Behandling och kostråd vid diarré

“Jag har normalt IBS som är förstoppnings dominerad. Jag och min man åkte på en släng av magsjuka efter att ha ätit bla parmaskinka på ett cafe’. Hans besvär gick över på några dagar men mina har pågått i ett par veckor.
Måste numera vara nära en toalett. Har inte ont men det kör i tarmarna emellanåt…..
Har jag nu fått IBS med diarré ? Försöker äta mer stoppande, ris, inte fullkornsbröd etc och probiotika. En viss förbättring men det verkar inte bli bra så lätt. Har inte tagit Imodium eller dyl. Rädd att det ska bli tvärstopp då.”

 

Om du nu har drabbats av diarréer istället kan det löna sig att äta mer mosad och mixad mat än innan samt också hellre knäckebröd än mjukt bröd. Gärna kokta/wokade/ugnslagade grönsaker och rotsaker hellre än råkost. Bär brukar ge mindre besvär än frukt och skalad frukt orsakar mindre symtom än oskalad. Se till att dricka – minst 1 L per dag (gärna mer).

Det är typiskt för IBS att ändra skepnad, men det är ju givetvis besvärande och ibland oroande. Om diarréerna kvarstår bör du dock uppsöka vårdcentral för att utesluta att det inte är någon annan bakomliggande orsak ligger bakom.

Om du inte vill testa loperamid (t.ex. Imodium) eller annat stoppande preparat så kan du prova risavkok som kan ha lugnande effekt på tarmen. Du kokar helt enkelt 1 dl rundkornigt ris i ca 1 L vatten med lite salt i ca 20 minuter. Sila bort riset och förvara vätskan i kylen. Drick avkoket i små klunkar under dagen. Riset kan man ju förstås äta!

 

LÄS MER

SVULLEN MAGE OCH DIARRÉ EFTER MATINTAG 

Vårdcentral – Magsjuka & diarré

Publicerat av: Lena (Leg. dietist) | Dietist

Relaterat innehåll


PI-IBS, magsjuka och turistdiarré

Känner du att magen krånglar efter magsjuka eller utlandsvistelse kan det röra sig om PI-IBS (post infektiös IBS), alltså den typ av IBS som tros kunna orsakas av en tidigare tarminfektion. Vi fördjupar oss i…

Läs mer

Hur ofta är det normalt att gå på toaletten?

Att gå på toaletten och utföra mellan 3 tömningar per dag och 3 per vecka anses vara normalt. Läs mer om tid och toalettställningar på alltomibs.se.

Läs mer


Vätskeersättning vid diarré

“Hej, Jag har IBS-D och i svåra skov drabbas jag av ständiga diarréer mer eller mindre dygnet om. Sedan en tid har jag också mycket kramper i lår, underbenens fram- och baksida, vrister och fötter….

Läs mer

Tid vs ställning

Eftersom delar av Alltomibs-redaktionen nyligen varit i Asien är toalettvanor ämnet för dagen. Faktum är att enligt tarmterapeuter är asiatiska toaletter (ett hål i golvet) egentligen bäst eftersom ställningen med riktigt böjda knän underlättar för…

Läs mer