Varför kaffe gör dig toanödig

av | sep 19, 2018 | Forskning

Visste du att kaffe gör dig toanödig och att var fjärde person upplever att de behöver gå på toaletten (för att bajsa) bara minuter efter att de druckit en kopp kaffe (även koffeinfritt)?

Man vet inte helt säkert varför många upplever att de blir toanödiga av kaffe men man tror att det kan bero på att kaffe stimulerar frisättningen av hormonet gastrin som bland annat utsöndras från magsäckens så kallade G-celler.

Gastrin ökar rörligheten i tarmväggen

Gastrin utsöndras vanligtvis av så kallade G-celler som ett resultat av att magsäcken vidgas när vi äter. Även att vissa födoämnen såsom vissa aminosyror kan påverka frisättningen av gastrin men även en kopp kaffe verkar alltså kunna öka gastrinfrisättningen.

Gastrin har flera funktioner, bland annat ökar hormonet produktionen av saltsyra och pepsin (enzym) i magsäcken men gastrin ökar även blodflödet och rörligheten i tarmväggen.

Den ökade rörligheten i tarmväggen skulle kunna vara en förklaring till varför kaffe gör att många behöver gå på toaletten även om man tar en kopp på tom mage.

Kaffe kan alltså göra dig toanödig vid “fel” tillfällen men en krånglande mage innebär inte automatiskt att man skall börja jaga olika livsmedel och ingredienser och börja utesluta dessa från sin kost. De flesta kommer mycket längre på sikt med att se över sitt kostintag och genomföra mindre justeringar och framför allt också tänka på hur man äter och dricker.

Det mesta tyder idag på att kaffe kan ha flera positiva effekter på vår hälsa (till och med på tarmfloran) och med vetskapen om att kaffet i sig kan sätta fart på magen kanske man kan planera sitt kaffedrickande så att den passar ihop med hur man vill sköta sin mage.

Dietisten här på alltomibs.se rekommenderar att man begränsar sitt kaffedrickande till 1,5 dl tre gånger om dagen.  Här på kan du hitta fler tips på hur man kan komma till rätta med sina magbesvär.

Referenser

  • Nutr J. 2016 Mar 15;15:26. doi: 10.1186/s12937-016-0146-0.
    Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals.
    Papakonstantinou E, Kechribari I, et al
  • Int J Food Microbiol. 2009 Mar 31;130(2):117-21. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2009.01.011. Epub 2009 Jan 23.
    Impact of coffee consumption on the gut microbiota: a human volunteer study.
    Jaquet M, Rochat I, Moulin J, Cavin C, Bibiloni R.

SÖK PÅ ALLTOMIBS.se

Vad är divertikulit?

Vad är divertikulit?

"Jag undrar vad divertikulit är? Har det något med tarmfickor att göra?"Divertikulit är en inflammation i så kallade tarmfickor (divertiklar/divertikulos). Tarmfickor är vanligt och dyker ofta upp i tjocktarmen med stigande ålder och blir de inflammerade uppstår...

Kladdkaka fri från gluten, laktos och socker

Kladdkaka fri från gluten, laktos och socker

Vi vidgar vår matkunskap med en alternativ kladdkaka som är både gluten- och laktosfri, samt utan socker. Trots viss skepsis kan vi konstatera att den blev riktigt god! För att få lite extra fredagsfeeling hade vi glass till, men det är såklart frivilligt... Receptet...

IBS-enkäten 2020 – hjälp oss att öka kunskapen om IBS

IBS-enkäten 2020 – hjälp oss att öka kunskapen om IBS

Nu är enkäten stängd och vi sammanställer resultatet. Håll utkik, vi presenterar resultaten här på alltomibs.se. Vill du hålla dig uppdaterad, anmäl dig till vårt nyhetsbrev här nedan. Stort tack till alla som valde att besvara enkäten! Första delen av resultaten...

Yoga för magen – yoga kan lindra IBS

Yoga för magen – yoga kan lindra IBS

Att motion och fysisk aktivitet lindrar IBS-symtom vet vi, nu visar även svensk forskning att yoga kan vara en effektiv behandlingsmetod vid IBS. Yoga har en positiv effekt på magbesvär Allt om mage skriver om PerJohan Lindfors, gastroenterolog samt överläkare vid...

Magont hos barn – även barn kan ha IBS

Magont hos barn – även barn kan ha IBS

Magont hos barn är vanligt - kanske har barnet svårt att gå på toaletten eller också blir det problem i skolan på grund av besvären? Har barnet diffusa magproblem är det viktigt att ta det på allvar och utreda symtomen ordentligt. Bland läkarkåren råder ofta en rädsla...

Pin It on Pinterest

Share This