””Hej! Jag har två vuxna söner 21 och 18, med svår IBS sedan flera år. Vi har prövat ”allt”. Fodmap, mjölk och spannmålsfritt, massa olika pulver och fibrer m.m. Deras IBS är smärtdominerad. Jag undrar om du känner till om man kan göra fekal transplantation i Sverige eller om du har något annat tips när det gäller IBS behandling.””
Fekal transplantation utförs inte för diagnosen IBS idag. alltomibs.se har tidigare fördjupat sig i ämnet; Fekal transplantation: byta bajs?
Tips för att lindra IBS-symtom
De viktigaste råden för att lyckas att lindra symtomen vid IBS är att genom uthållighet och tålamod äta regelbundet, tugga noggrant, äta långsamt och aldrig äta för stora portioner.
Man bör också undvika att småäta. Det är alltså bättre att äta upp till sex lagom stora portioner med regelbundet mellanrum varje dag. Man bör inte överdriva intaget av enskilda livsmedel (man kan reagera på de flesta livsmedel). Inte heller äta alltför mycket fiberrika livsmedel på en gång utan hellre lite fiber (t.ex. grönsaker, rotsaker, fullkornsprodukter) till varje måltid. Huvudmålen (frukost, lunch och middag) bör vara mindre i storlek vilket gör att mellanmålen kan bli större.
Att i lugn och ro gå på toa vid samma tid varje dag kan till slut göra att avföringsrutinerna förbättras. Om man också inför daglig fysisk aktivitet gynnar detta också magen, t.ex. promenad, cykling, simning eller liknande i ca 30 minuter. Att ha planering och struktur i vardagen hjälper mycket.
Lagom är bäst
Lagom stora matportioner flera gånger per dag, lagom motion varje dag, tillräckligt med sömn och minimalt med stress förbättrar känsliga magar. Dessvärre får vi nog vänta på att det blir möjligt med fekal transplantation för IBS.
Läs mer om IBS behandling på alltomibs.se