Kan jag få diarré av sertralin?

av | Frågor & svar

”Jag har IBS med förstoppning och äter FODMAP och ett kosttillskott för att kunna bajsa. Har börjat äta Sertralin mot utmattning i 2 månader och sedan 2 veckor tillbaka är jag lös/diarré i magen och gå på toa 2–6 ggr per dag, oftast morgon men även efter middagen. Vad skall jag göra?”

Det kanske helt enkelt har blivit för mycket effekt på din tarm; ändrad kost, kosttillskottet och Sertralin kan faktiskt vara för många insatser för att få fart på tarmen och helt enkelt utlösa diarréer.

Sertralin har som en vanlig biverkning just diarré.

Kosttillskottet du använder innehåller magnesium som kan ha laxerande effekt.

Low-FODMAP

Low-FODMAP-kosten brukar inte orsaka diarréer utan ofta får man istället tänka till lite extra så att kosten inte blir alltför snål på fibrer. Viktigt att äta till exempel quinoa, havre, råris och inte att glömma att dricka och att röra på kroppen! (här kan du hämta vår fodmap-lista gratis). Äter man alltför stor mängd fiberrika livsmedel och dricker mycket kan detta också accelerera tarmens rörelser och orsaka lös avföring och diarré. Ät hellre kokta och mosade produkter än råkost. Gärna soppor och puréer, och skala livsmedel innan du äter. Överdriv samtidigt inte fiberintaget utan tänk på att fördela energi- och fiberintaget jämnt över dagen! Tugga maten noggrant!

  • Så sammantaget har kanske ovanstående insatser orsakat en alltför stor effekt på tarmen och slutligen mynnat ut i diarréer. Du  kanske i första hand kan sluta med OxyTarm för att se vad detta har för effekt och om tarmen lugnar sig något. Sertralin skall man dock inte sluta ta eller ändra dos på egen hand utan samråd med läkare.

Att äta strikt enligt low-FODMAP under lång tid, är inget jag rekommenderar då det kan innebära ett onödigt begränsat livsmedelsintag. Det är viktigt att försöka att återintroducera livsmedel med de olika ingående kolhydraterna för att se vilka FODMAPs som man är mest känslig mot.

Not från redaktionen: Sertralin eller Sertraline  finns under flera olika varumärken, från olika tillverkare. Som exempel: Zoloft, Sertrone, Oralin (fd Sertralin Bluefish), Sertraline Accord, Sertraline SUN, Sertralin Hexal, Sertralin Krka, Sertralin Mylan, Sertralin Teva.

Läs mera

FASS – Eventuella biverkningar

Hitta liknande frågor & svar

Diarré och magkatarr

Diarré och magkatarr

"Kan man få diarré när man har magkatarr? Har fått diagnosen IBS för länge sedan. Har har alltid haft hård och trög mage. På senare tid har jag fått...

läs mer
Aubergine och magen

Aubergine och magen

Hej! Jag har ätit aubergin och min mage har tålt det. Helt plötsligt så har den inte tålt det. Kan det vara kombinationen? Kan det ha med en...

läs mer
Hur ofta skall man äta?

Hur ofta skall man äta?

"Hej, jag har fått höra att man ska äta lite men fler gånger om dagen, hur ofta rekommenderar du att man äter? Och vad ska man äta, är det riktig...

läs mer
Läkemedel vid IBS-M

Läkemedel vid IBS-M

"Hej. Jag är sjuksköterska och ger telefonrådgivning på en vårdcentral. Är det korrekt att rekomendera Movicol/Moxalole till en person med IBS som...

läs mer

Pin It on Pinterest

Share This