”Jag drabbades för ca 10 dagar sedan av matfögiftning då jag ätit en räksmörgås på en restaurang. Symptomen började ca 10 timmar efter intag och Jag fick feber (38 grader) och mådde mycket illa i ca 24 tim.
Efteråt tog jag det lugnt med mat ytterligare en dag. Därefter åt jag förvisso en påse med sockerfri lakrids från apoteket…. Kanske inte så smart.
Nu 10 dagar senare lider jag av uppblåst mage (speciellt på kvällen) samt lös avföring som ”flyter”.
Har läst att jag kanske drabbats av IBS-Pi (postinfektiös IBS). Hur bör jag gå till väga nu?
Jag har alltid haft en bra mage och aldrig tidigare haft problem.
Du kan inte få diagnosen IBS så snart efter att symtomen uppstått. Att magen reagerar och att man får besvär efter en mag-tarminfektion som matförgiftning är inte ovanligt. Besvären kan sitta i under en längre period men brukar vara övergående. En del blir dock inte av med symtomen och då kan man utveckla IBS-Pi (postinfektiös IBS). För att man skall kunna få diagnosen IBS måste dock symtomen ha pågått under längre tid än ett par veckor.
Symtom & Diagnos
IBS-diagnos ställs av läkare: Återkommande besvär av buksmärta under minst 1 dag per vecka de senaste 3 månaderna. symtomdebut för minst 6 månader sedan och som uppvisar minst två av följande tre karaktäristika:
- Förändring med tarmtömning
- Association med förändrad avföringsfrekvens
- Association med förändrad avföringskonsistens
Behandling
Du behöver alltså inte ha drabbats av IBS utan besvären går förhoppningsvis över. Var lite extra ”snäll” mot magen ett tag genom att äta regelbundet och ganska ofta (ungefär var tredje timme), tugga ordentligt och överdriv inte portionsstorleken. Glöm inte att vara fysiskt aktiv – varje dag – promenader räcker långt!
Begränsa intaget av kaffe (max 3 koppar per dag), begränsa alkoholintaget, begränsa intaget av feta såser, chips, dip, glass, bakelser, pommes och var försiktig med stark mat under en period.
LÄS MER
NY IBS-DIAGNOS UNDER UTVECKLING