Uppblåsthet: finns det någon hjälp?

av | Frågor & svar

Uppblåsthet och buksvullnad är vanliga symtom vid IBS som kan bero på en störd gas-transport genom tarmen och att gas ansamlas i tarmen och inte transporteras effektivt vidare. Olika näringsämnen kan också påverka gas-transporten och gör ofta dessa personer mer öm-tarmade, det vill säga mer känsliga för tarmrörelser, energiinnehåll, volym, näringsämnen med mera.

Uppblåsthet

Några livsmedel som kan trigga uppblåsthet är kaffe, fett, alkohol och starka kryddor men också livsmedel som innehåller vissa typer av kolhydrater. 

De flesta kolhydrater som vi äter absorberas effektivt i tarmen och orsakar då sällan problem men en del har vi svårare att bryta ner. Enkelt sett kan man säga att dessa kolhydrater då hamnar oabsorberade i tjocktarmen och blir istället ”mat” till tarmbakterierna. När dessa oabsorberade kolhydrater fermenteras (jäses) av tarmbakterier bildas olika gaser och mer vätska kommer också i tarmen. Detta leder i sin tur till buksvullnad och uppblåsthet.

Vissa livsmedel kan orsaka mer gas än andra, som till exempel:

  • persika
  • kronärtskocka
  • vete
  • råg
  • lök
  • baljväxter
  • äpple
  • körsbär
  • vattenmelon
  • sparris
  • honung
  • aprikos
  • blomkål
  • mjölkprodukter och många fler… 

Tips vid uppblåsthet

Vid uppblåsthet gäller det att ha tålamod eftersom symtomen sällan ger med sig direkt. Det är viktigt att inte ta bort livsmedel i onödan. Ofta kan man äta det mesta – fast mer sällan och i mindre mängd! Det är inte bara VAD man äter som har betydelse utan snarare HUR man äter och NÄR man äter!

Magen fungerar bäst när man äter små måltider som man tuggar noga. Det får gärna vara kokt eller ugnsbakad mat hellre än stekt eller grillad. Det är också viktigt att man avsätter tid för måltiden så att man kan äta ordentligt, sittande, i lugn och ro!

Minska mängden frukt till max 2 portioner om dagen – bär brukar dessutom ge mindre symtom än frukt. Ät gärna kokta grönsaker framför råkost. 

Det är också viktigt att inte hålla sig utan gå på toaletten när man behöver. Fysisk aktivitet är också bra för gas-transporten – 30 minuter promenad varje dag kan göra susen! 

För att kunna äta små måltider gäller det att äta relativt ofta. Sikta på att äta frukost, lunch och middag varje dag och gärna 1–3 mellanmål. Vatten bör vara den huvudsakliga drycken. Begränsa intaget av kaffe till max 3 koppar per dag och minimera intaget alkohol. Undvik stora portioner med alltför feta livsmedel såsom pizza, feta såser, chips och så vidare.

Tänk på att man sällan äter endast ETT livsmedel. Ofta är det just kombinationen av olika livsmedel vid en och samma måltid som utlöser symtom – tillsammans med allt annat som pågår i livet. Det är ju inte sällan så att en måltid vid en middagsbjudning är både stor, fet, kryddstark, innehåller många typer av kolhydrater, kanske alkohol till maten och dessutom avslutar man det hela med kaffe. Då beror symtomen på ALLA ingående delar i måltiden och inte enbart på en enskild ingrediens.

Man kanske dessutom haft en tuff vecka på jobbet och slarvat med maten, har stressat mycket för att hinna till festen i tid, rört sig för lite i veckan, man kanske också har på en tajt klänning utan stretch och vet att man skall upp tidigt i morgon…  

Läs mer

Du kan läsa mer om gaser i magen på alltomibs.se. Jag har tidigare skrivit om vad ballongmagen beror på, du kan även ta del av fler tips för magont och uppblåsthet.

Hitta liknande frågor & svar

Diarré och magkatarr

Diarré och magkatarr

"Kan man få diarré när man har magkatarr? Har fått diagnosen IBS för länge sedan. Har har alltid haft hård och trög mage. På senare tid har jag fått...

läs mer
Aubergine och magen

Aubergine och magen

Hej! Jag har ätit aubergin och min mage har tålt det. Helt plötsligt så har den inte tålt det. Kan det vara kombinationen? Kan det ha med en...

läs mer
Hur ofta skall man äta?

Hur ofta skall man äta?

"Hej, jag har fått höra att man ska äta lite men fler gånger om dagen, hur ofta rekommenderar du att man äter? Och vad ska man äta, är det riktig...

läs mer
Läkemedel vid IBS-M

Läkemedel vid IBS-M

"Hej. Jag är sjuksköterska och ger telefonrådgivning på en vårdcentral. Är det korrekt att rekomendera Movicol/Moxalole till en person med IBS som...

läs mer

Pin It on Pinterest

Share This