Att vara laktosintolerant – trendigare än IBS?

av | Andra mag-tarmproblem

Har det blivit trendigt att kalla sig laktosintolerant? I en ny artikel från mjölkfrämjandet beskrivs trenden med laktosfritt. Man har bland annat intervjuat dietisten Caroline Lutz som berättar att många som har problem med magen felaktigt tror att de blivit laktosintoleranta.

Självdiagnos laktosintolerant?

Om man ser till försäljningen av laktosfria produkter verkar laktosintolerans sprida sig som en epidemi i landet. Dock ser verkligheten annorlunda ut. Många verkar självdiagnostisera sig som laktosintolerant i takt med att reklamen för de dyrare laktosfria produkterna ökar.

Mår magen bra av att utesluta laktos?

I artikeln hänvisas även till läkaren Pelle Lindfors som beskriver vikten av att inte utesluta delar av kosten i onödan. Visserligen kan en minskad mängd laktos ge viss lindring vid olika magproblem men sällan blir man helt hjälpt av att utesluta laktosen.

Har man magproblem bör man i första hand kontakta en läkare för att få rätt diagnos. Vad vi vet idag är att det är minst tre gånger vanligare med IBS än laktosintolerans.

Visste du att symtomen vid laktosintolerans liknar IBS?

Laktosintolerans och IBS har liknande symtom. I Sverige är mellan 3 och 5 procent av befolkningen laktosintoleranta. Att jämföra med 15-20 procent som lider av IBS.

Om man har problem med magen och misstänker till exempel laktosintolerans är det viktigt att söka hjälp hos läkare eller dietist så att man får en korrekt diagnos. Man kan lätt testa om man verkligen är någon av de få procent som lider av laktosintolerans.

Många utesluter livsmedel helt i onödan och krånglar på det sättet till det i onödan vad gäller kosten.

Läs mer

Vi har tidigare skrivit om laktosintolerans i artikeln Laktosintolerans bra för tjocktarmen.

Läs även om hur symtomen vid laktosintolerans och IBS liknar varandra.

Vår dietist har också besvarat frågor som rör laktosintolerans; Laktosintolerant och IBS, Har jag IBS, gluten eller laktos?

På 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om laktosintolerans.

GP hänvisar till Läkartidningen där fem svenska läkare ifrågasätter hur framförallt barn får diagnos med laktosintolerans. De menar att tillståndet är överdiagnostiserat.

Vi har även delat med oss av ett recept på kladdkaka som är fri från gluten och laktos.

Referenser

SÖK PÅ ALLTOMIBS.se

Pin It on Pinterest

Share This