Magont: var gör det ont om man har IBS

av | Symtom

”Hej! Jag har haft IBS i ca 5 år och har oftast koll på vad jag kan och inte äta. Kan man ha ont på höger sida vid IBS? Jag har sökt läkarhjälp två gånger på 3 år då jag trott att det var blindtarmen. Första gången hade jag så ont att jag nästan kräktes. Andra gången hade jag inte så ont men öm och ingen aptit. Därför trodde min läkaren att det var en lindrig blindtarmsinflammation första gången så det gjordes inget. Andra gången hade jag i övrigt så bra värden så de trodde det var lindrig inflammation då med.

I går fick jag ont igen på höger sida och kände mig dålig. Det släppte dock på kvällen och jag mår ok idag. Men oftast när jag ätit för mycket av det som inte är bra tycker jag smärtan är mer i mitten på magen. Så kan det vara min ibs eller är det nåt annat? Tack på förhand!”

Ja, man kan ha ont var som helst i magen vid IBS och det är svårt att svara på om det är IBS som orsakar dina symtom eller blindtarmsinflammation eller något annan bakomliggande orsak. Om symtomen blir svårare (smärta i kombination med kräkningar o feber t.ex.) bör du förstås uppsöka vård för vidare utredning.

En del symtom är så kallade alarmsymtom och kräver att en mer ingående utredning genomförs för att utesluta annan orsak till symtomen. Dessa symtom är: viktminskning (oavsiktlig), blod i avföringen, nattliga symtom, symtomdebut efter 50 års ålder samt att man har uttalad dominans av diarréer.

Läs mer :VAR I MAGEN GÖR DET ONT NÄR MAN HAR IBS OCH VARFÖR?

1177 VÅRDGUIDEN

ANNONS

SÖK PÅ ALLTOMIBS.se

Alkohol är inte alltid en ”hit”

Alkohol är inte alltid en ”hit”

Alkohol är oftast ingen "hit" när man har problem med magen men ibland kan alkoholfria alternativ på festen kännas nästan lika illa. Klassikern cider har vi nog alla serverats någon gång. Det ser ju trevligare ut i glaset än mineralvatten men en del IBS-drabbade får...

Var  gör det ont i magen när man har IBS och varför?

Var gör det ont i magen när man har IBS och varför?

Även om smärtor och ont i magen är gemensamt för IBS patienter (IBS-symtom) yttrar sig besvären på olika sätt. Det är vanligt med både molande värk och kraftig magknip som ofta förstärks efter att man ätit men som lättar efter att man rusat på toaletten. Smärtor under...

Symtom vid IBS – en sammanfattning

Symtom vid IBS – en sammanfattning

Har du koll på vilka symtom som karaktäriserar IBS? Vi sammanfattar vanliga symtom vid IBS. De olika typerna av IBS IBS-patienter är en heterogen grupp, där symtomen varierar från person till person. Ändå klumpas patienterna oftast ihop till en homogen grupp. Få...

Vad är IBS?

Vad är IBS?

IBS: En av världens vanligaste sjukdomar Irritable Bowel Syndrome eller Colon irritabile är en av världens vanligaste sjukdomar. Hela 15-20 procent av Sveriges befolkning har återkommande besvär och ont i magen som liknar de vid IBS. Sjukdomen tillhör en större grupp...

Pin It on Pinterest

Share This