Även djur upplever gaser i magen. Näsapan livnär sig främst på unga blad, vilka är svåra för apans tarmar att bryta ned. Matsmältningen går långsammare och bakterierna som skapar gaser blir mer verksamma, vilket resulterar i mer gasbildning och mer pruttande. Den röda colobusapan på Zanzibar har liknande problem, som apan dock har lärt sig att hantera – genom att äta kol. Kol binder bladens toxiner och underlättar därmed apans matsmältning. Det är ganska fantastiskt att detta beteende lärs in från generation till generation!
Gaser i magen
Gasbildning är ett tecken på att magen och tarmarna fungerar som de skall och är något vi alla upplever. Normalt passerar en till en och en halv liter gas genom mag-tarmkanalen per dygn. Alla människor pruttar och rapar och gör det ungefär 20-25 ggr per dag. Vanligtvis ställer inte gaserna till med problem, det är först när tarmen blir extra känslig, när ovanligt mycket gas produceras eller att gasen inte kommer ut som det kan bli problematiskt. Upplever man obehag av gaser i magen, det vill säga att man fiser ofta och om de luktar värre än vanligt kan man eventuellt se över sina kostvanor. Kanske är det viss kost som får dig att fisa mer.
Snäll mat för magen
Nyligen tipsade läkaren Andreas Munk Petersen om att dra ner på livsmedel som ökar gaser i magen, det som används inom den så kallade low FODMAP-dieten. Enligt dietisten Anne Catherine Faergeman är mjölk, äpplen, broccoli och kikärtor exempel på mat som är svårsmält, medan bland annat bananer, morötter, selleri, paprika, hårdost, spenat och squash är livsmedel som är snällare mot magen. De betonar dock vikten av att äta en balanserad kost.
Våra tips för att slippa gaser i magen
För att slippa samla kol likt aporna på Zanzibar finns andra saker man kan ta till för att undvika överdriven gasbildning. Det är inte bara vad vi äter som har betydelse, utan även hur vi äter. 90 % av våra gaser i magen kommer från luft vi sväljer, och för att minska mängden luft som sväljs är det bra att tänka på följande:
- Ät långsamt och tugga maten ordentligt.
- Undvik att tugga tuggummi och att suga på hårda karameller – ”tomtuggandet” gör att vi sväljer mer luft.
- Undvik kolsyrad dryck – den innehåller mycket luft.
- Även rökning bidrar till ökad mängd luft som sväljs.
- Stress påverkar mängden luft i tarmarna – ju mer stressade vi är desto mer luft åker ner i magsäcken.
Andra användbara tips för att bli av med gaser i magen:
- Gå på toaletten – låt helt enkelt gasen komma ut ur kroppen genom att rapa eller fisa.
- Fysiskt aktivitet – att röra på sig underlättar för gaserna att ta sig ut.
Lär dig mer om gaser i magen på alltomibs.se. Vi har även tagit upp fisarnas eventuella nytta, Fisar – inte bara illaluktande, där just tarmbakteriernas produktion av illaluktande gaser tas upp. Svavelväte är en av dessa. Det är giftigt i stora mängder, men i små mängder kan det också utgöra ett skydd för våra celler.