IBS påverkar vardagen

av | Övrigt

Under 2020 genomfördes en webenkät om IBS-besvär bland våra läsare. Vi fick in över 1 000 svar och vi har i ett antal olika inlägg presenterat innehåll från enkäten. Du hittar de olika delarna genom länkarna nedan. 

IBS-enkäten del I

IBS påverkar vardagen negativt

IBS-enkäten del II

Diagnos viktigt vid IBS

Kommer snart…

Vittnesmålen om hur det är att leva med IBS kan inte sammanfattas i en tabell. På denna sida har vi därför samlat några av de tusentals kommentarer kring hur man upplever att IBS påverkar vardagen.  Många gånger liknar beskrivningarna varandra men vi vill med denna artikel ge ordentligt utrymme till IBS patienterna själva.

Förhoppningsvis kan det bidra till att minska tabun kring att tala om magproblem och ger en bild av hur det kan vara att leva med sjukdomen. Kanske kan det även hjälpa även dem som inte lider av IBS till i att förstå hur vardagen med IBS kan se ut.

Frågan vi ställde var ”Beskriv gärna på vilket sätt vardagen påverkas av dina magbesvär?”

Och så här svarade man…

”De styr min vardag och jag känner mig låst och deprimerad av detta elände.”

”Känner mig stressad, måste ha en toalett i närheten. Uppblåst mage, kan inte fokusera eller intressera mig för min omgivning. Känslan i magen ”tar över” och jag är rädd att inte hinna till toa innan det händer en olycka. Måste vara helt engagerad för att inte magen skall ta över.”

”Känns besvärande med den spänning som blir i magen, speciellt på kvällen. ”

”Närhet till toalett, påverkar ex motion som bör svårare ex att ta i, ork mm. Koncentration påverkas. Hur ser fungerar att umgås socialt.”

”På grund av smärta behöver jag arbeta hemifrån vissa dagar och ibland avstå från sociala aktiviteter.”

”Påverkad mest vid fysisk aktivitet, tvingas ofta göra ”nödstopp” framför allt när jag är ute och promenerar eller springer.”

”Svårighet att passa tider då toalettbesöken ofta kommer olägligt. Problem med klädval då magen blir uppblåst. Måste alltid veta att det finns en toalett i närheten.”

Känner mig alltid obekväm i sociala situationer och med byxor/kalsonger som sitter åt och trycker mot magen (inte för att de är för små).

Jobbar hemifrån (även före Corona) då jag inte vill springa på toaletten på kontoret framför folk eller behöva vänta.

Kan inte äta vad jag vill. Drar ner på laktos, socker, fett, bröd, pasta etc.

”Blir trött och konditionen går ner”

”Man blir ledsen, energin blir låg och mycket blir jobbigt.”

”Smärta, trötthet, olust”

”Isolerar mig”

”Måste hela tiden fundera på vad jag äter”

”Magont ger dålig sömn.”

”Oluskänsla, blir oföretagsam”

”Innan jag varit på toaletten vill jag inte gå ut. Plötsligt får jag diarré och om jag inte då snabbt går på toaletten kommer det i byxan”

”Kan inte delta i verksamheter där det inte finns direkt tillgång till toaletter. Måste anpassa mitt sociala liv efter intensiteten av mina IBS-besvär. Problem när man blir bortbjuden på mat, eftersom det är så många livsmedel som direkt orsakar besvär i form av smärta, uppblåsthet och diarréer. Problem när jag ska äta på restaurang, eftersom det är så mycket jag tvingas välja bort från menyn. Lök, kålsorter, olika sorters bönor, linser och råa grönsaker ingår oftast i någon form…”

Avbokar sociala tillställningar i sista minut pga flera täta toalettbesök, ont i magen och gasig. Säger nej till sociala tillställningar pga vågar ej gå på toa. Vågar inte sova borta eller resa. Minskar matintaget eller fastar i perioder då magen krånglar som mest. Kan inte träna konditionsträning pga smärta i magen.

Att inte hinna till toaletten på grund av något jag äter som sätter i gång magen. Är inte roligt att bajsa på sig. Hänt många gånger och kommer då ca 1 till 2 timmar efter jag ätit. Har de gånger jag skall göra något sett till att äta när jag är hemma eller har tillgång till en toalett.

Allt. Val av arbete, träningsform, semester, partner, boendeform. Allt har genomsyrats av att försöka kunna leva med smärta och besvär. Valde tom att inte skaffa barn (fast jag gärna ville) för att jag har så många egna behov pga magproblem som jag insåg skulle vara svårt att kombinera med att ta hand om ngn annan.

”Mina besvär påverkar hela mitt liv varje dag”

”måste avvakta med besök och fritidsaktiviteter 1-2 tim efter måltid, måste kolla var jag har ngn toalett vid besök utanför hemmet, alltid kolla menyer i förväg innan jag äter på restaurang för att se om det serveras mat som jag kan äta”

”Måste tänka efter vad som är bäst för magen att äta under dagen. Stor fokusering på hur magen mår. ”

”Om jag äter fel mat eller fel lagat mat, då får jag direkt ont i magen och då får jag diarré…”

”Ständigt ont i magen. ”

”Tackar nej till aktiviteter där det inte finns toalett””Alltid tänka på vad jag äter o alltid ha en toalett i närheten när jag har skoven”

Beskrivningar av hur IBS påverkar vardagen för dem som drabbas

”Vågar inte åka bort, gå ut och äta. ”

”Blir trött av värken. Jag vill inte bli bjuden på mat eftersom det oftast medför att jag får det jag inte tål. Restaurangbesök är inte heller aktuellt. Svårt hitta rätt i vad jag ska äta. Äter ofta och tål det som inte är så nyttigt som t ex vitt bröd, ost, fikabröd. Måste undvika kål, lök, äpple, päron, grovt bröd och hårda rotsaker mm mm. Det varierar från dag till dag. Jag kan äta t ex lite grovt bröd men måste undvika det det sen några dagar.”

”svårt när jag är bortbjuden el går på rest att alltid fråga vad maten innehåller”

”Tänker nästan alltid på hur magen ska uppföra sig. Har svårt att glädjas över att bli bjuden att delta i middagar, utflykter särskilt om det inte finns bra toalett eller toa där man måste stå i kö”

”Undviker att träffa folk ibland när magen är full av gaser ”

”Vid matintag kan jag snabbt behöva tillgång till toalett.”

”Alltid orolig att jag plötsligt ska behöva gå på toa och det kan bli mkt bråttom, även om jag går på toa precis innan jag går hemifrån är det ingen garanti, kan behöva gå snabbt igen!”

”Blir otroligt trött av att alltid värdera vad jag kan äta och när. Svårt att variera och äta sunt och gott. Hopplöst att vara tvungen att avstå från lök, alla vet att det är grunden i god matlagning!!”

Ibland kan jag få gå på toa 5 ggr under 1,5 timme o då vet jag ju inte om jag kan åka iväg till det jag ska eller så är jag hård i magen o uppblåst o mår illa vet ej om det går över olika varje gång

Svårt att planera in någonting då besvären kan komma när som helst och om jag bokat in något , det kan vara t.ex. läkarbesök, även något roligt, träffa en vän eller inget speciellt alls

”Bokar tider och besök senare på dagen då besvären oftast är lindrigare. Är mycket trött och har stor olustkänsla på mornarna då jag har som mest ont, varje dag.”

”efter kramper är jag ofta trött hela dagen och ibland flera dagar. jag behöver ha tillgång till toa vid olika aktiviteter utanför hemmet.”

”låter bli att äta om jag ska iväg någonstans typ, handla, hälsa på vänner, teater”

”Måste planera aktiviteter pga hur status är i min mage”

”Drar undan,nedstämdhet ”

”Inga långpromenader, privat kolla att det finns två toaletter annars stanna hemma, ibland gå ut men får vända, maten, restaurangbesök, våga bjuda hem gäster, tänk om man blir dålig just då, det har hänt”

”Jag vill inte åka någonstans direkt efter att jag ätit, utan vänta en dryg timme ifall jag får diarré. Jag behöver alltid veta var det finns en toalett i närheten. Jag äter inte på restaurang, för jag behöver veta precis vad det är i maten. (Vi har husbil, och semestrar på det sättet så kan vi äta i bilen, och har egen toa.) Folk tycker det är jobbigt att bjuda mig på mat, och jag tycker det är jobbigt att berätta allt jag inte äter.”

”Nedstämd trött”

”När jag får kramp har jag svårt att stå upprätt.”

”Olustkänsla, nedstämdhet ”

”Måste alltid ha en toalett i närheten. Svårt och nervöst att åka kommunalt.”

”omedelbart behov av toalett kan göra vardagen svår”

”Blir allmänpåverkat och behöver vila”

”Jobbigt att alltid behöva tänka om jag kan äta det som serveras. ”

”Orolig vad det bjuds på för mat tex.”

”Sväller så att byxorna inte går att knäppa”

”Ballongmage, väldigt mycket gaser och rapningar, ”intollerant” gällande mat, en återkommande oro för magen, jobbigt socialt och i arbetet”

”Har svårt att koncentrera mig på det jag ska göra. Dåligt humör också.”

”Mycket tröttnar jag har ont. Kan nästan aldrig äta det som bjuds på fester mm. Går ej med på restaurang”

”Måste gå på toaletten flera ggr per dag för att inte att det skall bli för mycket luftutsläpp. Motvärk i magen . Dålig sömn vaknar av mycke luft och knip”

Jag kan inte göra vad jag vill och kan inte åka vart , när och hur jag vill. Jag har inte så mycket livsglädje och är trött, håglös och jag är hemma själv ca 90% av fritiden och har levt som singel hela mitt vuxna liv och allt detta på grund av IBS och en krånglig mage det är i högsta grad ett socialt handikapp. Och av sjukvården får man ingen förståelse eller hjälp.

Många tömningar morgon gör det svårt att ta sig till jobbet i tid, behöver flextid men det är inte alltid möjligt. Har stått färdigklädd i hallen när jag böjer mig ner för att sätta på mig skorna bajsar jag på mig. Jag har mycket svårt att resa bort där jag riskerar att inte vara i närheten av toalett. Middagar väljer jag bort men om det inte går gäller det att vara petig med maten.

Åker ogärna till ställen där jag inte vet vart toaletter finns. Om jag har mer besvär och ont är inget roligt och jag vill helst inte göra något. Jag mår bättre när jag äter regelbundet och på bestämda tider vilket gör att jag inte kan vara så spontan. Det påverkar hela familjen samt vänner. Måste säga nej till bjudningar. Jag känner mig enormt låst.

”När jag får mina skov av ibs måste jag vara nära en toalett ”

”Att behöva fundera om man behöver en toa om man äter fel”

”Kramper så jag måste få vara själv. Ut och gå eller ligga och djupandas. Måste ha nära till en toa”

”Krångel kring kost, bullrig och gasig.”

”Man får tänka på att inte har kläder som sitter åt i midjan när man får en ”gravid”-mage.”

”Undviker aktiviteter o sammanhang där jag tänker att jag inte litar på magen/ toabehov. Äta ”för mycket” eller ”för sent” = undvika middagar m vänner. Kommer igång sent på dagen när jag är ledig = väntar på att magen ska lugna sig efter frukost.”

”undviker att äta/undviker att äta vissa saker, kan behöva ta smärtstillande för att kunna jobba, tänker på vilka kläder jag kan använda beroende på hur dagen blir”

Ibland kan jag få gå på toa 5 ggr under 1,5 timme o då vet jag ju inte om jag kan åka iväg till det jag ska eller så är jag hård i magen o uppblåst o mår illa vet ej om det går över olika varje gång

Svårt att planera in någonting då besvären kan komma när som helst och om jag bokat in något , det kan vara t.ex. läkarbesök, även något roligt, träffa en vän eller inget speciellt alls

”Bokar tider och besök senare på dagen då besvären oftast är lindrigare. Är mycket trött och har stor olustkänsla på mornarna då jag har som mest ont, varje dag.”

”Vet ej när akut diarré kommer och behöver närhet till toalett”

”Att ibland inte tordas gå ut för måste ha nära till toalett. Att alltid laga maten själv från grunden för ha kontroll på alla ingredienser. Att aldrig äta ute. ”

”Behöver gå på toaletten ofta, När jag har diarré kan jag behöva gå 3-4 ggr på morgonen efter frukost.”

”Blir väldigt trött och orkar inget”

”Det går inte att planera något. Magen styr livet.”

”Jag behöver ständigt ha tillgång till en toalett”

”Måste alltid ha nära till en toalett ett par timmar efter att jag ätit någonting. Vare sig det är en kaka eller middag”

”Måste ha tillgång till toalett”

”Närhet till toalett. Vid kraftiga gasbesvär måste jag lägga mig, mycket ont i magen då.”

”Rädsla för att förlora kontroll över min mage, gaser, lös mage, behövs gå till toaletten snabbt, väldigt orolig mage. ”

”Smärtor, långa toalett besök”

Läs mer om IBS

”Socialt samspel innefattar för det mesta mat och dryck. Jag drar mig undan. Mina promenader blir lidande då jag tarmarna svullnar och krampar när jag rör mig.”

”Blir orolig och vågar inte fara nånstans. ”

”Har behov av toalett ganska omgående , det är inte alltid det går att ordna”

”Jag kan bli tillfälligt mycket trött och behöver då vila direkt oavsett var jag befinner mej. Unviker platser eller sällskap där det inte går”

”Kan inte vara med på alla sociala kontakter möten ,tar ner ork lust -livskvaliten”

”Man vill inte vistas bland folk och kläder sitter illa och oskönt pga svullen mage”

”Måste ha en toalett nära för att känna mig säker”

”Måste veta att det finns toalett i närheten. Svårt att äta på restaurang.”

”Svårt att koppla i sociala sammanhang när man mår illa och buken är helt uppspänd”

”Så fort jag äter olämpliga saker så får jag besvär, tex bönor,linser, lök allt t.o.m vitlök (små mängder) rotfrukter, mjölkprodukter, sojaprotein, gluten,ägg”

”En dag med diarré kan jag ex inte åka och handla el om jag har ett bokat möte ex tandläkaren, vården mm får det avbokas. ”

”Har gaser varje dag, när jag inte är förstoppad. Det kan vara lite jobbigt att det bubblar och är oroligt i magen. Men när det slutar pysa, det är då det blir värre. Oron ökar, när någonting händer i magen som kan leda till att smärtorna accelererar och jag blir sängliggande med svåra smärtor. Jag påverkas mycket av stress, kosten och mängden kroppsrörelse. ”

”Måste avstå från mycket som jag annars skulle göra för att när kramper och avföring kommer då måste jag ha nära till en toalett i någon timme. Kan behöva gå på toaletten upp till 6 gånger då.”

”Sjukdagar från arbetet. Undviker platser där jag inte var var toalett finns. Undviker kalas/middagar mm om jag inte känner alla väl. Åker inte buss, där finns ingen toa. Jobbigt att äta på restaurang, får peta bort för mycket i stort sett alla rätter.”

”Kan inte följa med på bio som exempel då börjar magen krångla.”

”Man vet ju inte hur dagen blir ,ibland bra och i nästa sekund jättejobbig”

”Måste hela tiden tänka på vad jag äter.”

”Oerhört mycket gaser som tilltar under dagen. Jag upplever att det blir värre med åren.”

”Trött,orolig”

”Blir nedstämd när jag har problem ”

”Jobbigt att sitta/träffa andra då magen är i olag. När magen krånglar behöver jag gå och kissa oftare. Svårt att gå på promenader.”

”Täta toalett besök, magkramper, utmattning.”

”uppblåst som känns besvärande ibland, med smärta eller ganska akut behov av att gå på toa men de kommer ganska precis samma tid så det går att planera och min livssituation gör att det inte är något större besvär, jag kan hantera det ändå oftast.”

”Välja storlek på kläder p g a hur uppblåst magen är”

”Avstår samkväm och det kräver planering om jag ska umgås”

”Det är gaserna som besvärar. Brukar oftast sköta avföring på morgonen och går ofta 1 gång per dag eller varannan dag vilket fungerar bra.”

”Går inte på badhus orkeslös ibland så jag orkar inget ”

”Jag har alltid ont i magen. Går på toan i genomsnitt 2 ggr i veckan. Har otroligt mycket gaser, så pass att jag vaknar på natten för att fisa. Det är väldigt mycket jag undviker att äta pga av magont och uppblåsthet. Det är trist att bli bortbjuden pga att det är mycket jag inte kan äta och det känns som att jag är en besvärlig gäst.”

”Jag kan få mycket plötsliga diarréer, så att hamna i en bilkö eller vara på ngt annat ställe där det är svårt att komma till en toalett omedelbart är väldigt besvärande.”

”Koliksmärtor, väldigt uppblåst. Svårt att bajsa även om jag känner mig nödig. Måste vara noga med att få i mig vätska.”

”När det är som värst gör det så ont och då är det svårt att fungera normalt. Jag blir väldigt trött och påverkad.”

”Osäkerhet och behov av snabb tillgång till toaletter”

”Rädd att åka buss och att inte ha närhet till toalett ”

”Undviker helt miljöer med långt avstånd till inomhustoalett.”

Går hem först av alla...

”Ständig planering av kost, ofta ont i magen efter måltid. Uppblåst på eftermiddagen, trött, nedstämd av att ständigt ha besvär. Gaser efter måltid. Kan få väldigt bråttom till toaletten, men efteråt mår jag mycket bättre. Går alltid först hem när jag är bortbjuden eller på tillställning pga magknip. ”

Tackar nej...

”Att ha ont i magen påverkar mitt humör negativt och min energi att göra saker. Att vara spänd i magen gör att jag känner mig tjock!
Jag får mer ont i magen av sömnbrist och stress. Är ingen rolig människa på kvällstid, då när andra människor äter sen middag och har roligt tillsammans. Maten jag äter påverkar mig och jag tackar nej till olika saker. Jag behöver vara noga med vad jag äter och det påverkar andra. Jag behöver ofta förklara och försvara varför jag tackar nej till saker jag blir bjuden på. Måste också försvara mig när jag gör undantag.”

Ospontan...

Jag drar mig för att sätta på mig vissa kläder pga magsmärtor och därför vill jag helst inte gå på gym eller fest. Måste ha smärtlindrande och muskelavslappnande när det är som värst och blir då trött, vilket gör att vissa arbetsdagar är tunga. Jobbigt att äta middag hos andra eller på restaurang då jag ej vet hur jag kommer att reagera på maten efteråt. Mår dåligt psykiskt av detta då jag inte vill betraktas som kinkig, besvärlig eller ospontan.

Vågar inte...

Har ständig panikångest när jag inte har nära till toalett. Vågar inte äta ute. Vågar inte gå ut efter måltid. Vågar inte äta om jag ska göra nåt. ”
Jag får planera mer vad jag kan äta och dricka samt så oroar jag mig över om min mage kommer att låta mycket om jag ska sitta i ett tyst rum med andra personer t ex.

Det bästa är att vara på en restaurang eller ett fik där ljudnivån är hög. Då kan jag slappna av mer.

Mina besvär gör att jag ibland undviker att luncha med andra och att ta en promenad med dem efteråt för jag vet att jag kan få problem efter just lunchen med buksmärtor eller att jag behöver gå på toaletten samt att magen låter väldigt mycket och blir uppsvälld efter att jag ätit lunch.

Tack vare covid...

Jag klarar inte av stress. Tack vare covid och karantän har jag blivit mycket bättre i magen. Jag måste inte gå någonstans och jag har ett minimum av konflikter att hantera. Jag klarar inte av om jag får uppgifter att lösa utan att få det som krävs för att lösa dem och jag klarar inte av om någon är arg på mig utan att jag förstår orsaken.

Jag är så van...

Svårt att säga, jag är så van att planera de mesta efter min mage, men det är kanske det som påverkar min vardag mest. Det kan ju komma när som helst så man är alltid medveten om de, och jag lämnar aldrig hemmet direkt efter jag har ätit, eller om jag ätit ute så åker jag oftast direkt hem ifall att magen sätter igång.

Måste ha toapapper med mig...

’Äter inte frukost om jag ska ut o åka bil. Måste alltid ha toapapper och ombyteskläder med mig. Ofta trött och hungrig”
Behöver oftast mycket tid på mig för toalettbesök, fungerar tex inte på arbetet. (Endast en toalett). Mår då dåligt hela den dagen tills jag kunnat gå på toa. Kommer inte iväg till arbetet/övrigt för jag behöver se till att ha gått på toa innan för att undvika att ha ont och bli förstoppad.

Svårt att jobba normalt...

Har svårt att jobba normalt, arbetar nära hemmet och på 75%.

Jag undviker att resa och åka bil mer än 40 min. Har svårt att umgå och kan aldrig planera in aktiviteter utan håller det flytande. Svårt att äta som jag vill, ibland kan jag inte äta alls p.g.a. illamående. Dagar på jobbet om man råkar ha en dag med illaluktande gas så får jag och håller mig och får ont i magen. Ibland måste jag ligga och vila p.g.a. ont. Sömnen blir påverkad. Vid symptom sätter min ångest igång så jag mår psykiskt dåligt. Har provat medicin och KBT under lång tid men hjälper inte.

Har väldigt svårt att känna glädje och avslappning i att gå ut och äta på restaurang/café – framförallt utomlands. Har ofta svårt att känna inspiration till vad jag ska laga då jag inte kan äta vad som helst utan att få symptom. Svårt att låta andra laga mat till mig, utan att behöva ge en massa instruktioner och således skämmas lite över besväret.

Fysiskt orkeslös...

Fysiskt orkeslös pga diarre, trött överlag pga smärta. Tråkigt att äta ibland då jag vet att det kan leda till smärta. Behöver planera frukost (och ibland andra måltider) så att jag förhoppningsvis slipper känna att jag behöver en toalett mitt under promenad till/från något t.ex.

Magen vrider sig...

Svårt att sova när magen vrider sig, är upplåst och gör ont. Svårt att äta middag m vänner o familj då jag måste undvika viss mat, är ofta väldigt trött o mindre stresstålig, vilket förvärrar hela symptombilden i sig.

”Uppblåstheten och tyngdkänslan gör mig trött och irriterad. Måste tänka på val av kläder (lösa i midjan) ifall magen sväller under dagen.”

”Att inte ha full kontroll över sin mage påverkar till viss del negativt. Kan bli nervös över vissa situationen pga magen vilket innebär ännu kraftigare reaktioner från magen. ”

”Håller mig hemma vid frekventa gaser. Mina besvär med gaser och uppblåst mage har jag haft hela mitt liv. ”

”Illamående som kommer och går sätter ner humör, lust och ork.”

”När jag har kramper vill jag vara hemma för då kan det knipa så jag måste ha en toalett nära annars hinner jag inte på toa”

”Vid plötsliga diarréer är det inte kul att vara på fel plats.”

”Väldigt ont svårt att koncentrera”

”Är ofta sjuk och hemma från arbetet”

”Akuta toalett besök”

”Anpassar mat, äter mindre om jag har en hektisk dag utanför hemmet”

”Behöver mycket rutin och kan inte ändra för mycket på dygnsrytmen ”

”blir osocial, krävs planering för ev.aktivitet (toa)stannar hellre hemma.”

”Eftersom jag mer eller mindre alltid har gaser och diare samt uppblåst mage så behöver jag veta innan om det finns toalett och var den finns”

”Framförallt uppblåsthet och viktuppgång ”

”Går nog dubbelt så ofta på toa jmf med normalperson”

”Har så ont att jag måste ligga ner.”

”Jag måste hela tiden tänka på vad och hur mycket jag äter för att lindra uppblåsthet och förstoppning. Ofta går jag ändå till sängs med en uppblåst mage och ibland mycket gaser. Jag äter medicin till och från.”

”Måsta anpassa min kost mycket ”

”Om jag har ont. Beroende av toalett. ”

”Om jag inte sköter min kost och tänker på vad jag äter får jag det besvärligt. Det händer även att jag måste stanna hemma från jobbet.”

”Brukar undvika att gå ut och äta eller att äta mat tillsammans med andra om jag inte ska hem direkt efter. Det är ju alltid efter att jag ätit som jag blir dålig. ”

”Fysiskt: behöver ha koll på var toa finns och försöka planera toabesök. Psykiskt: tjock, ful, otymplig, trött, ledsen”

”Har plågats av IBS i 29 år. Fick sjukdomen när jag väntade barn. Har varken kunnat studera eller jobba under de här åren.”

”Hela livet kretsar kring mående, mage och toaletter”

’De kläder jag tar på mig på morgonen passar inte längre på kvällen då midjemåttet ökar med ca 13cm. Har jag dåliga dagar behöver jag dessutom alltid ha tillgång till toalett.

Mycket tid går åt till toabesök. Jag behöver alltid gå på toa i ”förväg” ”för säkerhets skull ” innan jag ska någonstans. Jag undviker ofta sociala tillställningar som blir långvariga, undviker alltid alkohol, undviker nästan alltid att smaka sånt som mat och fika när det bjuds.

Måste ha nära till toa.. kan inte äta vad som helst, så låter helst bli att äta borta. Går inte vara vare sig impulsiv eller flexibel. Men med nuvarande arbete kan jag iaf jobba heltid. Kan dock inte träna som jag önskar – vill löpträna men kramper i magen sätter stopp.. tär på psyket när löpningen är så stor del av mitt mående och stresshantering.

”Känner mig trött. Ont i magen. Vill bara ligga ner. Illamående. Ingen matlust”

”Lider av att magen är svullen och öm. Behöver ofta gå på toaletten.”

”Måste ha koll på var närmsta toalett finns, måste alltid gå upp 2h innan jag ska arbeta för o tömma magen flera ggr, måste alltid tänka mig för vad o hur mycket jag äter, måste ibland springa på toa snabbt o ofta, kan inte ha tighta kläder som sitter åt över magen”

”När magen svullnar mycket får jag kramp i magen ont har svårt att ha vanliga kläder. ”

”När magen är uppblåst trivs jag inte med mig själv, den stör.”

”Ont i magen när jag sitter ner men även när jag motionerar. Ibland behöver man ha närhet till toa. Kan få ont när man äter middagar och ibland känns det nästan som att man drar sig för att äta.”

”Orolig att inte hinna till en toalett. Känner trötthet när magen alltid är orolig, måste hela tiden tänka på vad jag äter och att det alltid finns en toalett i närheten.”

”Ta på alla krafter när man få smärtor i magen”

”Undviker att delta på vissa aktiviteter ex gruppträningar.”

”Vill alltid veta att det finns toalett i närheten ”

”Det onda i magen pockar hela tiden på min uppmärksamhet, det tar över allt, jag kan inte fokusera, har ont, obehag, känner mig som i för liten klädstorlek, alldeles för instängd i för små kläder, sprängsvullen”

”jag blir nedstämd och trött och vill inte ha på mig kläder som stramar på magen.”

”Jag följer foodmap och när man ska äta ute eller är bjuden på middag mm känns det krångligt när man ska undvika lök mm. Jag känner mig krånglig och besvärlig.”

”Jag har efter många år av besvären vetat att jag måste undvika en del matvaror. Jag måste se till gå på toaletten innan jag går ut. Med åren har det blivit svårt att hålla sig. ”

”Jag är rädd att inte hitta någon toalett i tid när mina besvär blir som värst.”

”Kan behöva gå hem från jobbet. ”

”Man undviker till slut vissa aktiviteter för man orkar inte ha ont ”

”ont i magen, får ställa in aktiviteter ibland, ibland svårt att somna pga magont”

”Oro att något inte står rätt till. ”

”Påverkar mitt allmänna hälsotillstånd, blir oerhört trött, känner mig ful och dålig, kan inte äta som andra”

”Smärtan gör ju att jag knappt orkar med mig själv, än mindre andra,”

”Trötthet. Kan inte äta all mat. ”

”Det är svårt att prestera, jag känner mej håglös, matt.”

”Känner jag inte till att det finns en toalett nära så följer jag ej med på aktiviteter. Går ej o tränar om jag är uppblåst. Följer inte gärna hem till nya människor på middag tex då jag knappt kan äta något.”

”Känner sig aldrig riktigt frisk.”

”Magknip”

''Efter 26 år med ibs är jag bra på att dölja min smärta men när det gör som ondast så syns de på humöret''

''Magsmärtorna är intensiva så jag drar mig undan, är också sjukskriven när det är som värst''

''Illamående uppblåst mage. Olustig känsla i kroppen''

''När jag har ont i magen vill jag inte röra på mig. Oftast går det över efter en natts sömn. ''

"Smärtan är hanterbar men när den är som värst är det svårt att göra vardagliga aktiviteter"

”Ständig smärta som nästan är outhärdlig ”

”Ständigt obehag, svårt med kläder runt midjan, jobbigt med gaser på jobbet som inte får släppas ut men ibland smiter ut ( pinsamt), i stort sett alltid problem vid resor vilket påverkar upplevelsen.”

”Svårigheterna handlar om att säkerställa att det finns mat som passar för mina förutsättningar. Ibland gör det det men inte sällan blir det problem.”

”Svårt att vara avslappnad och umgås när magen krånglar. Händer att jag måste sjukskriva mig och avboka aktivitet pga magen!”

”Jag tenderar att klanka ner på mig själv när magen är uppblåst, anklaga mig för att jag har så dålig karaktär att jag inte klarar att avstå från det som jag uppfattar gör mig uppblåst. Många bäckar små gör att jag ofta tycker illa om mig själv.”

”Jag kan inte längre gå ut och springa, jag vågar inte gå promenader med kompisar, och jag hinner ibland inte fram till jobbet (bara en dryg km bort) innan det blir total panik att hitta en toalett. ”

”Måste ha tillgång på toalett o helst ska den ligga avsides”

”Ont, trött, behöver närhet till toa”

”Osäkerhet om jag kan delta i aktiviteter/sociala sammanhang pga svullen mage och matthet. När detta sker orkar jag inte med några aktiviteter.”

”Ständigt ont och en känsla av att magen är full av betong, eftersom tarmen sällan töms helt. Magen sväller upp och kan öka 10 cm i midjan från morgon till kväll, vilket är mycket smärtsamt och obehagligt.”

”Svårt att jobba, ständig värk, inga sociala möten, hem till soffan.”

”Tackar nej till offentliga tillställningar och vägrar äta borta..äter ej då jag ska iväg någonstans”

”Tränar mycket med mina hundar, jobbigt, avstår ibland pga magen, även om vi är ute och tränar i skog och mark är det synnerligen besvärligt när man måste rusa på toaletten kanske 5-6 gånger i rad periodvis”

”äter ej på restauranger, medverkar ej i sociala sammanhang, kan ej ha vanliga kläder, sover inte ordentligt, inköp av maten är svår etc”

”Blir nedstämd. Vill inte / kan inte delta på middagar etc”

”Presterar inte lika bra på jobb med magont och måste alltid ha koll på att det finns en toalett i närheten”

”Blir trött och irriterad av smärtan. Sover dåligt. Man kan ju heller inte fisa bland folk, vilket ju blir ett problem i sig, till sist ska ju gasen ut….”

”försämrad livskvalitet ”

”Jag har väldigt mkt gaservilket är ett socialt problem. Jag kan få stort obehag av uppblåsthet och värk vid tex middagar att jag går hem tidigare. Mkt tid läggs på toalettbesök. ”

”Magknip kan komma fort och måste då ha toalett i närheten”

Behöver ligga ner ibland p g a värk, trötthet, ej social vid värk, kan inte äta allt man vill, ibland spring på toa ofta, sitter inte gärna länge (längre resor ej optimalt…)

Jag undviker att gå på sociala tillställningar där jag inte känner människor.

Man får planera måltider och toa besök på ett bra sätt för att fungera. Inte stressa

”Stannar helst hemma ”

”Svårt med långa möten, behöver gå på toaletten. ”

”Så ont att jag inte kan delta i planerad aktivitet. Mycket vila, för att ”lugna” magen”

”Undviker att göra/boka in mycket på grund av man inte vet hur nästa dag kommer att vara. ”

”Drar mig för att göra saker på grund av jag har problem eller är rädd för att få ont eller behövs springa på toaletten”

”Får hela tiden tänka på vad jag tål att äta samt jobba med mig psykiskt, inte stressa och inte ”jaga” upp mig för saker som jag upplever som obekväma”

”Jobbigt att vara bland folk när magen låter som ett flygplan ”

”Kan inte äta allt och det blir besvärligt vid resturang besök och när man är bortbjuden. ”

”Måste alltid ha nära till toalett. Besvärligt vid möten på jobbet och jag kanske får avstå att äta under dagen.”

”Måste vara hemma från jobbet några dagar pga av besvären”

”Stark smärta gör att man inte kan koncentrera sig på jobbet””Vissa dagar behöver jag vara hemma dvs nära min toalett. Svårt att äta mat som jag inte tillagat själv.”

”Dejtar inte gärna”

Läs mer om IBS

”en känsla av trötthet, smärta och orolig mage gör att jag inte alltid är helt närvarande på det sätt jag vill vara”

”Jag kan ofta inte göra saker efter jobbet då jag för det mesta får ont i magen runt 15-16 tiden”

”Jag vet aldrig riktigt när de kommer så det kan vara jobbigt om man är på väg nånstans eller ska göra något speciellt.”

”kan inte äta mat tillsammans med andra, isolerar mig, ”

”Man väljer hellre att vara hemma än att delta i saker oavsett vad det är. Följer man med måste man försäkra sig att det finns toalett tillgänglig”

”springer ofta på toa i förebyggande samt kollar alltid om det finns toa där jag ska”

”Vid intag av mat kan jag få magknip samt diarréer ibland blir jag också illamående. Ibland kan jag få gå på toaletten ca 5-10 gånger på en timma.”

”Vågar inte ha toa för långt bort eller otillgängligt. Väljer att inte delta i mkt socialt. Kan inte ut och ro med mina barn. Går knappt och badar med barnen trots 35-graders värme.”

”Det är svårt att äta ute och bli bortbjuden pga specialkosten. Att ständigt vara orolig över om man ska släppa illaluktande gaser eller inte ha en toalett i närheten är väldigt påfrestande.”

”Det är svårt att äta ute på restaurant ”

”Får avstå från aktiviteter om det inträffar att man har ett skov”

”Jag behöver alltid ha koll på vart det finns en toalett. Går gärna inte till platser/ställen jag inte känner till”

”Jag får väldigt ofta ont i magen på eftermiddagen. Mest uppblåst och smärtor”

”jag har en jättebesvärlig IBS sedan barnsben, lever efter foodmap men jättebesvär ändå”

”Jag vill bara hålla mig hemma nära toaletten :-)”

Socialt helt omöjligt......

Socialt helt omöjligt att äta mat hos andra och på restaurang pga att det är så mycket jag inte kan äta. Jättetråkigt socialt sett. Långa toalettbesök är påfrestande och funkar inte under arbetstid. Har sovit sämre pga mkt smärta i magen senaste månaderna.

Ytterst begränsande...

Jag måste alltid tänka på vad jag bör undvika som bröd, pasta, kött, all form av laktos, lök, paprika, tuggummi, kolsyrade drycker osv. Men även på vad jag ska äta för att må bra, samt hur mkt jag kan eller bör äta av vissa saker. Ytterst begränsande. I de värsta ””skoven”” måste jag måste också ha en korsett att ta på för att hålla in magen när den är som mest svullen. Detta för att kunna vara uppe och slippa ligga till sängs.

I samma rum som toaletten...

Att hela tiden känna sig uppblåst och gasig och dessutom svårt att gå på toaletten när det sitter människor i samma rum som toaletten.

För mycket av det goda...

Beroende på vad jag äter, hur jag sover, om jag är utsatt för stress. Allt påverkar magen och därmed vardagen. Det växlar mellan uppblåsthet, växlande avföring, smärta och sura uppstötningar. Kan se gravid ut även om jag inte är det, då har jag fått i mig lite för mycket av det goda (kolhydrater).

Allt...

Allt. Val av arbete, träningsform, semester, partner, boendeform. Allt har genomsyrats av att försöka kunna leva med smärta och besvär. Valde tom att inte skaffa barn (fast jag gärna ville) för att jag har så många egna behov pga magproblem som jag insåg skulle vara svårt att kombinera med att ta hand om ngn annan.

Hela tiden på helspänn...

Jag har mycket oro och ångest kring magproblemen och de blir värre när magen krånglar. Jag går ofta på toa flera gånger på morgonen innan jobbet så får ofta stressa till jobbet, vilket försämrar magen ytterligare. Jag är hela tiden på helspänn för att lyssna på signaler från magen. Letar toalett om jag är i väg. Vill helst inte resa i väg, ens kortare turer, för jag är orolig för magen.

Påverkar humöret...

När jag får magsmärtor påverkar det humöret. IBS:n blir alltid värre i samband med stress. Har varit in på akuten ett x antal tillfällen pga uppsvälld och sjukt smärtsam värk, ofta sett höggravid ut vid det tillfällena.. smärtan har varit värre än förlossningssmärtor.

De första tre åren hade jag stora problem med förstoppning, gick på laxerande varje dag. Det senaste året har jag har väldigt olika typer av avföring, vid hög stress och ont i magen blir jag mer lös i magen.

Det första året var jättejobbigt då jag skulle lära mig vad jag klarar och inte klarar av, undvek att äta med andra och fick ångest vid varje måltid. Vid stress spelar det ingen roll vad jag äter. 

Ont i magen när jag åker buss...

Första tillfället jag kan minnas var runt 2006. Skulle hålla tal inför min och en helt okänd klass.

Jag är blyg och därav har jag även scenskräck. Minuter innan det var min tur vred magen ihop sig och jag blev tvunge att springa på toalett för att lindra besvären.

Någon vecka eller månad därefter blev jag nervös under en bussresa då jag innan var lite vanligt dålig i magen. Resan var på över en timme och magen gjorde sig något påminnd, vilket gjorde mig väldigt nervös för att ingen toalett var att tillgå. Nervös, ont i magen, mera nervös, ondare i magen. Tillslut var jag tvungen att gå av vid nästa stopp och finna första bästa buske. Detta gav men för livet då jag fortfarande, 14 år senare får panikpåslag och ont i magen när jag åker buss.

Jag är tvungen att äta en massa läkemedel två dagar innan jag vet att jag ska resa. Jag får fortfarande panikkänslor, men kan lugna ned mig så pass att jag i bästa fall bara kan passera lite gas i smyg som lugnar ned oftast. Det är inte alltid jag kan lösa detta med en väderspänning och har framtills idag behöft att avbryta min resa för att i panik leta upp en toalett eller buske.

2018-2019 gjorde jag valet att cykla till arbetet istället. Under 1 år har jag endast behövt att stanna för att göra nummer 2 endast 3 ggr. Lös i magen blir jag fortfarande ofta, men är jag lugn i sinne så är magen oftast tillräckligt lugn för att hålla hela vägen hem/arbete.

Detta har under åren lett till att jag nästan aldrig går ut på typ krogen, hittar på något spontant möte. Gör nästan ingenting socialt, har under 8 år på arbetet gått på 2 julfester. Varje lång resa jag vet att jag måste eller bör göra förbereds med att redan två dagar innan börja att äta läkemedel fram till dagen för avgång.

Ser gravid ut...

Väljer ofta kläder som ska dölja svullen mage(ifall det händer),det syns väl då jag i övrigt är smal- ser gravid ut. Tråkigt när man egentligen är nöjd med sin kropp. Jobbar 2 dagar 7-21 var tredje vecka, behöver då va hemma En dag efter det för att ”rätta till” magen. Svårt att äta ute/borta ibland eftersom jag vet att jag blir sämre av kolhydrater och har minimerat det, får inte alltid förståelse. Vetemjöl gör mej dålig i en vecka!

Att inte kunna lindra...

”Mycket uppblåsthet som drar ner humöret/psyket. Vissa dagar kan man inte ens sitta bekvämt pga viss smärta/obehag. Mycket frustration över att inte kunna lindra situationen direkt.”

 

Undvek att äta...

När det var som värst och jag pluggade på universitet undvek jag att äta under hela dagen tills jag kom hem för att minska behovet av att gå på toaletten 6-8 ggr under skoldagen. Åt jag ej minskade besöken med andra ord avsevärt. Nu påverkas vardagen av att jag ofta letar reda på en toalett så jag vet när magen börjar göra ont.

”Jobbigt att njuta av att äta ute i fall man behöver ett akut toalettbesök som då varar ca 30 minuter.”

”Känner mig uppblåst/tjock. Pinsamt med mkt gaser.”

”Oro för att äta, oro för at ej kunna gå på toaletten, isolering, ensamhet”

”Planera måltider, tillgång till toalett osv. ”

”Svullnar upp i buken som jag skulle vara gravid,och magont och för det mesta hård i magen för att sen få diarré,får tänka mig för att inte leva under för mycket stress och tänka på vad jag äter.”

”Vågar inte planera för vet aldrig hur magen är.”

”Behov av närhet till toalett, orkeslös.”

”Jag blir trött och på dåligt humör”

”Kan inte äta med kollegor eller vänner, fest, äter fodmap. ”

”Svårt att bli bjuden på mat”

”Tillgänglighet av toalett kan vara avgörande ”

”Vill inte åka bort. Vill inte äta borta.”

”Väljer oftast bort restaurangbesök då maten alltid blir strulig eftersom jag kör gluten- och laktosfritt samt enligt foodmap-principen”

”Akut magsmärta gör mig stillasittande och låg. Dvs går in i mig själv och blir mindre social”

”Behöver ha en toalett i närheten”

”en dålig dag, försöker jag inte åka på aktiviteter som inte har toalett. Det kan kännas stressigt att umgås med andra en dålig ”

”Jag behöver ha tillgång till toalett, samt hela tiden tänka på vad jag äter eller dricker”

”Jag vill kunna uppsöka toalett snabbt vid besvären och det finns inte alltid tillgång till det. Jag behöver kunna planera mitt matintag/toalettbesök inför ett möte eller vid ett längre uppdrag där jag är i ledarposition.”

”Måendet och orken går mycket upp och ner beroende på hur stora magbesvären är”

”Ständigt rädd för att må illa och för akuta toalettbesök ”

”Behov av toabesök snabbt, från besvärsfri till dålig på någon minut”

”Har lärt mig vad jag kan och inte kan äta och håller jag mig till det brukar det gå ok . Besvären leder dock till att det är svårt att äta ute spontant eller att gå till nya ställen där jag inte vet om det finns mat utan lök etc”

”Jag behöver tänka på vad jag äter/dricker. När magen är uppblåst har jag svårt att hålla tätt vid ansträngning. ”

”Jag tänker ofta att om jag bara klarade att konstant fasta på vatten och buljong så skulle jag må bra. Det krävs en enorm ansträngning men kan 4-7 dagar har funkat för att nollställ magen. Dock faller jag dit på socker förr eller senare.”

”Jag undviker långa resor, bjuda hem folk, det sociala lider. ”

''Styr hela min vardag''

''Får stanna hemma, Avboka, kan inte bära jeans eller åtsittande kläder osv. ''

''Jag kan inte följa med familjen ut och äta på restaurang. Rädslan för magen.''

''Mat, stress, ekonomi ''

''Måste stanna hemma pga. symptomen''

''Svårt att ha jeans eller kläder som spänner på magen. ''

"Trötthet, yrsel, mentalt fokus på besvären"

”Jag äter och dricker minimalt dagarna innan om jag vet att jag ska iväg på event/tillställning”

”Jobbigt att magen svullnar enormt efter måltider & jag blir gasig Låter och bullrar om man sitter på möte tex. Blir bättre om jag kan stå och jobba tex. ”

”Måste se till att jag äter mat som magen fixar att bearbeta. Äter jag fel saker får jag ont och bli trött och då orkar jag inte göra något alls. Kan ibland ta flera dagar innan jag är återställd igen.”

”Uppblåst o ont i magen om jag inte har möjlighet att släppa ut alla gaser”

”Alltid att har medicin med, tänka på vad jag äter,ibland inte möjligt att kunna vara socialt”

”alltid medveten och känner av hur magen är”

”Blir ofta uppkörd med lös avföring inför saker jag ska göra. Möten aktiviteter och annat.”

”Har smärta ofta som påverkar mitt humör, blir arg o irriterad. Vill bara ligga ner o vara själv. Inget hjälper mot smärtan vilket är påfrestande för mig o min omgivning.”

”Hela livet påverkas. Livskvalité och möjligheter för arbete och social samvaro påverkas kraftigt. ”

”Jag blir väldigt trött och orkar inte så mycket aktiviteter samt behöver ha nära till en toalett då det handlar om sekunder när jag behöver gå, diarré ”

”Spelar ingen roll vad jag äter måste alltid ha nära till en toalett då magen smärtar o får kallsvettningar o då springa på toa av diarré. ”

”Klädvalet, måste ha lösa kläder när jag är uppblåst och hård i magen, annars ser jag gravid ut. Det kan påverka mitt självförtroende”

”Känner mig tjock och begränsad socialt när man inte kan äta vad som helst”

”mest i mathållning men ibland även pga uppblåshet och illamående. ”

”Ont och. uppblåst mage. Måste undvika kläder som kan komma att sitta åt (jeans, tights, strumpbyxor osv).”

”Kan få så ont i magen att jag inte klarar av att jobba. Kan även komma plötslig attack i sociala sammanhang då jag behöver gå på toaletten.”

”Oro för hur magen ska fungera vid resor, konferenser etc när jag inte kan vara säker på att äta mat jag mår bra av.”

”Undviker resa med jobbet om det går. Undviker viss mat o dryck. Blir trött. Sjukskrivningar ganska tätt.”

”Får gå hem från jobbet ibland pga diarré, tackar nej till eller deltar kortare tid på kalas, middagar etc”

”Ibland blir den så spänd och uppblåst och då är det bara att lägga sig i fosterställning. Inga middagar eller fester då inte”

”Jag tackar nej till sociala aktiviteter i hög grad”

”Jobbigt att ha ont, blir trött. Skönt att ha toalett nära”

”Lättare irriterad, påverkar stress så hjärnan ofta glömmer saker, behovet av en toalett nära ifall de skulle bli ett anfall. ”

”nedstämd, trött”

”När det gör som ondast blir jag sängliggandes”

”När magen inte mår bra blir man trött, orkar inte träna, mår illa av att träna, inge kul att gå ut och äta och veta att man inte kommer kunna njuta av maten.”

”Vet aldrig hur ont man ska få så stannar därför alltid hemma”

”Vill inte åka bil för det kan ofta bli akut att springa på toa”

Undviker mötas på platser där toa inte finns. Undviker att promenera med vänner. Undviker umgås med alkohol då det sätter igång besvär. Undviker att motionera då det triggar.

Jag behöver planera kring maten, vilken mat och var jag kan äta. Alltid kommunicera kring mat och fråga kring det om jag ska någonstans. Det kan vara svårt att åka iväg om jag inte vet möjligheter kring toalett och att jag kan laga min egen mat om det skulle vara svårt att hitta någon stans att äta.

Får som anfall där jag får sitta på toa med diarré, blir kallsvettig och illamående och känns som jag ska svimma. Går ej att förutse när det ska ske, därför blir jag orolig ibland att åka iväg eller gå till skogen. Är hemma med två små barn och blir rädd att jag ska svimma när detta händer och vi är själva.

”de rutiner jag behöver ha på morgonen gör att jag behöver avsätta tid till det varje dag, ca 2 h”

”Har jag ett skov så är jag hemma. Det kan pågå i en till två dagar. ”

”Jag blir irriterad och får svårt att fokusera på annat när jag jämt och ständigt behöver gå på toaletten. ”

”Jag måste planera allt i sista detaljerna och veta att jag har alla mina magmediciner med mig, annars går dagen åt helvete ”

”Magont som påverkar både humör och rörelse”

”Magvärk/huvudvärk som gör att jag måste stanna hemma”

”Man blir energilös, deppig och får ovilja att göra något. ”

”Ständig oro för illamående eller diarré när jag är iväg.”

”Svårt att koncentrera mig när jag har ont i magen. ”

”Undviker inte, men anpassar gärna om det går ifall det är en ”dålig mag-dag”.”

”Uppblåstheten är generande. Också jobbigt att inte kunna ha de kläder jag vill ”

”Att inte kunna äta vad som helst, att alltid bli uppsvälld och att inte alltid våga gå ut och göra det man tänkt sig. ”

”Begränsad socialt och arbetsmässigt”

”Behöver lång tid på mig varje morgon innan jag kan gå ut. Vill inte låta mat ute. Orolig för att bli lös i magen när jag är ute. ”

”Besvären påverkar min energi, blir uppgiven och less, stressar upp mig för hur magen kommer vara när jag ska iväg på något, middag, konferens, resa m.m. ”

”Det är jobbigt att prestera på jobbet med magsmärta och uppblåsthet. Det tar energi och jag blir trött av min dåliga mage.”

”Har ont hela tiden och vill vila när jag inte ”

”Har vant mig, känner inte till något annat”

”I alla situationer! ”

”Jag blir alldeles matt och behöver lägga mig ner. Ibland har jag även kramper”

”Jag blir tveksam, återhållen, tappar pondus i yrkeslivet och socialt. Har varit singel större delen av livet och menar att IBS spelat en roll. Är ofta spänd i kroppen av smärtor, vilket försvårar fysisk träning och sömn.”

”Jag vet aldrig hur dagen blir, jag kan må ganska bra på fm och sen efter lunch har jag jätte problem m magen. Känner mig ofta uppblåst och mår illa.”

”Känner mig nedstämd och blir på dåligt humör”

”Man måste vara nära toalett hela tiden. Och ta med extra om byte för de gånger man råkar bajsa på sig”

”Om jag inte får gå på toaletten direkt efter frukosten får jag nästan alltid ont i magen efter lunchen och blir uppblåst. ”

”påverkar allt, jobbig andning och yrsel när magen sväller”

”Rädsla inför intim kontakt. Undviker figur anpassade kläder.”

”Smärta leder till irritation, gaserna luktar illa, byxorna ” krymper” (magen blir uppblåst) under dagen och skär in i magen och ger smärta. ”

”Svullen och ond mage. Byxor stramar och gör ont över magen, obekvämt att sitta. ”

”Haft ont i magen i mer än 20 år och över åren har oron över att få ont i magen ökat och börjar begränsa mig i vad jag väljer att göra på min fritid.”

”Måste alltid tänka på vad jag äter och dricker vilket gör att jag ofta avstår sociala tillställningar där jag inte själv kan påverka.”

”Måste ha nära till WC för att inte bajsa på mig. När jag har rikligt med gaser smärtar det och jag behöver kunna släppa ut gasen ofta. Vilket är pinsamt vid sociala tillställningar.”

”Den får mig ofta att känna mig olustig. ”

”Får sämre ork och humör, trötthet. Hoppar över träning pga smärta. Svårt att jobba som vanligt pga rörligt jobb.”

”Jag kan inte äta för stora portioner mat. Då får jag problem.”

”Familjen blir påverkad då vi måste utesluta olika livsmedel när vi lagar mat. Kan inte dricka alkohol, inte ens ett glas ”

”Smärta nästan dagligen, kläder sitter illa över magen och illaluktande gaser, känner mig aldrig pigg lätt och fräsch.”

”Stressad hem från jobbet för att kunna gå på toa innan sambon kommer hem. Kan inte gå på toa på jobbet när det är som värst för det låter/fiser när jag försöker bajsa och det är jättepinsamt. ”

”Ständigt beroende av att ha en toalett nära tillhands då diarréerna kan komma plötsligt. Vill inte vara ute på stan, inte träffa vänner, svårt att arbeta ibland. Äter en stor dos läkemedel för att ha en ”dräglig” vardag”

”Jag blir trött både psykiskt och psykiskt. Otrevligt att rapa så mkt. ”

”Jag kan få väldigt ont, bli klen och/eller behöva gå på toaletten fort om jag ätit ”fel”. Ibland utan att jag vet orsaken. ”

”Jag planerar min vardag utefter hur magen mår, stort kontrollbehov och planerande in i detalj”

”Jag är helt beroende av medicin som hjälper mig att gå på toa och reaktioner kan komma när som helst under 1-1,5dygn. Det betyder att jag måste räkna med tillgång till toa för flera besök ( en efter en)”

”Känner mig konstant lite ”obekväm i min kropp”, fångad ”

Högre matkostnader...

Undviker att äta borta, om jag gör det känner jag mig besvärlig, svårt att äta på restaurang el dyl. Svårt att vara spontan, dyrare matkostnader då man behöver köpa special.

Avskyr att åka tåg, buss, flyg...

Jag blir oerhört begränsad pga min mage. Avstår aktiviteter då jag ej har snabb tillgång till toa. Avskyr att åka tåg, buss, flyg osv. Min nervositet gör dessvärre min mage än sämre. Rädd att det ska bli olyckor. 

Folk frågar om jag är gravid...

”Jag ser konstant gravid ut, vilket folk frågar om. Behöver ofta närhet till toalett.”

Förhindrar fysisk träning...

”Psykiskt, smärtan skapar irritation och nedstämdhet och förhindrar fysisk träning”

Lättretlig och trött...

”Blir apatisk. Lättretlig o trött. Undviker sociala sammanhang, undviker att klä mig i kläder som sitter åt, osäkerhet kring val av mat o kombinationer : vad triggar/lugnar. Sover sämre och tappar motivationen till träning/fysisk aktivitet. Nedstämd ”

Uteslutit väldigt mycket...

Har anpassat mig mycket vad gäller kost, uteslutit väldigt mycket. Men även anpassning av aktivitet, dock kopplat till flera sjukdomar jag har. Är i stort sätt alltid hård i magen vilket påverkar hur jag kan gå på toa. Behöver ibland medicinera. Stress får magen att klappa ihop fullständigt med diarré och smärta.

Avbokar i sista minuten...

Undviker tillfällen där det involverar mat utanför hemmet i sällskap med andra. Avbokar sociala tillställningar i sista minut pga flera täta toalettbesök, ont i magen och gasig. Säger nej till sociala tillställningar pga vågar ej gå på toa. Vågar inte sova borta eller resa. Minskar matintaget eller fastar i perioder då magen krånglar som mest. Kan inte träna konditionsträning pga smärta i magen.

Uppblåst från första måltiden...

”Står upp mycket i jobb & utbildning & det blir att jag måste sitta ner när jag får ont & det kan bli svårt ibland”
är uppblåst från första måltiden tills jag går och lägger mig som bara växer för varje måltid så att jag ser gravid ut. Har kramper, smärtor och gaser i magen i princip dygnet runt och mår illa största delen av dagen. vilket gör att jag till största del alltid måste tacka nej eller ställa in sociala sammanhang.

Kan inte alltid gå ifrån...

Behöver springa på toaletten när jag känner av det för att magen ska vara i balans. Väntar jag för länge kan det vara försent att försöka gå på toaletten senare (blir hård istället). Det passar inte alltid att springa på toaletten i tid och otid när en jobbar som lärare. Jobbigt att gå på toaletter där det är mycket folk runt omkring och där det är lyhört från toaletten. Har ofta gaser, vilket kan bli som ”explosioner” i toaletten. Innan jag uteslöt råvaror i maten så hade jag ofta kramp i magen, det har nästan försvunnit nu. Får dock ofta magkatarr istället om det går för långt emellan att jag äter och om det är stressigt.

Problem att gå till skolan...

”Påverkar allt socialt pga att jag alltid kan få oväntade besvär. Ofta är det lättare att ställa in sociala aktiviteter för de innebär så mycket ångest. Har även problem att gå till skolan och sitta på lektioner och föreläsningar. ”

Hinner inte göra allt jag vill...

Jag behöver lång tid för att varva ner och slappna av vilket gör att magen då känns bättre. Det gör dock att jag kanske inte hinner med att göra allt jag vill och att jag drar mig för att göra vissa saker om jag känner att jag inte hunnit vila magen. Inte kul att träna om magen inte känns bra.

”Tröttare, mindre ork, sämre humör, mindre lust att umgås, när det är som värst måste jag vara hemma från jobbet. ”

”Humöret. Sen går jag gärna iväg på olika saker men då påverkar det ju livet precis efter.”

”Jag undviker inget men tänker alltid på hur magen ska reagera.”

”Konstant obehagskänsla och känns som magen är väldigt uppsvälld vilket gör det jobbigt att vara bland folk, ffa på kvällen.”

”Ofta ont beroende på vad jag ätit. Gasig innan toalett besök. Likt en förlossning.”

”Svårt att äta, svårt att koncentrera mig”

”Går jag inte direkt på toaletten efter jag ätit lunch är magen uppblåst o ond reste n av dagen. Väntar jag med o gå på toaletten efter lunch är det inte säkert att jag kan gå alls sen resten av dagen.”

”Jag blir pluttig och måste släppa ut de för att mina besvär inte ska bli värre. Inte trevligt när jag är kring andra människor. Blir förstoppad vilket påverkar mitt psykiska mående negativt.”

”Jag kan inte äta alltid den mat jag vill utifrån ett hälsoperspektiv då den ofta blir för svårsmält och ökar mina besvär. Jag är försiktigt med vad jag äter om jag ska på en social tillställning senare för att inte få ökade besvär. ”

”Måste finnas toalett. Offentliga är jättejobbigt att gå på då det ofta tar tid.”

”Måste planera in måltider och äta flera timmar i förväg innan ex promenad el köra bil och handla mat. Går inte äta och sen aktivera sig direkt efter.”

”Svårt att slappna av i sociala sammanhang, ibland undviker att gå eller stannar kortare”

”Har en känsla av oro och öm i magen som tar energi och uppmärksamhet från jobb och nöje”

”Kan bli stressad av magbesvären om det kommer vid fel tidpunkt när man inte kan gå på toaletten. Märker att det tar på krafterna och blir oftast trött i efterhand i slutet av dagen.”

”Kan ej träna, träffa vänner ”

”Låg energi, gaser hålls in vilket ger ont i magen, svullen ser gravid ut”

”orkeslöshet, illamående, koncentrationssvårigheter”

”Smärtor och trötthet. Behöver få på toaletten på ställen man inte vill gå. ”

”Stannar hemma på grund av diarré ”

”Tar större tröja, mår dåligt över att jag får en gravidmage, vill inte äta alls, perioder har jag toalett fobi, normalt tömer jsg magen 1gång i veckan:( ”

”Tillbakadragen. När jag väl är uppblåst och inte kan sköta magen stressäter jag”

”Återkommande illamående gör det jobbigt att ha en normal vardag. Magen påverkar hela kroppen. Yrsel och svettningar ”

”Känns pinsamt när magen låter och man har mycket gaser. Påverkar humör när magen strular och man har ont. ”

”Man tänker ofta på magen. Psykiskt. Man blir trött av att ha ont. Kan inte ha vilka kläder man vill pga uppblåsthet ”

”När jag är i stora folksamlingar och känner mig instängd. Måste sitta längst ut vid tex bio/föreläsningar. ”

”Oro över att behöva uppsöka toalett akut, planera in att alltid ta med matlåda. ”

Det är ett helvete varje dag. Kan inte ens gå ut ibland. 

Mitt allmänna tillstånd påverkas då jag känner att jag får mindre energi, känner mig ofräsch osv

Jag blir trött och på dåligt humör och kan inte prestera på samma sätt

”Vet aldrig när jag behöver på toa och är jag behöver så.är.det sekunder det handlar om. Svårt lämna hemmet ”

”Använder aldrig kläder som är tighta kring magen. Äter sällan på restaurang eller hos vänner.”

”Extrem smärta eller lös i magen gör att man inte kan lämna hemmet. Behöver ligga ner å ha tillgång till fri toalett. ”

”Ibland måste jag vara nära toaletter och kan därmed inte gå hemifrån . ”

”Känner att jag alltid måste ha tillgång till toaletten, oavsett var jag är, och det styr mycket. ”

”Känslan att va uppblåst o gå runt med magknip o känslan att man är sprängfylld med luft gör att festligheter är lite jobbigt. ”

”Svårt att äta med andra, ont varje dag.”

”Trötthet av att ha ont och ”stå ut, tung och stor mage vilket är allmänt jobbigt, hjälper inte att gå på toa. Kan behöva ligga ner”

”bidrar till mer smärta, trötthet, retlighet, ledsen”

”Blir nedstämd när jag har ont och det kan få mig att inte vilja göra saker som jag har planerat. Blir också väldigt trött och orkeslös. Det tar på psyket att nästan hela tiden känna av sin mage. ”

”Blir uppsvälld och känner mig då inte bekväm. Magsmärtorna lindras bara när jag ligger ner så är inte så roligt att få det tex på jobbet eller ute. ”

”Gaser, måste springa på toan upprepade (onaturligt mycket ) gånger. ”

”Magen kan låta mycket under möten vilket störigt och jobbigt. Ibland hindrar magsmärtorna mig från att göra saker, tex träna. ”

”Måste stanna hemma emellanåt pga allvarliga besvär. Har nästan konstant obehag pga gaser. ”

”Tänker ständigt på magproblem, tänker på vad jag äter, alltid koll på vart toa finns, undviker att umgås med människor jag inte känner så väl om toa inte finns i närheten”

”umgås mer sällan med vänner. är adrig ute på stan. reser sällan. hemma från jobbet ganska ofta”

Pinsamt och jobbigt...

”Stör fokus och koncentration. Pinsamt och jobbigt att inte kunna hålla igen fisar. Obehaglig smärta som ger en allmänt olustig känsla i kroppen. Smärta som gör att jag inte kan göra något ”

Uppsvullen och kramper...

”Uppsvullen svårt få på mig kläder jag kunde ha dagen innan , får frågor om jag är gravid, gå hem från jobb pga Kramper, undvikit äta på middagar för att kunna vara med hela kvällen ”

När en baj-attack är på väg...

”Jag får gå hem tidigare från aktiviteter för att jag känner att en ”baj-attack” är påväg. Ibland har jag inte kunnat hålla mig, fått sätta mig i en buske eller bajsat på mig. Ibland är magen så uppblåst att jag måste lägga mig ned på sidan, och försöka krysta ut luft från tarmen. ”

Tillbakadragen...

”Jag blir tillbakadragen. Dåligt humör. Koncentrationssvårigheter. Trött. Stör även träningen till viss del (styrketränar). Om jag har ont i magen är det svårt att prestera.”

Fastnar på toaletten...

”Framförallt i planering och tid, att jag exempelvis ”fastnar” på toaletten i långa stunder. Jag behöver också planera och förebygga vad jag kan äta i kombinarion med vad, eller vad jag kan äta innan eller efter en viss aktivitet. ”

Äter oftast inget...

”Hemma från skolan, får gå hem från skolan tidigare pga magsmärtor, vill inte någonstans där ingen toa finns, om jag är borta från mitt hem äter jag oftast inget för jag vill inte sätta igång magen. ”

En dålig magdag...

”Har jag en dålig magdag, vågar jag knappt lämna huset i rädsla av att behöva rusa till en toalett. Skolan påverkas särskilt, eftersom jag inte vill sitta där när magen bubblar”

”Får ställa in vissa aktiviteter pga magont, behöver ibland sitta lite längre på toan vilket kan resultera i att jag blir sen till jobbet. Jag blir väldigt trött när magen gör ont och ut ur balans.”

”Hoppar tex måltid på jobbet om jag blir kvar själv då jag inte kan gå på toa i ro. Undviker ofta gå ut på restaurang eller på middagsbjudningar då man känner sig besvärlig över att ha bort viss typ av mat. ”

”Svårt att äta något annat än det jag själv lagat så tråkigt när man ska ut/iväg på något och måste äta borta ”

”Begränsad skulle jag säga. Till egentligen allt möjligt. Middag på restaurang, spelkväll hemma eller något annat socialt man vill göra utan att behöva fundera/tänka på magen exakt hela tiden. ”

”Måste alltid tänka på vad man äter, innehåller det något dåligt så kommer magen bli dålig och det är inte kul. Är magen dålig måste jag ha tillgång till toalett.”

”När det gör ont vilket det gör om jag är stressad, så behöver jag ta medinciner. Ibland utan att jag är stressad så har jag ont eller omväxlande diaree. ”

”Om jag inte får äta regelbundet och det som är bra för magen så får jag väldigt ont/gasig och det är då väldigt jobbigt.”

”Skippar oftast att träna och går helst inte ut och äter på restaurang ”

”Trött, irriterad och orkar inte vara med på aktiviteter ibland”

”Vissa dagar kan jag bajsa 8-12 gånger. Det blir jobbigt med jobb, sociala aktiviter osv.

”Blir väldigt trött av smärtan, svårt att fokusera, orklös”

''Avstår många sociala saker''

''Intensivt illamående till den grad att vardagssysslor är svåra att utföra''

''Oro ångest, isolerat liv, undviker socialkontakt. Magen styr helt mitt liv. Trött och energilös''

''Sociala sammanhang blir ångestladdade pga ovisshet om hur magen kommer vara''

''Fått sjukanmäla mig till arbetet pga magen''

''Kan inte äta middag/ fika med vänner på samma sätt''

''Svårt att koncentrera och fokusera, humörsvängningar ''

''Viss mat får min mage att flippa ut. Speciellt mat med mycket fett. ''

''Jobbigare att träna, promenera, ha sex''

”Problem med träningen, ut och hitta på saker osv för måste ha en toalett nära. ”

”Jag försöker alltid ha en toa i närheten ifall det krisar om jag har en dålig mag-dag”

”Man vet aldrig då magen vrider om, om de finns nån toa i närheten etc”

”Undviker alla typer av tillställningar och aktiviteter ”

”Förut hade jag problem med att gå på föreläsningar för jag behövde skita. Nu tror jag mestadels sexuella relationer är jobbiga pga magen. (Har blivit lindrigare besvär med åren)”

”Jag är orkeslös och mentalt låg när jag har skov. Triggar tjockkänslor att gå runt så uppblåst”

”Mår sämre i allmänhet, blir trött av smärtan”

”Undviker att delta i aktiviteter som innebär att jag behöver övernatta någon annan stans än hemma.”

”Det tar mycket energi och jag orkar inte göra lika mycket”

”Får tänka på aktivitet om det finns nära toa, om det behövs gå på toa innan, får hoppa aktivitet pga magproblem ibland ”

”Magsmärta. Svårt att göra saker när man har ont. ”

”Måste alltid de till så jag har mat jag kan äta regelbundet”

”om jag har en dålig dag kan jag knappt röra mig”

”Rädsla för att behöva gå på toa någon annanstans än hemma när magen är krånglig. Smärta och magkrångel kan göra att man inte kan slappna av och kan behöva åka hem tidigare.”

”Smärta leder till svårt att slappna av socialt/vara glad. Måste hela tiden anpassa aktiviteter efter mat/när var och hur jag äter.”

”Vill vara i närhet av toalett. Vid diarre kan jag må illa så vill inte lämna hemmet. ”

”Kan inte jobba med det jag vill. kan inte äta det jag vill. Kan inte göra det jag vill när jag vill.”

”Pinsamt med mycket gaser som antingen låter eller luktar. Även jobbigt med magont eller att känna att man behöver ha en toalett nära hela tiden”

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa…

Minska på kolhydraterna

Minska på kolhydraterna

Minska på kolhydraterna – förstahandsalternativ vid IBS behandling. En ny studie från dietisten Sanna Nybacka och hennes kollegor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg lyfter kolhydratreducerad kost som förstahandsalternativ vid behandling av IBS. IBS IBS är en mycket...

”Kaffe minskar risken för IBS”, visar en studie. Är det sant?

”Kaffe minskar risken för IBS”, visar en studie. Är det sant?

En kopp kaffe på morgonen är en oundviklig del av dagen i många hushåll över hela världen. Kaffet är en av världens mest populära drycker och många människor konsumerar en eller två koppar (eller fem eller fler :)) varje dag. Många dricker kaffe för att minska...

Varför är IBS vanligare hos kvinnor?

Varför är IBS vanligare hos kvinnor?

Det finns tydliga skillnader mellan könen när det gäller hur många män respektive kvinnor som drabbas av olika sjukdomar. Inte minst när det gäller sjukdomar i mag-tarmkanalen och psykisk sjukdom. Det är inte ovanligt att smärtor och andra symtom beskrivna av kvinnor...

Alkohol är inte alltid en ”hit”

Alkohol är inte alltid en ”hit”

Alkohol är oftast ingen "hit" när man har problem med magen men ibland kan alkoholfria alternativ på festen kännas nästan lika illa. Klassikern cider har vi nog alla serverats någon gång. Det ser ju trevligare ut i glaset än mineralvatten men en del IBS-drabbade får...

Orsakar bakterien Brachyspira IBS?

Orsakar bakterien Brachyspira IBS?

Kan bakterien Brachyspira ha en koppling till IBS? Det tror i alla fall forskare vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs Universitet som studerat förekomsten av bakterien Brachyspira i tarmslemhinnan hos personer som lider av IBS. Tarmslemhinnan - en viktig barriär...

Diarré och magkatarr

Diarré och magkatarr

"Kan man få diarré när man har magkatarr? Har fått diagnosen IBS för länge sedan. Har har alltid haft hård och trög mage. På senare tid har jag fått diarré lite då och då. Är väldigt uppblåst och öm(typ magkatarr) i magen samt på höger sida."Symtom som ändrar karaktär...

SÖK PÅ ALLTOMIBS.se

Pin It on Pinterest

Share This