Varför kaffe gör dig toanödig

av | Forskning

Visste du att kaffe gör dig toanödig och att var fjärde person upplever att de behöver gå på toaletten (för att bajsa) bara minuter efter att de druckit en kopp kaffe (även koffeinfritt)?

Man vet inte helt säkert varför många upplever att de blir toanödiga av kaffe men man tror att det kan bero på att kaffe stimulerar frisättningen av hormonet gastrin som bland annat utsöndras från magsäckens så kallade G-celler.

Gastrin ökar rörligheten i tarmväggen

Gastrin utsöndras vanligtvis av så kallade G-celler som ett resultat av att magsäcken vidgas när vi äter. Även att vissa födoämnen såsom vissa aminosyror kan påverka frisättningen av gastrin men även en kopp kaffe verkar alltså kunna öka gastrinfrisättningen.

Gastrin har flera funktioner, bland annat ökar hormonet produktionen av saltsyra och pepsin (enzym) i magsäcken men gastrin ökar även blodflödet och rörligheten i tarmväggen.

Den ökade rörligheten i tarmväggen skulle kunna vara en förklaring till varför kaffe gör att många behöver gå på toaletten även om man tar en kopp på tom mage.

Kaffe kan alltså göra dig toanödig vid “fel” tillfällen men en krånglande mage innebär inte automatiskt att man skall börja jaga olika livsmedel och ingredienser och börja utesluta dessa från sin kost. De flesta kommer mycket längre på sikt med att se över sitt kostintag och genomföra mindre justeringar och framför allt också tänka på hur man äter och dricker.

Det mesta tyder idag på att kaffe kan ha flera positiva effekter på vår hälsa (till och med på tarmfloran) och med vetskapen om att kaffet i sig kan sätta fart på magen kanske man kan planera sitt kaffedrickande så att den passar ihop med hur man vill sköta sin mage.

Dietisten här på alltomibs.se rekommenderar att man begränsar sitt kaffedrickande till 1,5 dl tre gånger om dagen.  Här på kan du hitta fler tips på hur man kan komma till rätta med sina magbesvär.

Referenser

  • Nutr J. 2016 Mar 15;15:26. doi: 10.1186/s12937-016-0146-0.
    Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals.
    Papakonstantinou E, Kechribari I, et al
  • Int J Food Microbiol. 2009 Mar 31;130(2):117-21. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2009.01.011. Epub 2009 Jan 23.
    Impact of coffee consumption on the gut microbiota: a human volunteer study.
    Jaquet M, Rochat I, Moulin J, Cavin C, Bibiloni R.
ANNONS

SÖK PÅ ALLTOMIBS.se

Om FODMAP och kostråd vid IBS

Om FODMAP och kostråd vid IBS

Det finns en ständigt pågående diskussion om FODMAP och kostråd vid IBS. En diskussion har förts kring FODMAP och Livsmedelsverkets kostråd. I Läkartidningen ifrågasätter ett antal läkare Livsmedelsverkets kostråd då de anser att de inte är anpassade till patienter...

Tarmflorans betydelse för sjukdomar i mag-tarmkanalen

Tarmflorans betydelse för sjukdomar i mag-tarmkanalen

I dagens (tisdag 29/11 2016) vetandets värld i Sveriges Radio P1 diskuteras vår tarmfloras roll för utveckling av olika sjukdomar såsom diabetes, astma, allergier och inflammatoriska tarmsjukdomar. Men tarmfloras betydelse för sjukdomar i mag-tarmkanalen  blir också...

Ny studie belyser riskerna med FODMAP

Ny studie belyser riskerna med FODMAP

I en rykande färsk artikel i den ansedda vetenskapliga tidskriften "Gut" rapporterar ett kanadensiskt forskarlag om riskerna med FODMAP-dieten (low FODMAP) och att dieten på sikt skulle kunna leda till ohälsosamma förändringar av tarmfloran. Low-FODMAP dieten Low...

Illaluktande Fisar – inte bara till besvär

Illaluktande Fisar – inte bara till besvär

Alla vet att pruttar kan lukta illa. Det är våra tarmbakterier som producerar olika illaluktande gaser som sen kommer ut som illaluktande fisar när vi släpper oss. En av dessa gaser är svavelväte. I stora mängder är svavelväte giftigt för oss men engelska forskare har...

Tillsatser orsakar magproblem?

Tillsatser orsakar magproblem?

Tillsatser orsakar magproblem enligt en artikel i den ansedda vetenskapliga tidsskriften Nature. Där pekas vanliga livsmedelstillsatser (som även förekommer i många läkemedel) ut som potentiella riskfaktorer bakom inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) och metabola...

Stort anslag till IBS-forskningen

Stort anslag till IBS-forskningen

Den svenske IBS-forskaren och professorn i medicinsk gastroenterologi, Magnus Simrén vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg har nyligen fått ett stort anslag till IBS-forskningen från försäkringsbolaget AFA Försäkring om hela 6,7 miljoner kronor. Pengarna...

Pin It on Pinterest

Share This