Mag-tarmkanalen: Är tarmen mindre än du tror?

av | Forskning

Vi hör ofta att tarmslemhinnan blir enorm om man vecklar ut den. Alla veck och utskott (villi och mikrovilli) gör att den totala ytan blir betydligt större än de antal meter som mag-tarmkanalen sträcker sig från mun till anus (c:a 5 m).

Hur stor är egentligen mag-tarmkanalen?

Många läroböcker inom medicin beskriver idag den totala ytan när tarmen vecklas ut som jämförbar med en tennisplan. Det vill säga runt 260-300 m2. Några svenska forskare, Herbert Helander och Lars Fändriks, ifrågasätter dock denna siffra i en artikel publicerad i Scandinavian Journal of Gastroenterology.

Genom att studera tarmar hos friska människor i detalj har de istället kommit fram till att mag-tarmkanalen endast täcker en yta på runt 30-40 m2. Varav tjocktarmen upptar c:a 2 m2. De konstaterar därmed att ytan snarare är jämförbar med en halv badmintonplan.

Vilken effekt detta har för just mag-tarmforskningen är oklart. Men vi konstaterar att även ”fakta” som etablerat sig i läroböcker ibland kan behöva ifrågasättas.

Mer om magen och tarmen

Läs mer om hur matsmältningsorganen fungerar på 1177 Vårdguiden. Vill du däremot läsa mer om olika mag-tarmproblem hittar du det här.

Referenser

  • Scand J Gastroenterol. 2014 Apr 2. [Epub ahead of print]
  • Surface area of the digestive tract – revisited.
    Helander HF1, Fändriks L.

SÖK PÅ ALLTOMIBS.se

Pin It on Pinterest

Share This