Vad är en Dietist?

av | Övrigt

Dietist är en skyddad yrkestitel. Legitimation utfärdas av socialstyrelsen till den som genomgått en treårig dietistutbildning.

Dietister jobbar med att behandla och förebygga sjukdomar som har en koppling till nutrition – dvs det man stoppar i sig. Man kan säga att dietister är specialister på vem som skall äta vad och hur mycket.

Många gånger är kosten och det man kallar nutritionsstatus (näringsbalansen) för patienter med många olika sjukdomar avgörande för hur väl övrig medicinsk behandling skall fungera. Därför kan dietistens arbete komplettera annan medicinsk behandling för att ytterligare förbättra prognosen, minska riskerna för komlikationer och minska vårdtiden.

Dietistens arbete är ofta mycket konkret och man hjälper människor att få näringsrekommendationerna att fungera i praktiken i patienternas hem. Vilken mat skall man välja, hur skall den tillagas etc. För att förebygga sjukdomar som delvis kan orsakas av vad vi stoppar i oss – till exempel fetma och diabetes – jobbar dietister också med att utbilda människor på olika platser i kost och hälsa.

Var jobbar dietisterna?

Många dietister jobbar inom primärvården, i kommuner, på statliga verk, universitet samt  livsmedels- och läkemedelsindustri. Idag arbetar de flesta dietister i öppen och sluten hälso- och sjukvård.

Hur blir man Dietist?

Dietistutbildningen är en utbildning på högskolenivå på tre eller fyra år (180 resp 240 hp). Utbildningen ges idag på tre olika platser i landet Göteborg, Umeå och Uppsala. Efter tre års utbildning kan man ansöka om legitimation hos socialstyrelsen och vill man läsa ytterligare ett år kan man få en Magisterexamen och behörighet att söka vidare till forskarutbildning. Genom dietisternas forskning görs ständigt nya framsteg i nya terapier och kostråd som kan förebygga och behandla många nutriotionsrelaterade tillstånd.

Under utbildningen lär man sig mycket om nutrition det vill säga hur energin omsätts i kroppen och näringsämnenas funktion i kroppen därför ingår kurser i bland annat fysiologi, näringslära och livsmedelsvetenskap.

Nedan kan du läsa mer om dietisternas yrkesroll och dietistutbildningarna.

Referenser:

SÖK PÅ ALLTOMIBS.se

Pin It on Pinterest

Share This