”Jag har en fråga om lök och IBS. Jag undrar om man ska undvika all sorts lök? Eller man kan äta rödlök som picklad rödlök typ. Är en helt ny värld för mig detta med IBS vad kan kan äta och ska undvika. Tack.”
Det är framförallt kolhydraterna som finns i lök som är svåra att smälta för oss människor. Detta gör att många – men inte alla – får symtom som till exempel gasighet, uppblåsthet, smärta och diarré.
Lök och IBS kan fungera ihop och det är främst mängden som har betydelse, men ibland även sorten. Den gröna delen av purjolök och sallads- och vårlök brukar fungera bäst och gräslök ger sällan symtom. Syltad lök kan fungera bättre och hellre tillagad än rå lök. Testa dig fram! Lök finns i många sorter och varianter
Ibland förekommer ju löken också tillsammans med andra fördoämnen som också kan ge besvär. Fett, kaffe, starka kryddor är till exempel kända för att utlösa mag-tarmsymtom. Olika kolhydrater kan också orsaka mer symtom men detta innebär INTE att man ska utesluta dem. Dessa kolhydrater finns nämligen ofta i väldigt nyttiga livsmedel. Några exempel är baljväxter (bönor, linser, ärter), äpple, päron, blomkål, plommon, avokado, mango, honung, pasta, bröd och mjölk (laktos). Man kommer som sagt långt på att begränsa mängden som man äter av dessa livsmedel utan att helt utesluta dem.
Lök och IBS ger upphov till ganska många frågor till oss på alltomibs och bland annat så har en av våra läsare har frågat om fermenterad vitlök fungerar bättre än icke fermenterad vitlök vid IBS. Du kan läsa vad vår dietist svarade på denna fråga här. Det finns även en artikel om den så kallade FODMAp-dieten och lök – du hittar artikeln om detta här.
Läs mer om FODMAP och lök.