitta information om IBS vid graviditet men hittar absolut ingenting!!! Har du någon information eller tips och…

Läs mer


Hjälp med magont och uppblåsthet

“Hejsan, jag har haft magont en längre tid nu, mycket luft och jätteont. Har ingen diagnos, men blev opererad då de trodde att det var blindtarmen. Inget fel på den, så den sitter kvar (gallblåsan…

Läs mer

Gaser i magen eller uppblåst – hur gör djur?

Även djur upplever gaser i magen. Näsapan livnär sig främst på unga blad, vilka är svåra för apans tarmar att bryta ned. Matsmältningen går långsammare och bakterierna som skapar gaser blir mer verksamma, vilket resulterar i mer…

Läs mer