Gluten – bör jag undvika det?

av | Frågor & svar

Om man har IBS, hur ska man då resonera kring gluten – bör man undvika det?

Gluten skall man inte ta bort i ”onödan”. Även om man upplever att man mår bättre av glutenfri kost är det väldigt viktigt att man undersöker att man inte har en verklig glutenintolerans, innan man helt utesluter gluten i kosten!

Symtom vid glutenintolerans

Glutenintolerans kan orsaka symtom som är snarlika de som förekommer vid IBS:

  • diarré
  • förstoppning
  • gasspändhet

Glutenintolerans (celiaki) är en sjukdom som skadar tunntarmens vävnad. Sjukdomen är kronisk och går inte att bota, men de flesta blir besvärsfria genom att helt undvika gluten. Obehandlad celiaki kan orsaka järnbrist och vitaminbrist som beror på att näringsupptaget inte är lika effektivt när tarmluddet är skadat i tarmen.

Undviker man gluten för att man mår bättre av glutenfri kost kan man ju ”slarva” ibland och ändå må väldigt bra – men man får inte slarva om man har celiaki! Det är viktigt att veta om man har celiaki eller inte innan man slutar helt med gluten.

Diagnos vid glutenintolerans

Diagnosen celiaki skall ställas av läkare och den baseras på en samlad bedömning av symtom, blodprov och eventuell tarmbiopsi.

OBS! Det är mycket viktigt att man inte utesluter gluten ur kosten innan blodprov eller biopsi, eftersom resultatet då kan bli missvisande.

Om läkaren misstänker celiaki, tas ett blodprov som visar halten av transglutaminasantikroppar i blodet. En förhöjd halt av sådana antikroppar tyder på att man har celiaki. För att säkerställa diagnosen brukar läkaren även ta prov från tunntarmens slemhinna, en så kallad tunntarmsbiopsi.

Gluten och IBS

Men, om man nu har IBS och tycker att man får färre symtom om man utesluter bröd eller pasta, tycker jag ändå att man hellre ska minska mängden av dessa gluteninnehållande livsmedel, än att äta strikt ”glutenfritt”. Glutenfria produkter på glutenfria hyllan är inte nyttigare än gluteninnehållande och de är oftast dyrare. Idag finns det en hel del alternativ till pasta som till exempel bönpasta, majspasta eller rispasta som man kan testa istället – om inte annat så för smakvariationen.

Tänk på att symtomen ofta har med portionsstorleken att göra – en mindre mängd av den vanliga favoritpastan kanske funkar fint någon gång ibland. Att äta mindre mängd bröd kan också ge lindrade symtom – hellre en skiva rågknäckebröd än till exempel en skiva barkis som innehåller mer fibrer och mindre socker. Dessutom tuggar man knäckebrödet automatiskt bättre än det mjuka brödet.

Ett glutenfritt bröd smakar inte alltid heller särskilt gott och innehåller ofta mer socker och fett samt mindre fiber än vanligt bröd. Ibland finns också tillsatser som i sig kan orsaka mag-tarmsymtom (eftersom detta bröd är gjort till glutenintoleranta och inte till IBS-patienter) såsom inulin, äppelmos, honung, kikärtsmjöl etc.

Sammanfattningsvis: Ät hellre mindre mängd och mindre ofta gluteninnehållande livsmedel för att inte begränsa variationsmöjligheterna!

Läs mer:

Klicka dig vidare via länkarna för att läsa mer om glutenintolerans på alltomibs.se.

Problem med gluten

Födoämnesintolerans och födoämnesallergi

Andra mag-tarmproblem

Du hittar även information om celiaki på 1177 Vårdguiden eller Svenska Celiakiförbundet.

Är du intresserad av recept utan gluten har alltomibs.se bland annat testat en smarrig kladdkaka samt en frestande jordgubbstårta. Kika även in på Ärtyvät Ämmät – den finlandssvenska duon med matbloggen som fungerar som en inspirationsbank för personer med IBS.

Hitta liknande frågor & svar

Diarré och magkatarr

Diarré och magkatarr

"Kan man få diarré när man har magkatarr? Har fått diagnosen IBS för länge sedan. Har har alltid haft hård och trög mage. På senare tid har jag fått...

läs mer
Aubergine och magen

Aubergine och magen

Hej! Jag har ätit aubergin och min mage har tålt det. Helt plötsligt så har den inte tålt det. Kan det vara kombinationen? Kan det ha med en...

läs mer
Hur ofta skall man äta?

Hur ofta skall man äta?

"Hej, jag har fått höra att man ska äta lite men fler gånger om dagen, hur ofta rekommenderar du att man äter? Och vad ska man äta, är det riktig...

läs mer
Läkemedel vid IBS-M

Läkemedel vid IBS-M

"Hej. Jag är sjuksköterska och ger telefonrådgivning på en vårdcentral. Är det korrekt att rekomendera Movicol/Moxalole till en person med IBS som...

läs mer

Pin It on Pinterest

Share This