Laktosintolerans bra för tjocktarmen?

av | Andra mag-tarmproblem

Är laktosintolerans trendigare än IBS? Att utesluta laktos ur kosten blir allt vanligare, men det kan i själva verket försämra tarmens möjlighet till anpassning.

Laktosintolerans – ett överdiagnostiserat tillstånd

Vi har tidigare uppmärksammat att laktosintolerans med hjälp av marknadsföring blivit trendigare än IBS. I en artikel i Läkartidningen slås det också fast att laktosintolerans hos barn blivit ett överdiagnostiserat tillstånd med risk för allvarliga komplikationer.

Alla friska barn under de första levnadsåren (upp till 5 års ålder) har en medfödd kapacitet att bryta ner laktos från modersmjölk och andra mjölkprodukter. Ändå anger 3% av barnens föräldrar att deras barn är laktosintoleranta. En tredjedel av dessa hade dessutom själva ställt diagnosen utan läkare.

Författarna bakom artikeln har noterat att rekommendationer om att utesluta laktos ur kosten breder ut sig, såväl bland sjukvårdspersonal som övriga konsumenter. Sannolikt som ett resultat av stark marknadsföring – mellan 2008 och 2009 ökade försäljningen av laktosfria produkter med hela 50%!

I artikeln belyses hur felaktiga uppfattningar om laktosintolerans ställer till med onödiga kostnader och olika problem. Inte minst för små barn som kan utsättas för stora risker med en felaktig diagnos.

Att bryta ner laktos

De allra flesta människor har en nedsatt förmåga att bryta ner laktos som vuxna, vilket beror på minskad laktasaktivitet. Det är alltså att betrakta som ett normalt friskt tillstånd.

Något som inte uppmärksammas så ofta är att laktos som inte brutits ner i tarmen faktiskt kan öka toleransen för laktos genom att den fungerar som en prebiotika (föda för tarmbakterier). Detta gynnar tillväxt av bakterier av typen lactobaciller som kan bidra till nedbrytningen av laktos i födan. Omvänt skulle då uteslutande av laktos ur kosten kunna minska toleransen för laktos.

Lustigt nog börjar många utesluta laktos ur kosten och köper samtidigt dyra tabletter och drycker med bakterier av typen lactobacillus för att bli bättre i magen (red. anm.).

IBS och laktos

Författarna menar också att IBS med en ökad känslighet för naturliga gaser i tarmen inte är så ovanlig även bland barn. Att utesluta laktos ur kosten förvärrar oftast situationen genom att försämra möjligheterna till anpassning.

I en omfattande vetenskaplig granskning 2009 (Cochrane översikt) konstateras dessutom att laktosreducerad kost inte minskar besvären av IBS.

Artikeln tar på ett detaljerat sätt upp hur laktos bryts ner i tarmen och problematiken kring laktosintoleransdiagnosen. Den är mycket läsvärd om man vill fördjupa sig i ämnet och har lite förkunskaper. Länk till artikeln hittar du nedan.

Begrepp

Laktosmalabsorption – betyder ungefär försämrad förmåga att ta upp laktos.

Referenser

ANNONS

SÖK PÅ ALLTOMIBS.se

Divertikulit och divertikulos

Divertikulit och divertikulos

Visste du om att vi kan ha små fickor eller påsar på insidan av våra tarmar (divertikulos) som kan bli inflammerade (divertikulit)? Vanligtvis dyker dessa fickor eller divertiklar upp på de nedåtgående och s-formade delarna i slutet av tjocktarmen. Divertiklar är...

Crohns eller IBS: Doktorn reder ut skillnaden

Crohns eller IBS: Doktorn reder ut skillnaden

Doktor Mikael pratar om skillnaden mellan Crohns sjukdom och IBS i Nyhetsmorgon i TV4 (2017-08-22). Se klippet ovan eller klicka dig vidare här. Crohns är en sjukdom som kan påverka hela mag-tarmkanalen från mun till anus även om nedre delen av tunntarmen och...

Problem med magen?

Problem med magen?

Många svenskar har problem med magen. Det kan till exempel handla om halsbränna, magkatarr, magsår, gaser, gallsten, födoämnesallergier, födoämnesintolerans, tillfälliga diarréer eller förstoppning. Listan kan göras mycket lång på alla de olika sjukdomar och tillstånd...

Problem med gluten

Problem med gluten

Glutenintolerans (celiaki/coeliaki*) är en livslång sjukdom som innebär att man får problem med gluten som finns i den vanliga kosten (i vete, råg, korn och rågvete). Sjukdomen kan bryta ut redan i spädbarnsåldern men också senare i livet. I Sverige har runt 1-2%...

Kronisk förstoppning: Vad är det och hur behandlar man det?

Kronisk förstoppning: Vad är det och hur behandlar man det?

Igår (den 14 maj i 2014) presenterade mag- och tarmförbundet i samband med Gastrodagarna i Linköping en ny undersökning där det visar sig att 25% av alla kvinnor och drygt 10% av alla män anger att de har problem med magen minst en gång i veckan. Professor Bodil...

Ont i magen på grund av antibiotika

Ont i magen på grund av antibiotika

Kan det vara så att barn får ont i magen på grund av antibiotika? Enlig en ny svensk vetenskaplig studie har man kommit fram till att det inte riktigt stämmer. Funktionella magsmärtor bland barn Återkommande funktionella magsmärtor är vanligt hos barn och ungdomar....

Pin It on Pinterest

Share This