Matförgiftning: tips för att få magen i balans

av | Frågor & svar

Hej! Behöver råd hur jag får min IBS-mage i balans efter en matförgiftning. Tack på förhand!”

Det finns ingen specialkost som man äter efter matförgiftning, men som vanligt är det viktigt att äta varierat och från hela matcirkeln. Till en början kan vissa livsmedel kännas ”jobbiga” och kanske inte smakar lika gott som innan – undvik då dem. Ät i första hand saker som du gillar och i liten mängd.

Äta efter matförgiftning

Vid illamående kan det kännas skönt att äta kalla livsmedel och saker som inte luktar för mycket. Något krispigt och knaprigt brukar fungera bra (skorpa eller kex eller så) som första test om magen vill behålla maten. När magen börjar fungera bättre kan du också äta fler olika livsmedel och det är detta som behövs för att magen skall komma i balans igen.

Glöm inte vätska

Glöm inte att det är viktigt att dricka både under och efter en matförgiftning. Små klunkar av klar dryck (vatten eller saft t.ex.) kan kännas gott.

Probiotika

Eventuellt kan du också pröva någon form av probiotika (levande bakteriekultur som är gynnsam för tarmfloran) för att hjälpa tarmen att komma i balans. Vilken sorts probiotika som just din mage behöver är svårt att veta i förhand, så du får helt enkelt tålmodigt testa dig fram. Antingen i form av tablett/kapsel/pulver/droppar eller tillsatt i olika livsmedelsprodukter som juice/yoghurt/filmjölk.

Varje preparat har sin unika sammansättning och mängd av olika gynnsamma bakterier. Håll dig till en sort och ta den dagligen i rekommenderad dos. Utvärdera effekten efter 3–4 veckor. Om du inte märkt någon skillnad efter 4 veckor kommer du sannolikt inte göra det efter 5 veckor heller. Bara för att ett preparat inte fungerar betyder inte det att ingen probiotika fungerar. Man kan inte förvänta sig att magen blir helt bra, däremot bör man kräva att magen blir betydligt bättre för att man ska bli motiverad att betala extra för produkten i fråga.

Jag har tidigare svarat på frågor gällande probiotika:

Probiotika vid IBS

Kan probiotika vara bra vid IBS?

På alltomibs.se kan du läsa mer om huruvida probiotika hjälper eller ej vid IBS, samt en fördjupande artikel om PI-IBS, magsjuka och turistdiarré.

Hitta liknande frågor & svar

Diarré och magkatarr

Diarré och magkatarr

"Kan man få diarré när man har magkatarr? Har fått diagnosen IBS för länge sedan. Har har alltid haft hård och trög mage. På senare tid har jag fått...

läs mer
Aubergine och magen

Aubergine och magen

Hej! Jag har ätit aubergin och min mage har tålt det. Helt plötsligt så har den inte tålt det. Kan det vara kombinationen? Kan det ha med en...

läs mer
Hur ofta skall man äta?

Hur ofta skall man äta?

"Hej, jag har fått höra att man ska äta lite men fler gånger om dagen, hur ofta rekommenderar du att man äter? Och vad ska man äta, är det riktig...

läs mer
Läkemedel vid IBS-M

Läkemedel vid IBS-M

"Hej. Jag är sjuksköterska och ger telefonrådgivning på en vårdcentral. Är det korrekt att rekomendera Movicol/Moxalole till en person med IBS som...

läs mer

Pin It on Pinterest

Share This