”Hej! Min dotter, 10 år har blivit ”diagnostierad” med ibs liknande symtom då inget annat passar in på hennes symtom.
Hon hade från början inolaxol, vilket hon hade svårt för med konsistens och smak. Nu har hon fått lunelax, det går men hon skulle vilja blanda det i något ätbart men tycker smaken av LM tar över för mycket så just nu tar hon det bara med vatten vilket funkar ok men hon har lite svårt för smaken.”
Inolaxol är ett bulkmedel som består av sterkuliagummi som kan ha effekt på avföringskonsistensen. Medlet ger volym i tarmen och gör att tarmmuskulaturen lättare kan jobba med tarminnehållet. Inolaxol finns, vad vi känner till, både som pulver eller som granulat. Det finns andra liknande preparat – Lunelax, Vi-Siblin och Husk som fungerar på samma sätt men innehåller istället isphaghulafröskal/psylliumfibrer (loppfrö). Liknande preparat är också Sunwic (från guarplantans frön).
Ingen av dem är särskilt goda (eller äckliga) men några av dem kan ju vara värda att testa för att hitta sorten som fungerar bäst. När man tar bulk (såsom till exempel inolaxol, Lunelax eller Vi-siblin) skall man alltid se till att dricka ett stort glas vatten också. Det finns också en variant av Husk som man blandar i mjölet vid brödbakning för att öka fiberinnehållet.
Om hon väljer att testa något av ovanstående preparat så är det viktigt att ta medlet enligt anvisningarna på förpackningen. Medlet bör ge effekt inom några veckor och man bör ta det regelbundet, oftast dagligen. Det är viktigt att vara kritisk – om effekt uteblir eller om magen blir sämre – justera dos eller sluta att ta preparatet.
Många gånger går barn igenom olika faser vad gäller smak och man kan behöva prova olika sorter eller olika kombinationer med annan mat/dryck, ibland handlar det ju även om att få till en vana. Det som inte smakar så bra i början kan man vänja sig vid efterhand. Hoppas att ni skall hitta något som fungerar och att din dotter kommer tillrätta med sina besvär.
Läs mer
www.alltomibs.se – FÖRSTOPPNING VANLIGT BLAND BARN MED IBS
Sahlgrenska Universitetssjukhus – Förstoppning hos barn