Kolesterolvärden & IBS

av | Frågor & svar

”Hej, Har en IBS-mage….. dessutom har jag höga kolesterolvärden. Vill undvika statiner och vet många som fått ner sina värden med rödris. Är förstås jätteintresserad, men fermenterat ris……Tacksam för råd”

Förslag

Rekommendationerna för att minska höga kolesterolvärden genom kosten är enligt livsmedelsverket att röra på sig regelbundet. Stressa mindre, att inte röka, att äta mycket frukt och grönsaker samt att äta mer mat med omättade fetter (lax, sill, rapsolja o olivolja). Och mindre mat med mättade fetter (smör, grädde och korv). Det är också bra att äta mer fullkorn som innehåller växtsteroler som minskar upptaget av kolesterol i tarmen.

Rekommendationer för en IBS-mage:

  • Att röra på sig regelbundet bör man göra också om man har IBS. Promenera, simma, cykla, springa, dansa, gympa osv i 30–60 minuter per dag förbättrar blodfetterna och gör att magen mår bättre.
  • Att stressa mindre förbättrar mag-tarmsymtom. Stress är inte bra för något faktiskt och inte heller för magen. Det är lätt att säga att man ska sluta att stressa men faktum är att man bör stanna upp och reflektera över sitt beteende emellanåt och försöka att ta pauser då och då t.ex. Kanske är man mer stressad än vad man tror och kanske man kan göra små förändringar i livet som kan göra stor skillnad.
  • Att inte röka – rökning och nikotin kan förvärra och utlösa mag-tarmsymtom och är ju inte bra för någon cell i kroppen.
  • Att äta mycket frukt är väl det enda rådet som man behöver vara lite försiktig med om man har IBS. Man bör nöja sig med 2–3 frukter per dag och kanske byta ut en frukt till en portion bär (ca 100 g) istället som ofta orsakar mindre mag-tarmsymtom. Att äta mycket grönsaker kan man faktiskt göra även om man har IBS, men man kanske behöver tillaga dem i större utsträckning och äta mindre portioner men kanske vid varje tillfälle som man äter istället. Bönor och andra baljväxter är ju jättenyttiga men kan ju framkalla en hel del symtom, så tänk på att skölja dem mer noggrant och äta mindre portioner samt kanske inte heller äta bönor, linser, ärter varje dag. Rekommendationen är att äta 500 g frukt och grönt varje dag som faktiskt inte är omöjligt. Mät upp och se!
  • Vid IBS är det bra att inte äta för mycket fett eftersom feta livsmedel kan trigga symtom. Vi behöver dock äta fett varje dag eftersom fett innehåller vitaminerna A, D och E. Livsmedel som innehåller omättade fetter bidrar till en bra sammansättning av blodfetter så vi bör äta feta fiskar samt också använda oss av raps- eller olivolja vid matlagning.
  • För att ha en bra balans på blodfetterna behöver vi också äta fullkorn. Här får personer med IBS vara lite försiktiga. Man bör öka intaget av fullkornsprodukter långsamt om man har en känslig tarm. De fullkornsprodukter som brukar att tolereras bäst vid IBS är havre och råris (eller rött ris) och dessa har också gynnsam effekt på blodfetterna. Lagom mängd och gärna lite fullkorn/fiberrika livsmedel vid varje måltid än en stor mängd fullkorn vid enskilda tillfällen. För mycket fiberrika livsmedel på en gång orsakar ofta gaser, uppblåsthet, diarré och/eller buksmärta. Glöm inte att dricka (vatten är bästa drycken) om du ökar intaget av fullkornsprodukter.

 

Hitta liknande frågor & svar

Diarré och magkatarr

Diarré och magkatarr

"Kan man få diarré när man har magkatarr? Har fått diagnosen IBS för länge sedan. Har har alltid haft hård och trög mage. På senare tid har jag fått...

läs mer
Aubergine och magen

Aubergine och magen

Hej! Jag har ätit aubergin och min mage har tålt det. Helt plötsligt så har den inte tålt det. Kan det vara kombinationen? Kan det ha med en...

läs mer
Hur ofta skall man äta?

Hur ofta skall man äta?

"Hej, jag har fått höra att man ska äta lite men fler gånger om dagen, hur ofta rekommenderar du att man äter? Och vad ska man äta, är det riktig...

läs mer
Läkemedel vid IBS-M

Läkemedel vid IBS-M

"Hej. Jag är sjuksköterska och ger telefonrådgivning på en vårdcentral. Är det korrekt att rekomendera Movicol/Moxalole till en person med IBS som...

läs mer
Kaffe och magen

Kaffe och magen

"Haft problem med magen i 30 år. 45 idag. Älskar kaffe men blir inte bra på det. Vet inte vad jag ska äta och inte. Har gluten och laktos med....

läs mer

Pin It on Pinterest

Share This