Har jag drabbats av IBS-Pi (postinfektiös IBS)

av | Frågor & svar

”Jag drabbades för ca 10 dagar sedan av matfögiftning då jag ätit en räksmörgås på en restaurang. Symptomen började ca 10 timmar efter intag och Jag fick feber (38 grader) och mådde mycket illa i ca 24 tim.
Efteråt tog jag det lugnt med mat ytterligare en dag. Därefter åt jag förvisso en påse med sockerfri lakrids från apoteket…. Kanske inte så smart.
Nu 10 dagar senare lider jag av uppblåst mage (speciellt på kvällen) samt lös avföring som ”flyter”.
Har läst att jag kanske drabbats av IBS-Pi (postinfektiös IBS). Hur bör jag gå till väga nu?
Jag har alltid haft en bra mage och aldrig tidigare haft problem.

Du kan inte få diagnosen IBS så snart efter att symtomen uppstått. Att magen reagerar och att man får besvär efter en mag-tarminfektion som matförgiftning är inte ovanligt. Besvären kan sitta i under en längre period men brukar vara övergående. En del blir dock inte av med symtomen och då kan man utveckla IBS-Pi (postinfektiös IBS). För att man skall kunna få diagnosen IBS måste dock symtomen ha pågått under längre tid än ett par veckor.

Symtom & Diagnos

IBS-diagnos ställs av läkare: Återkommande besvär av buksmärta under minst 1 dag per vecka de senaste 3 månaderna. symtomdebut för minst 6 månader sedan och som uppvisar minst två av följande tre karaktäristika: 

  1. Förändring med tarmtömning 
  2. Association med förändrad avföringsfrekvens 
  3. Association med förändrad avföringskonsistens 

Behandling

Du behöver alltså inte ha drabbats av IBS utan besvären går förhoppningsvis över. Var lite extra ”snäll” mot magen ett tag genom att äta regelbundet och ganska ofta (ungefär var tredje timme), tugga ordentligt och överdriv inte portionsstorleken. Glöm inte att vara fysiskt aktiv – varje dag – promenader räcker långt!

Begränsa intaget av kaffe (max 3 koppar per dag), begränsa alkoholintaget, begränsa intaget av feta såser, chips, dip, glass, bakelser, pommes och var försiktig med stark mat under en period.

LÄS MER

DE NYA ROM IV-KRITERIERNA

NY IBS-DIAGNOS UNDER UTVECKLING

PI-IBS, MAGSJUKA OCH TURISTDIARRÉ

LÄKEMEDELSVERKET  

Hitta liknande frågor & svar

Diarré och magkatarr

Diarré och magkatarr

"Kan man få diarré när man har magkatarr? Har fått diagnosen IBS för länge sedan. Har har alltid haft hård och trög mage. På senare tid har jag fått...

läs mer
Aubergine och magen

Aubergine och magen

Hej! Jag har ätit aubergin och min mage har tålt det. Helt plötsligt så har den inte tålt det. Kan det vara kombinationen? Kan det ha med en...

läs mer
Hur ofta skall man äta?

Hur ofta skall man äta?

"Hej, jag har fått höra att man ska äta lite men fler gånger om dagen, hur ofta rekommenderar du att man äter? Och vad ska man äta, är det riktig...

läs mer
Läkemedel vid IBS-M

Läkemedel vid IBS-M

"Hej. Jag är sjuksköterska och ger telefonrådgivning på en vårdcentral. Är det korrekt att rekomendera Movicol/Moxalole till en person med IBS som...

läs mer

Pin It on Pinterest

Share This