”Hej, Jag har IBS-D och i svåra skov drabbas jag av ständiga diarréer mer eller mindre dygnet om. Sedan en tid har jag också mycket kramper i lår, underbenens fram- och baksida, vrister och fötter. Kan detta höra ihop såtillvida att diarréerna skulle kunna störa salt-/vätskebalansen? Jag äter tillskott av magnesium (magnesiumcitrat/glycinat/succinat) samt zink och D-3.”
Att ha många diarréer är påfrestande och att man då drabbas av vätskebrist är inte helt ovanligt. För att förebygga kramper gäller det framförallt att se till att du dricker tillräckligt eftersom du förlorar vätska när du har diarréer, vilket ger en obalans i salt-/vätskebalansen i kroppen. Då är det vanligt att man lättare får kramp.
Drick ordentligt
Drick rikligt med vatten under de dagar som är värst. Ett normalt vätskeintag bör ligga på 1–3 liter per dag ungefär. Tänk på att mat också innehåller vätska, såsom soppor och grytor men även grönsaker och frukt. Komplettera gärna med vätskeersättning om det har varit extra tufft med diarréer. Vätskeersättning kan man köpa på apotek men också blanda till själv.
Recept på vätskeersättning
Det är mycket viktigt att doseringen blir rätt. Använd exakta mått, inte vanliga skedar. Du ska bara ana saltsmaken, det ska smaka som tårar.
- 1 liter vatten
- 6 teskedsmått strösocker (1 teskedsmått = 5 milliliter)
- ½ teskedsmått salt (½ teskedsmått = 2,5 milliliter
Koka upp vätskan och låt den svalna. Drycken kan smaksättas med två teskedar koncentrerad fruktjuice eller saft.
Vad som sker i kroppen vid diarré
Diarréer beror på obalans mellan utsöndring och matspjälkning i tunntarmen och obalans mellan tarmsammandragningar och absorption i tjocktarmen. Muskelsammandragningarna blir starkare och sker oftare vilket gör att tarminnehållet rör sig snabbare genom tarmen så att inte tillräckligt med vätska hinner tas upp i tjocktarmen och avföringen hinner inte bli fast. Dessa tarmsammandragningar kan också orsaka smärta.
Om diarrén har pågått i mer än 4 veckor bör en mer omfattande mag-tarmutredning göras eftersom orsaken kan bero på annat än just IBS-D.
Orsaker till diarré
Många saker kan bidra till att till att diarréerna blir värre. Stress är en typisk bakomliggande orsak då stresshormoner påverkar hur tarmen fungerar och kan både förlångsamma eller snabba upp tarmens aktivitet och kan göra att tarmrörelserna ökar/minskar i styrka. När man är stressad kanske man också äter mer oregelbundet och tuggar sämre än annars vilket också påverkar tarmens rörelser negativt.
Diarré kan ha många bakomliggande orsaker som t.ex. turistdiarré, maginfluensa, diabetes, sköldkörtelsjukdom, alkoholöverkonsumtion, vissa mediciner (t.ex. NSAID), antibiotika, laxermedel och förstås en del födoämnen såsom feta livsmedel (feta såser, ostar, grädde, bakelser, friterat, chips osv.), kaffe och andra koffeininnehållande drycker (även cola- och energidryck) men även kryddstark mat kan ibland utlösa diarréer.
Läkemedel som hjälper vid diarré
Det finns läkemedel som kan bromsa tarmens motorik såsom Loperamid (t.ex. Imodium) och göra att avföringen blir fastare. Överskott av fria gallsalter kan också vara en förklaring till diarréer och då kan Cholestyramin (t.ex. Questran) inaktivera dessa salters aktivitet. Andra kan bli hjälpta av probiotika, som ibland kan fungera genom att balansera tarmens bakteriesammansättning och på det sättet minska besvären.
Det är alltid viktigt att berätta för läkare om diarrébesvär och framförallt om besvären förvärras, pågår nattetid eller om diarréerna innehåller blod. En mer omfattande utredning kan behövas utföras.
Läs mer
Jag har tidigare svarat på frågor om kraschande magar och gett tips på hur du kan må bättre från IBS-D.
På alltomibs.se kan du läsa mer om diarré samt magsjuka, turistdiarré och PI-IBS.
Vill du sätta dig in mer i probiotika kan du läsa om probiotika vid IBS eller om probiotika kan vara bra vid IBS. Det finns även en artikel som diskuterar mer kring probiotika och dess verkan.