FODMAP i hetluften

 

Just nu pågår diskussioner kring FODMAP och Livsmedelsverkets kostråd. I Läkartidningen ifrågasätter ett antal läkare Livsmedelsverkets kostråd då de anser att de inte är anpassade till patienter med IBS. Lider man av IBS kan det finnas anledning att reducera intaget av så kallade FODMAP (fermenterande kolhydrater), för att därigenom lindra sina symtom. Livsmedelsverket informerar dock inte om sådana i sina kostråd.

Livsmedelsverket svarar på detta i Läkartidningen genom att förklara att deras uppdrag går ut på att ge kostråd till den friska befolkningen. Den som är sjuk behöver specifika råd från hälso- och sjukvården. De betonar vikten av att kost bör anpassas efter varje individ på inrådan av personal med rätt kompetens. Därför vore det inte heller eftersträvansvärt att Livsmedelsverket ger allmänna råd om FODMAPs, särskilt då FODMAP även inkluderar livsmedel som är hälsosamma.

Följ diskussionen genom att klicka dig vidare till artiklarna nedan.

Livsmedelsverkets kostråd passar inte patienter med IBS

Uppdraget är att ge kostråd till den friska befolkningen

Vi på alltomibs.se har skrivit flera inlägg om för- och nackdelarna med FODMAP. Klicka här för att få en FODMAP-lista skickad till dig.

Vad är fodmap?

FODMAP-dieten fungerar Down Under

Risker med FODMAP

Ny studie belyser riskerna med low FODMAP-dieten

Diethysterin

Tarmarnas smaklökar och IBS

Ny avhandling om maten och IBS

Publicerat av: Sara | Sara

Referenser

  1. Läkartidningen. 2017;114:EHTF
    Lakartidningen.se 2017-02-07

  2. Läkartidningen. 2017;114:EFFH
    Läkartidningen 05/2017
    Lakartidningen.se 2017-01-31

Mer från alltomibs.se


FODMAP dieten fungerar Down Under!

Äter du som en Australiensare? De vetenskapliga rapporterna som stödjer attFODMAP dieten fungerar i praktiken blir fler och fler, inte minst från Australien. Nyligen publicerades en studie i den vetenskapliga tidskriften Gastroenterology där man visar att…

Läs mer

Födoämnesintolerans och födoämnesallergi

Det dyker upp fler och fler dyra produkter på hyllorna i våra mataffärer som vänder sig till personer med olika födoämnesallergier eller födoämnesintoleranser. Kan det vara så att livsmedelsindustrin äntligen förstått att det finns viktiga medicinska…

Läs mer