IBS vid resor: hur undviker jag magbesvär på resan?

av | Frågor & svar

”Hej! Tack för många tidigare bra svar, som hjälpt mig mycket. Jag undrar hur ska jag tänka med min IBS vid resor? Oavsett var jag reser (Europa eller utanför Europa) får jag oftare än inte kräkningar under ett dygn av resan. Jag äter ProbiMage, dricker endast vatten från vattenflaska, endast kokta grönsaker, undviker allting jag brukar undvika hemma men jag blir magsjuk ändå och kräks 4–7 timmar, ett stort antal ggr. Jag älskar att resa men snart måste jag börja ta ut extra semester för att beräkna ett dygn då jag ligger i kräksjuka. Det är inte heller så trevligt för mitt resesällskap. Tacksam för svar och tips!”

Det låter som om du är extra känslig för ny bakteriekultur som man alltid utsätter sig för när man åker utomlands. De säkraste länderna för att undvika turistdiarré är Japan, Spanien, Bulgarien och Skandinavien. De lurigaste länderna är Thailand, Tunisien, Turkiet, Mexiko, Egypten och Indien.

Tips för att undvika IBS vid resor

Det verkar som om du gör allt som man brukar rekommendera vid utlandsresor. Här kommer några råd om hur du undviker magsjuka på resan – i fall du mot förmodan har missat något:

  • Undvika att äta mat som stått i solen (särskilt ouppvärmda tillbehör som dressing).
  • Är glassen tillverkad på plats är risken ganska hög att den innehåller bakterier.
  • Tvätta händerna ofta (med tvål och vatten) och avsluta gärna med handsprit.
  • Isbitar och kranvatten är ofta lurigt – se till att vattnet/isen är från buteljerat vatten.
  • Färska grönsaker kan vara en riskfaktor.
  • Ät inte kyckling eller annat kött som inte är helt genomstekt.
  • Rutinerade resenärer undviker magsjuka på semestern genom att äta där lokalbefolkningen äter. Undvik billiga ”turistfällor”. Ät på välbesökta restauranger.
  • Tänk på att sedlar ofta är väldigt smutsiga. Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering med pengar och avsluta med handsprit.

Tänk också på att oron för att få magsjuka också kan göra att du känner av magen ännu mer. Det är förstås viktigt att sova bra och att ha regelbundna mattider även på semestern samt att vara försiktig med alkoholintaget förstås. Tugga noggrant och ät små portioner. Undvik livsmedel som du vet ger dig IBS-symtom.

Hoppas att nästa resa blir utan magproblem!!!

alltomibs.se har tidigare skrivit om magsjuka, turistdiarré och PI-IBS.

Hitta liknande frågor & svar

Diarré och magkatarr

Diarré och magkatarr

"Kan man få diarré när man har magkatarr? Har fått diagnosen IBS för länge sedan. Har har alltid haft hård och trög mage. På senare tid har jag fått...

läs mer
Aubergine och magen

Aubergine och magen

Hej! Jag har ätit aubergin och min mage har tålt det. Helt plötsligt så har den inte tålt det. Kan det vara kombinationen? Kan det ha med en...

läs mer
Hur ofta skall man äta?

Hur ofta skall man äta?

"Hej, jag har fått höra att man ska äta lite men fler gånger om dagen, hur ofta rekommenderar du att man äter? Och vad ska man äta, är det riktig...

läs mer
Läkemedel vid IBS-M

Läkemedel vid IBS-M

"Hej. Jag är sjuksköterska och ger telefonrådgivning på en vårdcentral. Är det korrekt att rekomendera Movicol/Moxalole till en person med IBS som...

läs mer
Kaffe och magen

Kaffe och magen

"Haft problem med magen i 30 år. 45 idag. Älskar kaffe men blir inte bra på det. Vet inte vad jag ska äta och inte. Har gluten och laktos med....

läs mer

Pin It on Pinterest

Share This