FODMAP fungerar Down Under!

av | Behandling

Äter du som en Australiensare? De vetenskapliga rapporterna som stödjer att FODMAP dieten fungerar i praktiken blir fler och fler, inte minst från Australien. Nyligen publicerades en studie i den vetenskapliga tidskriften Gastroenterology där man visar att en Australiensisk patientgrupp om 30 personer får minskade besvär när de reducerat intaget av så kallade FODMAPs.

FODMAP fungerar bättre än vanlig Australiensisk kost

Man serverade patienterna ”vanlig” Australiensisk mat eller en diet som var låg på FODMAPs och såg att maten som var låg på FODMAP minskade IBS-besvären hos försökspersonerna. Studien stärker tesen att vissa kolhydrater kan påverka IBS besvären negativt genom bland annat ökat vätskeflöde och gasbildning i tarmen vilket varit känt länge.

Vi kommer att återkomma till ämnet FODMAP här på alltomibs.se längre fram men redan nu kommer en liten sammanställning av vad en ”normal Australiensisk diet” kan bestå av.

Så innan man helt ställer om sin ”traditionella Svenska diet” utifrån dessa nya rön så kanske man först skall ta och jämföra sin nuvarande diet med den normala Australiensiska dieten som åts i studien.
Till lunch åt båda grupperna i studien bland annat mackor, risotto och pizza men vid varje lunchtillfälle i veckan mån-fredag fick även normaldietgruppen också ett glas äppeljuice vilket low FODMAP diet-gruppen slapp.

Vattenmelon, körsbär, chips, crackers, brownies, mango eller äppelsorbet varje dag

Eftersom det var en Australiensisk studie så åt man så klart utöver frukost, lunch och middag även: morning tea, afternoon tea och supper! Vid dessa tre mellanmål åt normaldietgruppen dagligen vattenmelon, körsbär, chips, crackers, brownies, mango eller äppelsorbet  (Vi tror inte tandläkaren har ngt att säga till om i Australiensiska matvanor.Red. kommentar).

Low-FODMAP gruppen åt mer ”svensk kost”

Visserligen hade FODMAP dieten lika många mellanmål men de var betydligt mer balanserade och i våra ögon också mer lik en svensk normaldiet. low-FODMAP gruppen fick till exempel banan, riskaka eller apelsinjuice till mellanmål.

Eller hur äter du? Har du ett högt intag av livsmedel rika på FODMAPs såsom äppeljuice, vetebröd, kakor och vattenmeloner så kan det, med bakgrund i de nya rönen om FODMAPs så klart vara värt att dra ner lite på dem så att mängden fodmaps minskar.

Här kan du hämta vår FODMAP-lista gratis. I den hittar du information om vilka livsmedel som är rika på så kallade FODMAPs.

Referenser

  • A Diet Low in FODMAPs Reduces Symptoms of Irritable Bowel Syndrome.
    Halmos EP, Power VA, Shepherd SJ, Gibson PR, Muir JG.
    Gastroenterology. 2013 Sep 25.  [Epub ahead of print]
ANNONS

SÖK PÅ ALLTOMIBS.se

Undviker du toaletten? Våra tips förenklar vardagen

Undviker du toaletten? Våra tips förenklar vardagen

Uppblåst mage, ont och bråttom på toa, men ändå undviker du toaletten? Det är många som kan relatera till detta, med eller utan tarmbesvär. Det är viktigt att du lyssnar på kroppens signaler och gör dig vän med toaletten. Här får du praktiska råd som kan göra det lite...

Behandlingsmetoder vid IBS – en sammanfattning

Behandlingsmetoder vid IBS – en sammanfattning

För att få en överblick över olika behandlingsmetoder vid IBS presenterar vi en kort sammanfattning av några mer eller mindre etablerade metoder. Många IBS patienter hittar tillsammans med sin läkare eller dietist en individellt anpassad behandling. Denna består ofta...

FODMAP: hämta vår lista gratis

FODMAP: hämta vår lista gratis

Hur vet man hur mycket FODMAPs maten innehåller? Efter att vi skrivit artiklar om FODMAP * har vi på alltomibs.se har fått en del frågor om hur man vet om man äter mat som innehåller mycket FODMAPs. Alla har vi olika matvanor och det kan vara svårt att veta om den mat...

Orolig mage: Hur påverkas magen av dina vanor?

Orolig mage: Hur påverkas magen av dina vanor?

Hur påverkar vanor en orolig mage? Vanor underlättar många gånger vardagen och kan vara till stor nytta om de hjälper oss att må bra. Dock kan vanorna också vara negativa för oss, göra trötta ännu tröttare och det dåliga humöret ännu sämre. Våra vanor påverkar även i...

IBS: Motion hjälper vid magproblem

IBS: Motion hjälper vid magproblem

Ökad motion förbättrar symtomen vid IBS! Det konstaterar Elisabet Johannesson i sin avhandling "Irritable bowel syndrome and Physical activity". Elisabet är fysioterapeut och nu alltså även disputerad inom invärtesmedicin vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs...

Vitamin D: Lider IBS-patienter av vitaminbrist?

Vitamin D: Lider IBS-patienter av vitaminbrist?

Är brist på vitamin D vanligt bland personer med IBS (Irritable Bowel Syndrome)? Det tror iallafall en grupp forskare från Storbritannien som i en studie visat att personer som lider av IBS också verkar ha låga nivåer av D-vitamin. I studien, som...

Pin It on Pinterest

Share This