Myter om IBS

av | jan 14, 2013 | Symtom

IBS är en sjukdom där man vet mycket lite om orsakerna bakom och där det inte finns något läkemedel som botar. Kanske är detta några av anledningarna bakom varför det finns så många myter om IBS.

Efter att ha läst mycket medicinsk information, olika hemsidor, bloggar med mera som berör IBS kan vi konstatera att det finns en del missuppfattningar pch myter om IBS som mest ställer till det om man vill komma till rätta med sina besvär. Här har vi listat några vanliga myter om sjukdomen. Hör av er om ni kommer på fler!

IBS sitter i huvudet! – En elak kommentar som borde förpassas till IBS historiens mörka historia. En gammal uppfattning förr!

– Alla med IBS symtom lider av samma besvär! I vissa kommentarsflöden kan man ibland höra att “så här är det att ha IBS och detta hjälper mot IBS”. IBS uttrycker sig mycket olika från person till person och generella råd går inte att ge. Läs mer här på alltomibs.se om hur man bland annat delar in IBS i olika underkategorier – LÄNK)

IBS orsakas av stress – Stress kan förvärra besvären vid IBS men anses inte vara orsaken till sjukdomen.

IBS orsakar cancer och IBD – Som tur är är det inte så många som sprider detta längre. IBS ökar inte risken för någon allvarlig sjukdom!

Det går inte att behandla IBS – Visserligen finns det inte något läkemedel registrerat för IBS men det finns mycket att prova om man vill komma tillrätta med sina besvär allt ifrån föränringar i kostvanor, kostbehandling, motion, etc. Här på alltomibs.se kan du hitta många tips till vad man kan prova. Det finns de som berättar att de blivit helt bra igen även om IBS är en kronisk åkomma. Men kom i håg: Det finns inte EN lösning som fungerar för alla.

Endast kvinnor får IBS – Visserligen är det något fler kvinnor än män som drabbas av IBS men kvinnor söker också i större utsträckning hjälp för sina besvär. IBS drabbar både män och kvinnor. I denna artikel här på alltomibs.se kan du läsa mer om könsskillnader vid IBS – LÄNK.

Ett ökat fiberintag botar IBS – En ökad mängd fiber rekommenderades under en period aningslöst till alla med magbesvär. Fibrer kan till och med förvärra problemen vid IBS. Tala med en dietist om du funderar på att öka fiberintaget i din kost. Kanske kan det bli motsatt effekt mot vad du tänkt dig.

Man behöver inte gå till läkaren för att få en IBS- diagnos – Man kan inte ställa en IBS diagnos på sig själv eller sina vänner. En diagnos fastställs av en läkare som också kan ge råd om behandling. Det är viktigt att man inte går med svåra magbesvär under lång tid utan att få dem utredda.

SÖK PÅ ALLTOMIBS.se

Vad är divertikulit?

Vad är divertikulit?

"Jag undrar vad divertikulit är? Har det något med tarmfickor att göra?"Divertikulit är en inflammation i så kallade tarmfickor (divertiklar/divertikulos). Tarmfickor är vanligt och dyker ofta upp i tjocktarmen med stigande ålder och blir de inflammerade uppstår...

Kladdkaka fri från gluten, laktos och socker

Kladdkaka fri från gluten, laktos och socker

Vi vidgar vår matkunskap med en alternativ kladdkaka som är både gluten- och laktosfri, samt utan socker. Trots viss skepsis kan vi konstatera att den blev riktigt god! För att få lite extra fredagsfeeling hade vi glass till, men det är såklart frivilligt... Receptet...

IBS-enkäten 2020 – hjälp oss att öka kunskapen om IBS

IBS-enkäten 2020 – hjälp oss att öka kunskapen om IBS

Nu är enkäten stängd och vi sammanställer resultatet. Håll utkik, vi presenterar resultaten här på alltomibs.se. Vill du hålla dig uppdaterad, anmäl dig till vårt nyhetsbrev här nedan. Stort tack till alla som valde att besvara enkäten! Första delen av resultaten...

Yoga för magen – yoga kan lindra IBS

Yoga för magen – yoga kan lindra IBS

Att motion och fysisk aktivitet lindrar IBS-symtom vet vi, nu visar även svensk forskning att yoga kan vara en effektiv behandlingsmetod vid IBS. Yoga har en positiv effekt på magbesvär Allt om mage skriver om PerJohan Lindfors, gastroenterolog samt överläkare vid...

Magont hos barn – även barn kan ha IBS

Magont hos barn – även barn kan ha IBS

Magont hos barn är vanligt - kanske har barnet svårt att gå på toaletten eller också blir det problem i skolan på grund av besvären? Har barnet diffusa magproblem är det viktigt att ta det på allvar och utreda symtomen ordentligt. Bland läkarkåren råder ofta en rädsla...

Pin It on Pinterest

Share This