Är mina magsmärtor IBS?

av | dec 29, 2017 | IBS: Frågor & svar

“Hej! Jag har inte diagnosen IBS men ska träffa en läkare snart och det är någonting jag har misstänkt i ca ett år. I somras hade jag så fruktansvärda smärtor en morgon när jag vaknade, satt på toalettstolen, kallsvettades och grät, kändes som att föda barn igen. Efter den dagen har symptomen bara blivit värre. Jag har magsmärtor till och från, svullen mage, gasig hela tiden, går på toa mycket oftare, känner att jag behöver gå på toa och bajsa hela tiden, ibland förstoppning. Och efter vissa måltider mer ont än andra. Så tycker det mesta stämmer med IBS, men vet inte. Vad tycker du och vad tycker du mitt nästa steg ska bil?”

Det kan mycket väl vara så att du har diagnosen IBS men det första steget för att kunna må bättre är att göra en utredning hos läkare och eventuellt få diagnosen IBS. Oavsett vad läkaren kommer fram till så gäller det att framför allt tänka på hur dina kostvanor och hur ditt ätande ser ut. Ett bra sätt att minska dina magsmärtor, oavsett bakomliggande orsak, kan vara att:

  • Äta ofta men regelbundet – frukost, lunch, middag samt 1–3 mellanmål.
  • Äta små portioner! Undvika hunger och övermättnad.
  • Tugga noggrant! Är du dålig på att tugga så kan du mosa, mixa och purea. Kokt mat och soppor är ofta mer skonsamt för magen än hårt stekta livsmedel och råkost.
  • Ät långsamt – en måltid bör ta mellan 15–20 minuter att äta.
  • Ät mindre snacks, godsaker och snabbmat.
  • Ät gärna fiberrika livsmedel men ät hellre lite fiber till dagens alla måltider än mycket fiber sällan.

Ät varierat från hela matcirkeln, det vill säga frukt o bär, grönsaker, potatis o rotfrukter, bröd, flingor, gryn, pasta o ris, matfett, mjölk o ost samt kött, fisk o ägg. Ju fler livsmedelsgrupper som man utesluter desto svårare är det att täcka näringsbehoven. Om man inte äter animaliska livsmedel bör man komplettera med vitamin B12 och vitamin D.

Ta del av ROM IV-kriterierna för att läsa mer om hur IBS diagnostiseras och utreds. Du kan även hitta mer information om IBS-symtom på alltomibs.se

IBS-HJÄLPEN

Fråga vår dietist allt om IBS eller andra mag-tarmsjukdomar!

Pin It on Pinterest

Share This