Kanelbullens dag – hur funkar det när jag har IBS?

av okt 4, 2019Övrigt

Kanelbullens dag, våffeldagen, fettisdagen, kladdkakans dag, wienerbrödets dag, pepparkakans dag, gräddtårtans dag, rulltårtans dag… Ja, årets matdagar är många – och kanske inte helt lätt för en IBS-mage att förhålla sig till, hur gärna man än vill.

Kanelbullen skapades redan på 20-talet i samband med att råvaror som vetemjöl blev tillgängliga igen. Men det var först efter andra världskriget under 50-talet som kanelbullen blev vanlig i Sverige.

År 1999 den 4 oktober infördes Kanelbullens dag i kalendern för att uppmärksamma Sveriges tradition av hembakning. Bakning är ju en perfekt aktivitet för familjen en regnig oktoberdag.

Dock kan ju kolhydratrika livsmedel som kanelbullen ju trots allt är orsaka mag-tarmbesvär, framförallt hos IBS-patienter. Så vad skall man som IBS-patient tänka på när det gäller att förhålla sig till en dag som kanelbullens dag? Först tar vi frågan om gluten.

Skilj på glutenintolerans och IBS

Jonas Ludvigsson, professor vid Karolinska Institutet säger i en intervju för tidningen Hälsa att sjukdomen har fyrfaldigats de senaste decennierna. Orsakerna kan vara många och det är inget man vet säkert. Några av de hypoteser som förts fram är att dagens livsmedel skulle innehålla högre halter gluten än tidigare eller att det idag finns fler sorters vete som våra kroppar inte kan anpassa sig till.

Det skrivs en hel del om gluten och glutenintolerans och många funderar över hur gluten påverkar kroppen. Om man misstänker glutenintolerans bör man uppsöka en läkare för att få en korrekt diagnos eftersom symptomen kan variera och likna IBS-symptom.

Några vanliga symtom vid glutenintolerans är:

  • Olika typer av besvär från mag-tarmkanalen
  • Diarré
  • Förstoppning
  • Gasbildning

Ska man välja bort gluten eller ej?

Allt fler utesluter gluten oavsett om man fått en diagnos eller ej. Jonas Ludvigsson säger i intervjun att man definitivt ska utesluta gluten om man fått en celiaki-diagnos av läkare, i annat fall finns ingen sån rekommendation.

Många med känslig mage upplever att de mår bättre och får en lugnare tarm om de minskar intaget av glutenrika produkter. Att exkludera produkter med gluten helt är oftast helt onödigt om man inte har en diagnos för glutenintolerans. Om man inte är glutenintolerant är det dock sällan gluten man reagerar på i exempelvis bröd eller pasta, utan snarare på kolhydraterna i dessa produkter. Man får här kanske hejda sig lite när de nygräddade väldoftande bullarna kommer ut ur ugnen – njut en liten kanelbulle istället för 10. 

På alltomibs.se har vi tidigare skrivit och vi vill återigen betona vikten av att med hjälp av en läkare utreda dina magproblem och få en diagnos, innan du börjar experimentera med kosten på egen hand.

Kolhydratrika livsmedel (grönsaker, frukt, mejeriprodukter och olika sädesslag) är svårsmälta. Som i sin tur och kan orsaka ofta mag-tarmbesvär såsom gaser, buksmärta, buksvullnad och förstoppning eller diarréer. Symtom som liknar glutenintolerans men som – i motsats till glutenintolerans – inte skadar tarmen. 

Kolhydrater bryts ner i tunntarmen till mindre beståndsdelar, som då kan tas upp och användas som energi. En hel del av kolhydraterna bryts dock inte ner fullständigt och passerar då oabsorberade till tjocktarmen där tarmbakterier jäser dem. Dessa kolhydrater finns i grönsaker, olika sädesslag, fruktsocker och mjölksocker och kallas ibland FODMAPs (Fermenterbara Oligosackarider, Disackarider, Monosackarider och (And) Polyoler (sockeralkoholer).

Via osmos drar dessa FODMAP till sig vatten i tjocktarmen och tarmbakterierna använder dessa kolhydrater som energikälla med gaser som biprodukter. Den som käkat 10 nygräddade kanelbullar vet att det kan kurra en del i tarmen efteråt. Tarmen tänjs ut och en personer med IBS upplever då besvär med smärta, gaser och eventuellt diarré.

Läs mer om födoämnesintolerans och födoämnesallergi eller fördjupa dig i en tidigare publicerad artikel om gluten; Gluten – bör jag undvika det?

IBS och kanelbullens dag

Hur skall man då förhålla sig till kanelbullens dag (fettisdagen, våffeldagen eller vad det nu kan vara) om man lider av IBS?

Jo, det viktigaste att känna till är att det inte är farligt att äta till exempel en kanelbulle, men att man kanske får symtom som buksvullnad, gaser, diarré och buksmärta. Det är inte gluten i bullen som orsakar symtomen, utan de osmältbara kolhydraterna som blir ”mat” till tarmbakterierna.

Du avgör själv om det är värt eventuella mag-tarmsymtom att äta en efterlängtad bulle – men tänk på hur stor bullen är, hur många kanelbullar du brukar äta en vanlig dag för att inte överdriva konsumtionen och hur du mår i övrigt (har du till exempel en jättestressad period kan stressen ibland orsaka värre symtom), vad har du mer ätit denna dag och så vidare…

Om du nu vill äta bullen så NJUT! Och tänk på att tugga noggrant och att äta i lugn och ro!

Recept på kanelbullar

Apropå kanelbullens dag, har alltomibs.se testat just ett recept på bullar (visserligen med saffran i), som smakade fantastiskt oavsett om du väljer glutenfritt mjöl eller inte. Klicka här för att komma till receptet.

Vill du ha klassiska kanelbullar hittar du det bland annat på alltommat. Vi rekommenderar dig även att kika in på ErikasFika för hennes bästa bullar. Och för lite mer klassiska kanellbullar finns Glutenfria saftiga kanelbullar på Sempers hemsida som är ett varumärke inom livsmedel nischat inom just glutenfritt

IBS-HJÄLPEN

Fråga vår dietist allt om IBS eller andra mag-tarmsjukdomar!

Ställ din fråga här!

Pin It on Pinterest

Share This