IBS är en sjukdom där man vet mycket lite om orsakerna bakom och där det inte finns något läkemedel som botar. Kanske är detta några av anledningarna bakom varför det finns så många myter om IBS.
Efter att ha läst mycket medicinsk information, olika hemsidor, bloggar med mera som berör IBS kan vi konstatera att det finns en del missuppfattningar pch myter om IBS som mest ställer till det om man vill komma till rätta med sina besvär. Här har vi listat några vanliga myter om sjukdomen. Hör av er om ni kommer på fler!
– IBS sitter i huvudet! – En elak kommentar som borde förpassas till IBS historiens mörka historia. En gammal uppfattning förr!
– Alla med IBS symtom lider av samma besvär! I vissa kommentarsflöden kan man ibland höra att ”så här är det att ha IBS och detta hjälper mot IBS”. IBS uttrycker sig mycket olika från person till person och generella råd går inte att ge. Läs mer här på alltomibs.se om hur man bland annat delar in IBS i olika underkategorier – LÄNK)
– IBS orsakas av stress – Stress kan förvärra besvären vid IBS men anses inte vara orsaken till sjukdomen.
– IBS orsakar cancer och IBD – Som tur är är det inte så många som sprider detta längre. IBS ökar inte risken för någon allvarlig sjukdom!
– Det går inte att behandla IBS – Visserligen finns det inte något läkemedel registrerat för IBS men det finns mycket att prova om man vill komma tillrätta med sina besvär allt ifrån föränringar i kostvanor, kostbehandling, motion, etc. Här på alltomibs.se kan du hitta många tips till vad man kan prova. Det finns de som berättar att de blivit helt bra igen även om IBS är en kronisk åkomma. Men kom i håg: Det finns inte EN lösning som fungerar för alla.
– Endast kvinnor får IBS – Visserligen är det något fler kvinnor än män som drabbas av IBS men kvinnor söker också i större utsträckning hjälp för sina besvär. IBS drabbar både män och kvinnor. I denna artikel här på alltomibs.se kan du läsa mer om könsskillnader vid IBS – LÄNK.
– Ett ökat fiberintag botar IBS – En ökad mängd fiber rekommenderades under en period aningslöst till alla med magbesvär. Fibrer kan till och med förvärra problemen vid IBS. Tala med en dietist om du funderar på att öka fiberintaget i din kost. Kanske kan det bli motsatt effekt mot vad du tänkt dig.
– Man behöver inte gå till läkaren för att få en IBS- diagnos – Man kan inte ställa en IBS diagnos på sig själv eller sina vänner. En diagnos fastställs av en läkare som också kan ge råd om behandling. Det är viktigt att man inte går med svåra magbesvär under lång tid utan att få dem utredda.