”Hej! Har som vuxen blivit födoämnesintolerant.
Det jag vet att jag reagerar på är citronsyra, soja, sojalektin samt majsstärkelse men känner av de flesta e-nr.
Detta är ett stort problem då jag har svårt att hitta något att äta när jag även har svår IBS. Det jag skulle vilja be er om är att skriva och upplysa om citronsyra, det är säkert fler än jag som reagerar på E330 utan veta om det för det är nog väldigt olika hur man reagerar.
Jag får kraftig värk i magsäcken, illamående, känsla av att vilja kräkas, huvudvärk, nysningar och klåda på ryggen. Det värsta är att ekologiska produkter får innehålla E330.
Jag tycker att E330 borde förbjudas helt, men det tar väl 10 år innan man har upptäckt vad det ställt till med. Önskar att det kommer fram mer att det är framställt av svartmögel så kanske folk reagerar och förhoppningsvis vägra köpa alla dessa produkter som innehåller detta och ställer krav på till exempel barnmat och skolmat.
Tyvärr finns det i så gott som alla livsmedel samt läkemedel och hälsokost. Har också en fråga när det gäller c-vitamin: Det verkar som dom får skriva ”innehåller c-vitamin” även om det är syntetiskt och reagerar även när det står E-vitamin, men inte framkommer att det till exempel har framställts ur sojaböna. Tack för bra information (på alltomibs.se)!”
Man kan inte vara allergisk mot citronsyra
Man kan inte vara allergisk mot citronsyra eftersom det inte är ett protein och ett kroppseget ämne. Däremot upplever en del att de reagerar på eller är intoleranta mot citronsyra i olika produkter och man vet inte vad som skulle kunna orsaka dessa eventuella reaktioner eller vad som skulle kunna orsaka dem. Det är viktigt att du gör en undersökning hos läkare om du får de symtom som du uppger.
Eftersom citronsyra finns naturligt i exempelvis bär och frukt är det ju svårt att undvika att få i sig av det. Dessutom bildas citronsyra naturligt i kroppen i processer som är viktiga för att ge energi till cellerna.
E330 – bara en annan beteckning
Citronsyra, eller E330, är en livsmedelstillsats som fungerar som ett antioxidationsämne, dvs. citronsyra förhindrar att livsmedlet missfärgas eller härsknar och gör också att lättförstörbara vitaminer som till exempel vitamin A, D, E och B2, bevaras bättre.
Det är ingen skillnad på citronsyra och E330. Beteckningen E330 säger heller inget om hur produkten utvunnits. Det är upp till livsmedelsproducenten om tillsatsämnet presenteras som namn (t.ex. citronsyra, agar, betakaroten) eller som E-nummer (t.ex. E330, E406, E160a). Det är alltså ingen skillnad på citronsyra och E330 utan det är bara olika sätt att presentera ämnet för konsumenten.
Det är lag på att redovisa vilka ingredienser som ingår i livsmedel, men om producenter vill skriva E-nummer eller namnet på tillsatsen är frivilligt. För att en tillsats ska få användas i livsmedel krävs det dock att den har godkänts inom EU. Endast tillsatsämnen som inte utgör någon hälsorisk och som är av värde för konsumenten eller nödvändiga för livsmedlets hantering blir godkända. Andra tillsatser är förbjudna.
Samma citronsyra oavsett varifrån den kommer
Citronsyra finns naturligt i många födoämnen, t.ex. i citrusfrukter. Syrligheten hos bär och frukter beror på att de innehåller olika syror. Mängder och förhållanden av olika syror, exempelvis citronsyra, vinsyra och äppelsyra, varierar mellan olika produkter.
Citronsyra utvinns från frukter som är naturligt rika på citronsyra, till exempel citron- eller ananasjuice men det utvinns också från att kolhydrater (t.ex. melass eller glukos) jäses med hjälp av mögelsvampar. Det är dock inte tillåtet att använda sådana stammar av mögelsvampar som producerar gifter (toxiner) för att framställa citronsyra. Det är därför osannolikt att det skulle kunna vara rester frpån framställningen som orsakar besvären utan ofta kan det ha att göra med andra ingredienser som sammanfaller mellan olika livsmedel.
Vitamin C
Vitamin C framställs syntetiskt (E 300) som tillsatsämne. Som tillsatsämne används askorbinsyra som antioxidations- och mjölmedel för att bevara hållbarheten och färgen hos livsmedlet. Finns annars i riklig mängd i grönsaker, bär och frukt t.ex. paprika, svarta vinbär, kiwi och citrusfrukter.
Vitamin E
Vitamin E framställs syntetiskt (E 307 alfa-tokoferol ) eller från ätliga vegetabiliska oljeprodukter (E 306 tokoferolrika extrakt) och innehåller inte sojaprotein även om det framställts från sojabönor.
Läs mer…
Här kan du läsa mer om födoämnesintolerans och allergi och vad som skiljer dem åt.