Alkohol till midsommar – hur påverkar den magen?

av | Övrigt

Midsommar närmar sig och förutom små grodorna och sju sorters blommor under kudden kanske det även blir en och annan snaps till sillen. Vill man komma tillrätta med en besvärlig mage får man ofta rådet att dra ner på sin alkoholkonsumtion, vilket kan vara ett klokt råd. För visst finns det andra vägar att gå, alkohol är inte ett måste. Men om man nu ändå vill ta sig ett glas eller två till maten, vilken alkohol är då bäst för magen?

Hur påverkar alkohol magen?

Vad är det i alkoholhaltiga drycker som ställer till det för magen? Handlar det endast om alkoholhalten och gör det någon skillnad vilken sorts dryck man dricker?

Flera vetenskapliga studier har genom åren visat att olika typer av alkoholhaltiga drycker också kan ha olika effekt på mag-tarmkanalen. Utöver alkoholhalten verkar även faktorer såsom pH och övriga ingredienser i drycken ha stor betydelse. Den omedelbara effekten av all sorts alkohol, oavsett typ eller styrka, är att muskulaturen i matstrupen slappnar av samtidigt som slemhinnorna i svalg och matstrupe irriteras av alkoholen. Tillsammans med den avslappnade muskulaturen ökar då risken för sura uppstötningar/halsbränna, så kallad reflux.

Vidare, har alkoholhalten visat sig kunna påverka tarmarnas rörelser. Ett relativt sett lågt intag av alkohol ökar tarmtömningen och ökar därmed också risken för diarré (på grund av ett försämrat upptag av näring, vatten och salt). Ett högt alkoholintag minskar istället tarmrörelserna och gör tarmtömningen långsammare (förstoppande).

öl till midsommar

Vilken alkohol är bäst för magen?

Nu när vi vet mer om hur alkoholen påverkar magen, är nästa fråga om det gör någon skillnad vilken sorts alkoholhaltig dryck man dricker. Vilken alkohol är bäst för magen – finns det alternativ som är bättre eller sämre för en besvärlig mage?

Jästa och destillerade drycker

När alkoholen når magsäcken kan gastrinfrisättningen (ett hormon som produceras i magsäcken och ger ökad produktion av magsaft med bland annat saltsyra) och magsyrasekretionen (produktion av magsaft i magsäcken) påverkas. Detta kan ge omedelbara eller mer långvariga skador på slemhinnorna i magsäcken. Här verkar det dock finnas en stor skillnad mellan olika typer av alkoholhaltiga drycker.

Jästa alkoholdrycker som vin, öl, champagne, martini och sherry (med upp till 5% alkohol) är de drycker som ökar produktionen av magsaft mest. Samtidigt som vin kan ge en ökad magsyraproduktion, har just vin visat sig ha en överlägsen förmåga att skydda mot vissa negativa bakterier, såsom magsårsbakterien Helicobacter Pylori och andra sjukdomsframkallande bakterier.

Vad som kan vara överraskande är att andra jästa, men därefter destillerade drycker som whiskey, brandy, rom och likörer som armagnac, calvados och cointreau med en högre alkoholstyrka än 5% inte ger någon ökning eller till och med hämmar syrasekretionen (produktionen av magsaft). Det verkar alltså som att det inte bara hänger på alkoholhalten, utan att destilleringen tar bort de substanser som bidrar till den ökade magsyraproduktionen. Alternativt tillkommer något under destilleringsprocessen som istället hämmar denna process.

Med detta i åtanke kanske den där snapsen vid midsommarbordet är ett bättre alternativ för magen jämfört med andra drycker?

Vad säger low FODMAP-dieten?

Har man valt att gå efter low FODMAP-diet kan det vara bra att känna till att vissa alkoholhaltiga drycker har ett lågt innehåll av fermenterbara kolhydrater (FODMAPs). Till dessa hör måttliga mängder av de flesta alkoholhaltiga dryckerna såsom öl, rött vin, torrt vitt vin och mousserande vin.

Sött vitt vin och rom har däremot ett relativt högt innehåll av FODMAPs och skulle därför även i mindre mängd kunna bidra till en ökad gasbildning. Olika skolor betonar olika lösningar, därför är det viktigt att själv känna efter vad som fungerar/inte fungerar.

Här på alltomibs.se kan du ladda ner vår gratis fodmap-listatesta dina kunskaper om FODMAPs eller  söka efter FODMAP-innehåll i olika livsmedel och alkoholhaltiga drycker.

Måttfullhet är A och O

Precis som med allt annat är det individuellt hur en IBS-mage reagerar på alkohol, även dagsformen har betydelse. Vilken alkohol är bäst för magen kan därför vara svårt att uttala sig om. Alkohol är självklart ingen bra dryck att experimentera med för att påverka mag-tarmproblem. Det generella rådet som ofta ges till IBS-patienter om att hantera mat/dryck med måtta och balans samt att prova sig fram vad gäller kosten utan för stora svängningar, gäller även för alkoholhaltiga drycker. En högtid som midsommar kan därför ställa till det, eftersom just alkoholkonsumtionen då för en del blir mer än måttlig.

Vill man undvika att alkoholen stökar till det i magen på midsommar finns det idag en mängd bra alkoholfria alternativ. Här kan du läsa en kommentar och tips om alkoholfria alternativ eller gå in på Systembolagets hemsida för fler förslag.

IBS-vänliga tips inför midsommar

Vi har ställt samman några goda råd som hjälper magen att hålla sig glad(are) under midsommar:

  • Ät regelbundet och i små portioner – ät hellre mindre mat ofta än mycket mat på en gång. Kanske inte ta jordgubbarna direkt efter sillen, utan ta en paus emellan? Eller är det möjligt att dela upp måltiden med små avbrott för någon trevlig midsommarlek?
  • Fysisk aktivitet är dessutom bra för magen – det hjälper tröga magar att få lite fart och för de som besväras av gaser kan den fysiska aktiviteten hjälpa naturen på traven med att avlägsna gaser samt lätta på knipkänslor. Små grodorna runt midsommarstången borde alltså vara ett utmärkt sätt att få igång en trög mage och få ut gaser.
  • Ät långsamt – det tar en stund att känna av mättnadssignalerna, stanna upp och känn efter så att du slipper känna att det där sista du tog blev alldeles för mycket. Många snapsvisor ger bra pauser i måltiden (OBS! Det är okej att sjunga och skåla i annat än snaps).
  • Finfördela maten och tugga väl för magens skull.
  • Gå på toaletten så fort och så ofta du behöver – kanske en skitsak men din ensak! Glöm inte detta oavsett om utedasset på torpet luktar illa, det är viktigare att sköta magen.
  • Dra ner på sånt som retar magen – kanske vet du redan nu att det är vissa saker du kan dra ner på för att undvika förvärrade magproblem, till exempel kolsyrade drycker och för mycket sötsaker.
  • Anpassa rätterna efter din mage – fokusera inte för mycket på det du inte kan äta, utan njut istället av allt du kan äta trots dina IBS-besvär. Om ni är många som firar tillsammans kanske du kan be om att få anpassa några rätter till vad din mage tål? Vad passar bättre än knytkalas på midsommar! Ta med något som alla runt bordet mår bättre av att äta.
  • Hitta magvänliga alternativ –  på midsommar har både sill och gräslök en central roll. En god nyhet är att gräslök inte är samma sak som lök/vitlök, utan innehåller färre fruktaner och är låg på FODMAPs, vilket i teorin borde vara snällare för magen. När det gäller sill, välj någon ”renare” sort, utan ingredienser som irriterar magen.

Vill du läsa mer?

Läs mer om alkoholen och magen eller ta del av tips från vår dietist om hur du med IBS hanterar alkohol eller vilken lök som passar bäst för en IBS-mage.

Visste du att…

… det en normal vecka säljs cirka 9 miljoner liter dryck på Systembolaget och att antalet kunder uppgår till cirka 700 000 personer en vanlig fredag. Under midsommarveckan däremot säljs 13 miljoner liter dryck och dagen innan midsommar besöker ungefär 1,1 miljon kunder Systembolaget.

Lägg gärna upp dina egna tips på hur du kommer till bukt med IBS eller orolig mage på vår Facebooksida.  Annars vill vi på alltomibs.se passa på att önska er alla en…

GLAD MIDSOMMAR!

Referenser:

  • The effects of alcohol consumption upon the gastrointestinal tract.Bujanda L. Am J Gastroenterol. 2000 Dec;95(12):3374-82.
  • Vårdguiden Stockholms län

SÖK PÅ ALLTOMIBS.se

Pin It on Pinterest

Share This