Tillsatser orsakar magproblem enligt en artikel i den ansedda vetenskapliga tidsskriften Nature. Där pekas vanliga livsmedelstillsatser (som även förekommer i många läkemedel) ut som potentiella riskfaktorer bakom inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) och metabola syndromet ( t. ex fetma).
E 466 och E 433
De amerikanska forskarna som genomfört studien gav livsmedelstillsatserna karboximetylcellulosa (E 466) eller polysorbat 80 (E 433) till möss. Koncentrationerna man använde motsvarande de som används för livsmedel. När friska möss fick dessa tillsatser påverkades blodsockerkontrollen negativt och deras vikt ökade. Dessutom fick dessa möss olika grader av inflammationer i sina tarmar. När man gav dessa tillsatser till möss som hade en genetisk profil för att kunna utveckla inflammatoriska sjukdomar i tarmarna förvärrades sjukdomsförloppet.
Tarmbakterier längre ner i slemhinnan
Närmare undersökningar av mössens tarmar visade att tarmbakterier hade tagit sig ner djupare än normalt i tarmens slemhinna. Forskarna tror att dessa ämnen kan ha påverkat tarmslemhinnans barriär och på det sättet störa interaktionen mellan tarmflora och tarmslemhinna. Detta skulle i sin tur kunna orsaka inflammationer och göra så att dessa tillsatser orsakar magproblem.
Enligt webbtidsskriften Livescience arbetar nu forskarna vidare med att se om andra tillsatsämnen med samma funktion såsom sojalecitin och guarkärnmjöl / guargummi skulle kunna ha en liknande effekt.
Även om studierna än så länge visserligen bara genomförts på möss så tycker vi på alltomibs.se att resultaten är extra intressanta. Inte minst eftersom en låggradig inflammation i tarmen även tros kunna vara en bidragande orsak till irritable bowel syndrome (IBS)
Not
De testade livsmedelstillsatserna tillhör gruppen emulgeringsmedel. Emulgeringsmedel kan ha urprung i både naturligt och syntetiskt ursprung. På livsmedelsverkets hemsida finns en förteckning över dessa och andra livsmedelstillsatser.
Referenser
- Dietary emulsifiers impact the mouse gut microbiota promoting colitis and metabolic syndrome. Chassaing B, Koren O, Goodrich JK, Poole AC, Srinivasan S, Ley RE, Gewirtz AT. Nature. 2015 Mar 5;519(7541):92-6. doi: 10.1038/nature14232. Epub 2015 Feb 25.
- Food Additives Linked to Weight Gain, Inflammation
Tia Ghose
Webbtidsskriften Livescience