FODMAP fungerar Down Under!

av | Behandling

Äter du som en Australiensare? De vetenskapliga rapporterna som stödjer att FODMAP dieten fungerar i praktiken blir fler och fler, inte minst från Australien. Nyligen publicerades en studie i den vetenskapliga tidskriften Gastroenterology där man visar att en Australiensisk patientgrupp om 30 personer får minskade besvär när de reducerat intaget av så kallade FODMAPs.

FODMAP fungerar bättre än vanlig Australiensisk kost

Man serverade patienterna ”vanlig” Australiensisk mat eller en diet som var låg på FODMAPs och såg att maten som var låg på FODMAP minskade IBS-besvären hos försökspersonerna. Studien stärker tesen att vissa kolhydrater kan påverka IBS besvären negativt genom bland annat ökat vätskeflöde och gasbildning i tarmen vilket varit känt länge.

Vi kommer att återkomma till ämnet FODMAP här på alltomibs.se längre fram men redan nu kommer en liten sammanställning av vad en ”normal Australiensisk diet” kan bestå av.

Så innan man helt ställer om sin ”traditionella Svenska diet” utifrån dessa nya rön så kanske man först skall ta och jämföra sin nuvarande diet med den normala Australiensiska dieten som åts i studien.
Till lunch åt båda grupperna i studien bland annat mackor, risotto och pizza men vid varje lunchtillfälle i veckan mån-fredag fick även normaldietgruppen också ett glas äppeljuice vilket low FODMAP diet-gruppen slapp.

Vattenmelon, körsbär, chips, crackers, brownies, mango eller äppelsorbet varje dag

Eftersom det var en Australiensisk studie så åt man så klart utöver frukost, lunch och middag även: morning tea, afternoon tea och supper! Vid dessa tre mellanmål åt normaldietgruppen dagligen vattenmelon, körsbär, chips, crackers, brownies, mango eller äppelsorbet  (Vi tror inte tandläkaren har ngt att säga till om i Australiensiska matvanor.Red. kommentar).

Low-FODMAP gruppen åt mer ”svensk kost”

Visserligen hade FODMAP dieten lika många mellanmål men de var betydligt mer balanserade och i våra ögon också mer lik en svensk normaldiet. low-FODMAP gruppen fick till exempel banan, riskaka eller apelsinjuice till mellanmål.

Eller hur äter du? Har du ett högt intag av livsmedel rika på FODMAPs såsom äppeljuice, vetebröd, kakor och vattenmeloner så kan det, med bakgrund i de nya rönen om FODMAPs så klart vara värt att dra ner lite på dem så att mängden fodmaps minskar.

Här kan du hämta vår FODMAP-lista gratis. I den hittar du information om vilka livsmedel som är rika på så kallade FODMAPs.

Referenser

  • A Diet Low in FODMAPs Reduces Symptoms of Irritable Bowel Syndrome.
    Halmos EP, Power VA, Shepherd SJ, Gibson PR, Muir JG.
    Gastroenterology. 2013 Sep 25.  [Epub ahead of print]

SÖK PÅ ALLTOMIBS.se

Pin It on Pinterest

Share This