”Jag fick debuterande magsmärtor vänstra nedre sida av magen som bedöms vara divertiklar. Först inflammation och två veckor därefter infektion fick sista gången antibiotika. Försöker nu äta efter vett och förstånd vilket innebär lättsmält mat (fiberfattig) som jag sen trappar upp med potatis och fisk (ungstillagad) med tomat.
Molande smärta mer eller mindre, när det är som bäst intervallsmärta när det är som värst Ingen feber dock men har svårt att hålla mej uppe när det gör som mest ont. Diarré gul vanligt i synnerhet när jag druckit eller ätit något. Omväxlande med klumpig avföring
Tyvärr har jag nästan jämt ont och återgår då till buljong äggröra majsvälling
Nu har detta pågått nästan utan uppehåll i två månader Man har gjort skiktröntgen veckan som gick men svar har inte kommit än
Kan detta ha att göra med 1) att jag är utmattad sen många år 2) att jag fick medicin som jag åt i 2½ år för utmattningen och som gav diarréer omväxlande med trög bubblig mage. Medicinen utsatt för ett år sen då försvann besvären och magen har fuunlat bra tills i aug.
Vad ska och kan jag göra främst då med maten ? ”
Divertiklar och dess orsaker
Divertiklar (tarmfickor) är utbuktningar i tjocktarmens slemhinna. Divertikulit förekommer i västvärlden hos en stor del av befolkningen över 40 års ålder och ökar med stigande ålder. Det är vanligt att ha divertiklar och oftast får man inga symtom alls, men dessa tarmfickor kan bli inflammerade och orsakar då buksmärta och feber. Oftast går symtomen över av sig själv men man kan behöva äta flytande kost under en period. Bakomliggande orsaker till att man får divertiklar är förstoppning, hög ålder, fetma samt rökning. Man har också sett att fysisk aktivitet och en kost med ett högt fiberinnehåll minskar risken för divertikelsjukdom.
För att förebygga inflammation i tarmfickorna bör man äta en fiberrik kost kombinerat med tillräcklig mängd vätska. Fibrer binder vätska i tarmen så att avföringen får en mjukare konsistens. Allt för mycket fiber på samma gång kan dessvärre ha motsatt effekt – så en långsam upptrappning av fiberintaget krävs.
Kost vid Divertiklar
Allt som man enkelt kan mosa med en gaffel är oftast också det som orsakar minst problem för mage och tarm som t.ex. nykokt potatis och kokt fisk. Några exempel på fiberrika livsmedel som brukar fungera ganska bra är ugnbakade/kokta rotsaker (morot, palsternacka, kålrot, majrova t.ex.), kokt broccoli (ta bort stjälken), aubergine, böngroddar, haricots verts, vitkål och grönkål. Tillagade grönsaker – dvs kokta, wokade, ugnsbakade – fungerar ofta bättre än råkost. Inte alltför stora portioner och tugga noggrant. Gör gärna mos/puré och ät gärna soppor och grytor. Vanligt osötat knäckebröd brukar fungera fint – testa!
Vissa livsmedel är trådiga eller har tunna hinnor/skal som också kan tas bort för att underlätta tarmens rörelser. Skala, hacka, mixa! Glöm inte att tugga noggrant och att hellre äta mindre portioner ofta.
Bulkmedel (såsom Inolaxol, Vi-siblin eller Lunelax) är ett bra sätt att förbättra tarmfunktionen och motverka förstoppning. Köps på apotek.
Glöm inte att dricka (framför allt vatten)! Helst minst 1 L dagligen.
Motionera eller rör på dig varje dag.
Minska eller sluta att röka, om du röker.
Utmattningssyndrom bidrar ofta till en sämre tarmfunktion eftersom hela mag-tarmkanalen är väldigt känslig för stress av olika slag. Mediciner kan ju förstås påverka tarmen, men där måste jag hänvisa dig till din läkare för vidare rådgivning, alternativt till apoteket.
Läs mer om divertikulit och divertikulos här
Läkardidningen, ABC vid divertikulit
Tarmfickor Divertikulit -Patientinformation från Sahlgrenska