Undviker du toaletten? Våra tips förenklar vardagen

av | Behandling

Uppblåst mage, ont och bråttom på toa, men ändå undviker du toaletten? Det är många som kan relatera till detta, med eller utan tarmbesvär. Det är viktigt att du lyssnar på kroppens signaler och gör dig vän med toaletten. Här får du praktiska råd som kan göra det lite enklare i vardagen!

Skaffa en bajspall

Om du är förstoppad kan du hjälpa tarmen på traven genom att använda en pall vid toaletten som du sätter upp fötterna på. Du kommer då att hamna i en hukad position, vilket gör det lättare för avföringen att passera. Det funkar utmärkt med en vanlig pall, numera finns även så kallade “bajspallar” som är utformade för just detta. På alltomibs.se kan du köpa en bajspall.

Greger Lindberg, professor i medicinsk gastroenterologi och hepatologi vid Karolinska Institutet, menar att de västerländska toaletterna inte är idealt utformade:

– Det bästa är egentligen att sitta på huk, som man gör i arabländerna. Det är en bättre position för att bajsa. Om du har en normal fungerande tarm och sitter i en hukad position behöver man inte trycka på alls för att utföra en uttömning. Prova en pall!

Låt toalettbesöket ta tid

Det är påvisat att stress kan bidra till en orolig mage. Genom att skapa en fridfull miljö i badrummet kan man bidra till en ökad mindfullnes. När du slappnar av kan du lättare göra dig av med kroppens avfall.

Gå på toaletten när du behöver, inte bara hemma

Är man inte hemma och måste uppsöka offentliga toaletter är det många som tvekar inför toabesöket. Många undviker till och med helt att gå på toaletten på grund av oro över att toaletten inte är fräsch. Men är det så farligt att gå på en ofräsch toalett?

På smittskyddsinstitutets hemsida kan man läsa följande:

” – Det är i det närmaste omöjligt att få ett virus eller en bakterie bara genom att gå på toaletten. De kan inte ”flyga” in i kroppen, i alla fall är det extremt krångligt att den vägen få en smittsam sjukdom. Det är via händerna du får i dig till exempel en mag- och tarmbakterie eller till exempel norovirus, alltså vinterkräksjukan. Sedan måste smittan in i kroppen genom slemhinnor, företrädesvis genom munnen, säger Kerstin Mannerquist, hygiensjuksköterska på Smittskyddsinstitutet.

Det är i stället handhygienen allt hänger på. Slarv med handhygienen ökar möjligheten att bli smittad om en tidigare gäst burit på någon smittsam sjukdom. Men är du noggrann och tvättar händerna ordentligt med pumptvål och vatten samt torkar ordentligt med pappershandduk eller engångshandduk är risken i det närmaste obefintlig att bli smittad.

– Däremot är vanliga fasta tvålar inte så lämpliga att använda, där både virus och bakterier kan gömma sig i sprickor och gärna växa till, säger Kerstin Mannerquist.

En synligt nedsmutsad toalett skulle kunna utgöra en högre riskfaktor, men å andra sidan sätter sig förmodligen ingen på den toaletten. En komplikation i sammanhanget skulle kunna vara ett sår i exempelvis toalettbesökarens bakdel, men det utgör i princip enbart en teoretisk risk. Hel hud är en mycket effektiv barriär.

Med andra ord; tänk på handhygienen – använd engångsservetter och undvik fasta tvålar. Ta med egna våtservetter och/eller någon handrengöring/handdesinfektion, så är du inte beroende av toalettens handfat.

Glöm inte att det också finns många fräscha offentliga toaletter, ibland kostar de, så ta med mynt om de inte infört andra betalningssystem. För att göra det ännu enklare finns det olika appar där man kan spåra toaletter och därifrån testa sig fram var man känner sig mer bekväm.

Här finner du offentliga toaletter

Du kan besöka din kommuns hemsida för att läsa mer om offentliga toaletter.

Gå före i kön

Vi har alla någon gång akut behövt gå på toaletten och när man väl finner en offentlig toalett så är det en oändlig lång kö – vad gör man?! Talar man om att situationen är akut fast det är genant? Svaret är JA!

Alla bajsar och det är inte tabu, vi har alla varit i den situationen. De flesta förstår nog att man inte kör det kortet om det inte är akut på riktigt. Det räcker långt att vara vänlig och kort beskriva läget man befinner sig i, vi har svårt att tro att någon skulle säga nej om situationen inte är lika akut för hen.

Planera toalettbesöken

För alla som har mag-tarmbesvär brukar resor vara en källa till oro. En resa med buss, tåg eller flyg med långa perioder utan tillgång till toalett känns ofta omöjlig. Självklart skiljer lösningen sig åt från person till person. Genom att pröva sig fram och våga ta steget kan man successivt hitta en väg som fungerar även för resorna.

Finns det mat/dryck man bör avstå från eller äta mer av (till exempel dricka mer eller äta mer fibrer) innan man skall resa? Kan man ändra toalettrutinerna innan resan för att de skall stämma bättre med resplanerna?

Den som har problem med en trög mage kanske till exempel kan planera in att röra på sig mer inför resan, dricka lite mer vatten än vanligt, tugga maten lite längre och öka mängden fibrer i maten. Men som sagt, var och en får pröva sig fram och ta det stegvis.

Fler tips?

Läs våra tips vid förstoppning. Vår dietist ger råd vid diarré. Vill du läsa än mer om hur du kan bli hjälpt vid diarré eller förstoppning, kan du göra det här. Vi ger även tips på vad du kan göra när magen sväller upp.

Vi har också sammanställt en lista med våra bästa IBS-tips, hämta hem dem gratis.

Referenser

ANNONS

SÖK PÅ ALLTOMIBS.se

Behandlingsmetoder vid IBS – en sammanfattning

Behandlingsmetoder vid IBS – en sammanfattning

För att få en överblick över olika behandlingsmetoder vid IBS presenterar vi en kort sammanfattning av några mer eller mindre etablerade metoder. Många IBS patienter hittar tillsammans med sin läkare eller dietist en individellt anpassad behandling. Denna består ofta...

FODMAP: hämta vår lista gratis

FODMAP: hämta vår lista gratis

Hur vet man hur mycket FODMAPs maten innehåller? Efter att vi skrivit artiklar om FODMAP * har vi på alltomibs.se har fått en del frågor om hur man vet om man äter mat som innehåller mycket FODMAPs. Alla har vi olika matvanor och det kan vara svårt att veta om den mat...

Orolig mage: Hur påverkas magen av dina vanor?

Orolig mage: Hur påverkas magen av dina vanor?

Hur påverkar vanor en orolig mage? Vanor underlättar många gånger vardagen och kan vara till stor nytta om de hjälper oss att må bra. Dock kan vanorna också vara negativa för oss, göra trötta ännu tröttare och det dåliga humöret ännu sämre. Våra vanor påverkar även i...

IBS: Motion hjälper vid magproblem

IBS: Motion hjälper vid magproblem

Ökad motion förbättrar symtomen vid IBS! Det konstaterar Elisabet Johannesson i sin avhandling "Irritable bowel syndrome and Physical activity". Elisabet är fysioterapeut och nu alltså även disputerad inom invärtesmedicin vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs...

Vitamin D: Lider IBS-patienter av vitaminbrist?

Vitamin D: Lider IBS-patienter av vitaminbrist?

Är brist på vitamin D vanligt bland personer med IBS (Irritable Bowel Syndrome)? Det tror iallafall en grupp forskare från Storbritannien som i en studie visat att personer som lider av IBS också verkar ha låga nivåer av D-vitamin. I studien, som...

Medicin mot IBS?

Medicin mot IBS?

"Diarré efter måltid och spontant sedan 1 månad. Känner mig frisk i övrigt. I viss mån stressig tillvaro. IBS-symptom? Annat? Verkar som 'colon irritabile' då symptomen kommer snabbt och reflexmässigt efter födointag bland annat. Lämplig medicin mot IBS?" För att...

Pin It on Pinterest

Share This