Tarmflorans betydelse för sjukdomar i mag-tarmkanalen

av | Forskning

I dagens (tisdag 29/11 2016) vetandets värld i Sveriges Radio P1 diskuteras vår tarmfloras roll för utveckling av olika sjukdomar såsom diabetes, astma, allergier och inflammatoriska tarmsjukdomar. Men tarmfloras betydelse för sjukdomar i mag-tarmkanalen  blir också mer och mer uppenbar. Det kanske inte är så konstigt eftersom vi består av ungefär lika många kroppsegna celler som bakterier.

Forskaren Martin Blaser, mikrobiolog vid New York University är en forskare som menar att det finns ett tydligt samband mellan bland annat antibiotikaanvändning och flera av dessa sjukdomar. Han har skrivit boken ”Maktlös Medicin” där han framför sin bild av tarmflorans betydelse för oss.

Framtiden får utvisa hur starkt sambandet är men mer och mer forskning visar på samband mellan tarmflora och vår hälsa. Vad man vet idag så verkar det iallafall som att en rik tarmflora, dvs en tarmflora med många olika sorters tarmbakterier, skulle kunna bidra till god hälsa. Tarmfloras betydelse för sjukdomar i mag-tarmkanalen kommer bli tydligare när mer och mer forskning går ut på att kartlägga vår tarmflora.

Här på alltomibs.se belyser vi samband mellan tarmhälsa och bakterieflora bland annat i dessa artiklar.

https://alltomibs.se/ibs/ny-studie-belyser-riskerna-med-low-fodmap-dieten/

https://alltomibs.se/ibs/ont-i-magen-antibiotikans-fel/

Du kan lyssna på inslaget om bland annat tarmfloras betydelse för sjukdomar i mag-tarmkanalen via länken nedan:

Länk till inslaget på Sveriges Radio

SÖK PÅ ALLTOMIBS.se

Pin It on Pinterest

Share This