Diarré eller förstoppning: Var sitter gasen och bromsen?

av | Behandling

När magen fungerar som bäst tänker man inte på den alls, den bara gör sitt jobb i all tysthet. När magen inte fungerar som den skall går det inte att sluta märka besvären. Diarré eller förstoppning kan vända upp och ner på vardagen.

Varannan svensk har haft problem med magen

Även om man inte är drabbad av IBS kan magen ställa till med problem då och då. Långt mer än hälften av alla svenskar har någon gång haft problem med magen, såsom diarré eller förstoppning. Inte sällan är det just hur snabbt magen jobbar som ger besvär.

Jobbar magen för långsamt kan man få förstoppning. Arbetar den för fort, eller om tarmslemhinnan blir irriterad, kan man istället drabbas av diarréer.

Några enkla husmorsknep kan påverka hastigheten på hur magen jobbar vid diarré eller förstoppning. Lite som gas och broms med andra ord!

Förstoppning: Hur gasar man?

Ur medicinsk synvinkel rör det sig om förstoppning om man tömmer tarmarna färre än tre gånger i veckan. Ofta måste man krysta vid tarmtömning och avföringen är hård. Inte sällan upplever patienterna det som om man inte är riktigt klar efter att man varit på toaletten. Hur får man då fart på en trög mage?

  • Drick mer vätska! Många blir ganska snabbt hjälpta av att börja dricka mer vätska. Undvik mjölk, ta istället yoghurt eller filmjölk.
  • Kostfibrer är en klassiker när det gäller att trycka på gasen i magen. Grovt bröd, müsli, frukt, en del grönsaker (blomkål, broccoli, bönor och ärtor) och fullkorn, till exempel rent vetekli, kan hjälpa till att sätta fart på magen. Dock måste man vara noga med att man också dricker mer vatten när man ökar mängden kostfibrer i kosten. Man skall även vara medveten om att det kan ta tid att få fart på magen. Detta eftersom man inte bör öka mängden fibrer i maten för mycket på en gång. Ett tips är att varje dag tillsätta tre till fyra matskedar vetekli i maten. Vetekli kan dessutom ge en jämnare blodsockernivå, förbättra blodfetter och ge en bra mättnadskänsla.
  • Ett ganska enkelt sätt att få fart på en trög mage är att börja motionera. Det som kan vara ett problem för långdistanslöpare (en snabb mage), kan utnyttjas för den som har en trög mage. Om man har möjlighet att springa kan några löpturer hem från bussen alltså få fart på magen.
  • Tänk på att man kan behöva hjälp vid svårare former av förstoppning. Då finns ett antal läkemedel att prova. Kontakta din läkare eller ring 1177 om du behöver mer hjälp.

Diarré: Hur bromsar man?

Om magen arbetar för högtryck eller om tarmslemhinnan inte fungerar som den skall, kan man drabbas av diarré. När det gäller diarré behöver man först fundera på varför magen fått sådan fart.

Vanligt är att till exempel att magsjuka och matförgiftning ger diarréer eftersom tarmslemhinnans förmåga att ta upp vätska ur tarmen kan bli påverkad. Diarré kan också bero på att kroppen har blivit utsatt för något den inte är van vid eller inte tål – turistdiarré eller födoämnesallergier.

Man kan också få diarré om man är nervös eller stressad över något, då koncentrerar sig kroppen på andra funktioner som behöver energi. Beroende på vad diarrén orsakas av kan man därför tänka sig lite olika bromsverktyg.

  • Beror diarrén på stress eller nervositet kan det till exempel bli bättre med minskad stress. Ofta kan man få tillfällig diarré om man är nervös för något, men detta går då över när ”faran” (kanske tentan eller jobbintervjun) är över. Vår dietist tipsar om hur du hanterar en stressmage.
  • Varför många drabbas av diarréer från och till vid IBS vet man inte säkert. Många har hävdat att IBS sitter i huvudet (psykosomatisk åkomma av stress eller nervositet). Modern forskning har dock visat att detta inte är hela förklaringen, även om man till viss del kan påverka magen med beteendeförändringar, så kallad KBT-terapi. Men visst kan tankens kraft förbättra betydligt fler tillstånd än IBS och vem mår inte bättre av att minska stressnivån?! alltomibs.se har tidigare skrivit om KBT för unga med IBS.
  • Man kan också få lös mage av ett för högt intag av fibrer vilket gör att magen arbetar i för högt tempo. Att ställa om sin kost och minska fiberintaget kan då ha god effekt.
  • Vid kortvarig diarré kan man prova olika receptfria produkter som apotekspersonalen kan rekommendera. Men tänk på att kontakta sjukvården om preparaten inte hjälper eller om du upptäcker andra varningstecken, se nedan.
  • Förlorar man mycket vätska och har svårt att äta och dricka kan också vätskeersättning vara ett bra komplement. Vill man inte köpa speciella produkter är det viktigt att se till att tillföra kroppen salt, socker och vatten på annat sätt. Vid diarréer förlorar man mycket mer vätska än annars. Kroppen behöver vätska för att man inte skall bli sjuk av uttorkning. Vår dietist har delat med sig av ett recept på vätskeersättning.

Efter till exempel magsjuka kan man börja äta så fort magsjukan är borta och man fått tillbaka aptiten. Magen brukar då ganska snabbt komma iform igen.

Kontakta 1177 eller vårdcentralen

Diarré eller förstoppning är något som kan drabba oss alla, men tänk på att alltid kontakta 1177 eller din vårdcentral om…

  • Du upptäcker blod eller slem i avföringen.
  • Du får kraftiga smärtor.
  • Besvären blir långvariga.
  • Du får hög feber tillsammans med magbesvären.
  • Barn eller äldre får lite mer långvariga problem med magen. Det kan till exempel vara svårt att få i sig tillräckligt med vätska vid diarré eller att få i sig tillräckligt med näring.
  • Du av oklar anledning tappar mycket i vikt.
  • Du har fått magproblem och diarréer efter en utlandsresa.
  • Är du torr i munnen, törstig, kissar lite, har koncentrerad urin och är blek och hålögd kan detta vara tecken på vätskebrist som kan behöva vård.

Har du diarré och samtidigt behöver annan medicin kan du behöva tala med din läkare för att se till att inte medicineringen påverkas negativt av att magen inte fungerar som den skall.

Läs mer om diarré och förstoppnig på vårdguidens hemsida .

SÖK PÅ ALLTOMIBS.se

Pin It on Pinterest

Share This