Tarmkäxet: har du koll på vad det är?

av | Forskning

Visste du att forskare vid University Hospital Limerick, Irland, har konstaterat att det finns ett nytt organ i människokroppen, tarmkäxet? Det rör sig om bukhinnan som tunntarmen fäster vid.

Vad är ett tarmkäx?

Tarmkäxet, också kallat mesenterium, har visserligen alltid funnits i vårt matsmältningssystem, men har nyligen klassificerats som ett eget organ. Den nya definitionen kommer snart att uppdateras i den välrenommerade anatomiboken, Gray’s Anatomy. Man har så klart även tidigare sett strukturerna som bildar mesenterium men tidigare trodde man att strukturen var mer uppdelad. Nya mikroskopiska och elektronmikroskopiska metoder har dock nu alltså visat att det är en och samma struktur vilken kan klassas som ett inre organ i sig.

Vad gör tarmkäxet?

Tarmkäxet är ett bukhinneveck som håller tunntarmen och tjocktarmen upphängda vid den bakre bukväggen därmed bildar det ett organ som bidrar till att hålla de inre organen på plats, förutom detta så anses det bidra till lagring av fett samt att försörja tarmarna med blodkärl, lymfkärl och nerver, i övrigt är dess funktion relativt okänd. Professor Calvin Coffey menar att nu när anatomin är fastställd är nästa steg att ta reda på mer om dess funktion. En ökad förståelse för funktionen gör det i sin tur möjligt att identifiera sjukdomar som kan vara kopplade till tarmkäxet. Förhoppningsvis kan detta också leda till en bättre uppfattning om dess betydelse för mag- och tarmsjukdomar, och möjliggöra nya behandlingsmetoder.

Professor Calvin Coffey och hans kollega publicerade nyligen en sammanfattande artikel i The Lancet Gastroenterology & Hepatology, 2016. Klicka på länken i referenserna nedan för mer information.

Referenser

SÖK PÅ ALLTOMIBS.se

Pin It on Pinterest

Share This