Laktosintolerant och IBS – kostråd

av | Frågor & svar

”Hej! Fick för många år sedan diagnosen IBS och besvären har sedan dess kommit och gått. För något år sedan fick jag så (genom apotekstest) veta att jag är laktosintolerant, däremot inte glutenintolerant enligt läkartest i september 2018. Från september har jag lagt om min kost. Utesluter till största delen gluten, använder nästan inga mjölkprodukter mer än vällagrad hårdost och har tagit bort nästan allt socker; försiktig med fett. Men jag äter vad jag blir serverad när jag är bortbjuden och ibland på restaurang, resor etc. Mår väldigt mycket bättre på alla vis, mer normal avföring, mer energi och så har jag gått ner 6 kilo vilket var jättebra eftersom jag är överviktig. Min fråga: är det några mineraler och/eller näringsämnen som jag kan missa och bör vara uppmärksam på? IBS Jag är 71 år. Tack på förhand”

Andra alternativ

Det verkar som om du har hittat en modell som passar dig. Kul att du mår så mycket bättre och att du känner dig piggare.

Det kan vara bra för dig att minimera laktosintaget (eftersom du är laktosintolerant), men det är synd att helt undvika mjölkprodukter då de innehåller många bra näringsämnen såsom kalcium, fosfor, vitamin B12 och vitamin D.

Välj magra varianter så minimerar du intaget av mättat fett. Mager och laktosfri mjölk innehåller lika mycket vitaminer som fet mjölk. Hårdost innehåller ingen laktos. Väljer du hellre att använda havre- ris- eller sojabaserade mjölkprodukter, välj då berikade produkter så att de innehåller kalcium och D-vitamin.

Eftersom du inte är glutenintolerant behöver du heller inte undvika gluten. Däremot kan spannmålsprodukter (pasta, gryn, flingor, bröd osv) orsaka mag-tarmsymtom eftersom de förutom gluten också innehåller en hel del svårsmälta kolhydrater. Så, att äta betydligt mindre mängd bröd och pasta t.ex. brukar också innebära mildare/färre mag-problem.

Att ta en skiva knäckebröd eller en skiva surdegsbröd ibland brukar gå fint om man tuggar ordentligt förstås, likaså kan en mindre portion pasta också funka bra någon gång emellanåt. Spannmålsprodukter är viktiga ur näringssynpunkt och innehåller bl.a. fibrer, järn och zink och flera B-vitaminer.

Bra att du är försiktig med fettintaget eftersom fett stimulerar tarmrörelser och kan också påverka känsligheten i tarmen. Tänk på fettkvaliteten- hellre vegetabiliskt fett än animaliskt, ur näringssynpunkt. Det är generellt sett bättre att välja osötade produkter som t.ex. naturell yoghurt.

Det är också bättre att äta en frukt eller en portion bär än att dricka juice. Att endast äta kakor, godis och andra sötsaker vid enstaka tillfällen är att föredra och givetvis då i begränsad mängd.

Rekommendationer

Man bör inte utesluta alltför många livsmedel ur sin dagliga kost eftersom man då riskerar att få i sig för lite näringsämnen. Att äta varierat, från alla delar ur den gamla hederliga matcirkeln underlättar.

  • Ät små portioner som du äter långsamt och tuggar väl.
  • Ät regelbundet ungefär med 2–4 timmars mellanrum.
  • Ät lite fiberrika livsmedel vid varje måltid hellre än stora mängder vid enstaka tillfällen.
  • Drick vatten i första hand.
  • Ät från hela matcirkeln – men ät mindre mängd av livsmedel som du upplever förvärrar symtomen.

Läs mer om matcirkeln och laktos på Livsmedelsverket.

På alltomibs.se kan du läsa mer om laktosintolerans:

Laktosintolerans – bra för tjocktarmen?

Att vara laktosintolerant – trendigare än IBS?

Andra mag-tarmproblem

Hitta liknande frågor & svar

Diarré och magkatarr

Diarré och magkatarr

"Kan man få diarré när man har magkatarr? Har fått diagnosen IBS för länge sedan. Har har alltid haft hård och trög mage. På senare tid har jag fått...

läs mer
Aubergine och magen

Aubergine och magen

Hej! Jag har ätit aubergin och min mage har tålt det. Helt plötsligt så har den inte tålt det. Kan det vara kombinationen? Kan det ha med en...

läs mer
Hur ofta skall man äta?

Hur ofta skall man äta?

"Hej, jag har fått höra att man ska äta lite men fler gånger om dagen, hur ofta rekommenderar du att man äter? Och vad ska man äta, är det riktig...

läs mer
Läkemedel vid IBS-M

Läkemedel vid IBS-M

"Hej. Jag är sjuksköterska och ger telefonrådgivning på en vårdcentral. Är det korrekt att rekomendera Movicol/Moxalole till en person med IBS som...

läs mer

Pin It on Pinterest

Share This