infektion & förkylning gör min mage sämre

av feb 28, 2020IBS: Frågor & svar

“Hej! När jag får en infektion eller blir förkyld blir magen alltid sämre. Ibland långvarigt. Ofta får jag rejäl värk inte bara i magen utan även i ryggen och ischias liknade värk ner i benen.
Hur ska jag tänka när det gäller kosten vid förkylningar för att förkorta förloppet?
Jag har inte tidigare provat någon diet utan undvikit det jag blir sämre av som gluten och laktos.. Jag är däremot inne på att prova en månad med fodmap.”

Det är vanligt att magen fungerar sämre vid förkylning och sjukdom. Vid dessa tillstånd bör man äta varierat och från kostcirkelns alla delar samt inte minst dricka tillräckligt. Det är ju förstås viktigt att sova tillräckligt och att sluta att stressa också (inte alltid så lätt)… dvs. råd som de allra flesta bör följa allt som oftast. Man bör inte utesluta alltför många livsmedel i kosten. Det gäller framför allt att äta tillräckligt med energi för att täcka behovet, men man bör då undvika kakor, glass, godis, snacks, chips, bakelser osv och istället fokusera på bra mat.

Några rekommendationer…
  • Att äta mycket grönsaker (gärna tillagade; i grytor, ugnsbakade, wokade, soppor till exempel) och gärna haricots verts, broccoli, blomkål, bönor, till exempel
  • Ät olika sorters rotfrukter och gärna potatis
  • Att gärna äta bär och frukt (som gärna skalas för att minimera matsmältningssymtom)
  • Välj magra mejeriprodukter (med eller utan laktos (valfritt)) och helst naturella
  • Välj flytande fetter eller olja (utom palmolja eller kokosolja) i första hand vid matlagning och bakning och mjuka margariner på smörgåsen
  •  Ät gärna osötat och fiberrikt bröd, pasta, fullkornsris – leta efter nyckelhålsmärkningen
  • Minska intaget av kött och charkprodukter och ät hellre mer fisk och skaldjur

Det är som sagt viktigt att vid all form av sjukdom (inklusive förkylningar) att äta varierat, tillräcklig mängd energi och att dricka mycket vätska (vatten är den bästa drycken). Har man svårt att svälja kan man prova med olika typer av soppor. Low-FODMAP-kosten är en eliminationsdiet som speciellt bör undvikas vid sjukdom. Low-FODMAP-dieten skall användas som en kortare uteslutningsdiet för att sedan kunna identifiera vilka livsmedel som orsakar de värsta symtomen under återintroduceringsfasen för att sedan kunna äta en så mångsidig och varierad kost som möjligt för att få i sig näringsämnen, fiber, mineraler och energi. Detta bör man göra endast pröva om man är frisk i övrigt.

Veckans fråga gäller magbesvär i samband med infektioner & förkylning ett ämne som är i ropet just nu inte minst i och med spridningen av coronaviruset, covid-19. Virus som dessa sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. Se till att tvätta händer ofta med tvål och vatten och eventuellt med desinfektionsmedel om du inte kan tvätta dem annars. Blir du sjuk, se till att nysa och hosta i armvecket. Blir du sjuk och misstänker att du har blivit smittad av just coronaviruset, ring 1177. Har man allvarliga symtom som svår andnöd eller liknande skall man dock ringa 112. Du kan följa myndigheternas information om viruset genom länkarna nedan.

1177 –Låg risk för allmän smittspridning av det nya coronaviruset

Folkhälsomyndigheten – Frågor och svar om coronavirussjukdom covid-19

 

IBS-HJÄLPEN

Fråga vår dietist allt om IBS eller andra mag-tarmsjukdomar!

Ställ din fråga här!