Kost vid divertikulit: Dietisten ger råd om kosten

av | Frågor & svar

Här kommer en fråga om kost vid divertikulit: ”Jag har fått veta att jag har divertikulit samt en förträngning i nedre delen av sigmoideum. Jag har under de två senaste åren haft mer och mer besvär med ont i magen, influensa-känning och ibland även med feber. Detta har tyvärr inneburit flera tillfällen av sjukskrivning mellan ett par dagar upp till någon/några veckor. De senaste två månaderna har det blivit mer ont och det känns som om det stoppar upp rejält. Kan inte äta ordentligt vilket medför viktminskning. Jag är annars fysiskt aktiv hela tiden men tyvärr blir det ju begränsningar i det när jag får ont och känner influensakänningarna. Har varit på min vårdcentral vid upprepade tillfällen.

I december fick jag remiss för att göra en koloskopi. Den fick avbrytas pga att det var för trångt. Dock upprepades ytterligare en undersökning strax efter årsskiftet med ett mindre koloskop. Jag fick åter ha kontakt med min läkare på vårdcentralen som sa när jag kom in att jag får ha tålamod och skickade hem mig med alvedon och ipren, att dricka livsmedel på bakteriekultur samt lite kostråd. Nu undrar jag vad jag ska äta då jag googlat runt mycket. Skulle gärna vilja få komma till dietist för att få hjälp. Tänker jag fel eller ska jag bara googla runt för att kännedom om detta? Det tar mycket energi både fysiskt och psykiskt att ha dessa symptom som jag förhoppningsvis kan göra något åt själv med proffessionell hjälp. Tacksam för svar!”

Bra kost vid divertikulit

Det finns ingen specifik rekommendation om kost vid divertikulit förutom att tänka på konsistensen på livsmedlen som du äter. Du bör alltid vara försiktig med trådiga livsmedel, skal, kärnor och frön. Tänk på att tugga maten noggrant. En bra riktlinje kan vara att om du lätt kan att mosa/sönderdela maten med en gaffel desto lättare passerar den genom mag-tarmkanalen.

Grönsaker

Kokta grönsaker och kokta rotsaker fungerar bäst. Sparris och broccolistjälkar är t.ex. trådiga så de bör undvikas att ätas som de är men mixade och kokta i t.ex. soppa funkar de fint. Svamp bör också mixas innan du äter dem. Skal på vissa grönsaker kan också ställa till det – skala eller mixa. Ärter, majs, bönor bör du också mixa innan du äter dem.

Frukt och bär

Alltför stort fruktintag kan leda till mycket gaser så begränsa intaget till 2–3 st. per dag. Glöm inte att skala alla frukter (inte bara banan och apelsin)! Tänk på att de tunna hinnorna runt apelsinklyftor (eller andra citrusfrukter) också kan fastna i trånga passager i tarmen eller tarmfickor så använd vass kniv och filea apelsinen. Sug ur innehållet ur vindruvor och strunta i att äta skalet.

Nötter o frön

Dessa kan fastna i tarmfickor. Mixa och undvik hela frön. Ät hellre bröd med finfördelade fiber som knäckebröd och fiberrikt mjukt bröd utan hela kärnor och frön.

Kött

Undvik trådigt och segt kött. Kokt kött fungerar bäst. Tugga noggrant.

Fisk och skaldjur

Sällan problem med kokt fisk. Skaldjur kan ibland vara trådiga livsmedel som t.ex. krabba och ibland även räkor.

Sammanfattningsvis om kost vid divertikulit

Mos, puré, kräm och soppa brukar fungera bra och orsakar sällan symtom. Tänk på att äta varierat och allsidigt från hela kostcirkeln och använd mixer så fort som du vill äta ett livsmedel som är trådigt. För att inte ofrivilligt minska i vikt kan du energiberika maten med exempelvis matolja, smör, grädde, sylt, och äggula.

Kontakta gärna en dietist som kan ge dig personliga råd för konsistensanpassad mat och se till så att du får i dig tillräckligt med näring. Du kan hitta en dietist genom din vårdcentral eller söka efter dietister i ditt närområde.

Vill du läsa mer om divertikulit så har vi på alltomibs.se skrivit ett antal olik artiklar som berör ämnet – klicka dig vidare på länkarna nedan eller använd sökfältet. Här finns även en länk till vårdguidens information om divertikulit.

Hitta liknande frågor & svar

Diarré och magkatarr

Diarré och magkatarr

"Kan man få diarré när man har magkatarr? Har fått diagnosen IBS för länge sedan. Har har alltid haft hård och trög mage. På senare tid har jag fått...

läs mer
Aubergine och magen

Aubergine och magen

Hej! Jag har ätit aubergin och min mage har tålt det. Helt plötsligt så har den inte tålt det. Kan det vara kombinationen? Kan det ha med en...

läs mer
Hur ofta skall man äta?

Hur ofta skall man äta?

"Hej, jag har fått höra att man ska äta lite men fler gånger om dagen, hur ofta rekommenderar du att man äter? Och vad ska man äta, är det riktig...

läs mer
Läkemedel vid IBS-M

Läkemedel vid IBS-M

"Hej. Jag är sjuksköterska och ger telefonrådgivning på en vårdcentral. Är det korrekt att rekomendera Movicol/Moxalole till en person med IBS som...

läs mer
Kaffe och magen

Kaffe och magen

"Haft problem med magen i 30 år. 45 idag. Älskar kaffe men blir inte bra på det. Vet inte vad jag ska äta och inte. Har gluten och laktos med....

läs mer

Pin It on Pinterest

Share This