Symtom vid IBS – en sammanfattning

av | apr 18, 2011 | Symtom

Har du koll på vilka symtom som karaktäriserar IBS? Vi sammanfattar vanliga symtom vid IBS.

De olika typerna av IBS

IBS-patienter är en heterogen grupp, där symtomen varierar från person till person. Ändå klumpas patienterna oftast ihop till en homogen grupp. Få känner till att IBS till och med består av olika undergrupper (IBS-C, IBS-D, IBS-M och IBS-U), vilket är viktigt att vara medveten om eftersom råden skiljer sig åt beroende på vilken sorts IBS man lider av.

IBS-C är IBS med förstoppning, där minst en av fyra avföringar är hårda (Bristol 1-2) och färre än en av fyra är lösa (Bristol 6-7).

IBS-D är IBS med diarré, där minst en av fyra avföringar är lösa (Bristol 6-7) och färre än en av fyra är hårda (Bristol 1-2).

IBS-M är varierande IBS, med minst en av fyra hårda avföringar (Bristol 1-2) och samtidigt minst en av fyra lösa avföringar. (Bristol 6-7). Kallas ibland även även IBS-A (alternerande).

IBS-U är en så kallad odifferentierad unsubtyped-IBS. Här är avföringsmönstret för avvikande för att passa in i någon av de andra grupperna ovan.

Vi har tidigare skrivit om Bristol Stool Form Scale, en metod som gör det enkelt att bedöma avföringen och går ut på att man tittar på hur bajset ser ut i toalettstolen.

Rom IV-kriterierna för att ställa diagnos

IBS diagnostiseras bland annat med hjälp av olika kriterier. Länge har de så kallade Rom III-kriterierna använts, vilka nyligen uppdaterades och mynnade ut i Rom IV-kriterierna. Dessa innebär att patientens besvär ska uppfylla ett antal symtomkriterier för att kunna diagnostiseras med IBS.

För att läkaren skall kunna ställa diagnosen IBS måste besvären ha börjat för minst sex månader sedan. Man ska ha haft återkommande episoder av buksmärta minst en gång per vecka de senaste tre månaderna. Smärtan skall associeras med två av följande påståenden:

  • Påverkas av tarmtömning.
  • Är associerad med förändrad avföringsfrekvens.
  • Är associerad med förändrad avföringskonsistens.

Sammanfattning av symtom vid IBS

Lite mer kortfattat kan vi sammanfatta typiska symtom vid IBS som…

  • smärtor eller obehag i buken – magont, magknip som går över när man gått på toaletten.
  • besvär ofta kopplade till störda toalettrutiner – diarré eller förstoppning.
  • ibland växlar det dock mellan diarré och förstoppning och ibland är inte avföringsmönstret tydligt påverkat.

Andra symtom som förekommer vid IBS är besvär av gaser, en känsla av att magen är uppblåst – många säger att de upplever magen som en ballong. Även hjärtklappning, täta vattenkastningar och värk i underlivet beskrivs på sjukvårdsrådgivningens hemsida www.1177.se vara vanliga vid IBS.

SÖK PÅ ALLTOMIBS.se

Vad är divertikulit?

Vad är divertikulit?

"Jag undrar vad divertikulit är? Har det något med tarmfickor att göra?"Divertikulit är en inflammation i så kallade tarmfickor (divertiklar/divertikulos). Tarmfickor är vanligt och dyker ofta upp i tjocktarmen med stigande ålder och blir de inflammerade uppstår...

Kladdkaka fri från gluten, laktos och socker

Kladdkaka fri från gluten, laktos och socker

Vi vidgar vår matkunskap med en alternativ kladdkaka som är både gluten- och laktosfri, samt utan socker. Trots viss skepsis kan vi konstatera att den blev riktigt god! För att få lite extra fredagsfeeling hade vi glass till, men det är såklart frivilligt... Receptet...

IBS-enkäten 2020 – hjälp oss att öka kunskapen om IBS

IBS-enkäten 2020 – hjälp oss att öka kunskapen om IBS

Nu är enkäten stängd och vi sammanställer resultatet. Håll utkik, vi presenterar resultaten här på alltomibs.se. Vill du hålla dig uppdaterad, anmäl dig till vårt nyhetsbrev här nedan. Stort tack till alla som valde att besvara enkäten! Första delen av resultaten...

Yoga för magen – yoga kan lindra IBS

Yoga för magen – yoga kan lindra IBS

Att motion och fysisk aktivitet lindrar IBS-symtom vet vi, nu visar även svensk forskning att yoga kan vara en effektiv behandlingsmetod vid IBS. Yoga har en positiv effekt på magbesvär Allt om mage skriver om PerJohan Lindfors, gastroenterolog samt överläkare vid...

Magont hos barn – även barn kan ha IBS

Magont hos barn – även barn kan ha IBS

Magont hos barn är vanligt - kanske har barnet svårt att gå på toaletten eller också blir det problem i skolan på grund av besvären? Har barnet diffusa magproblem är det viktigt att ta det på allvar och utreda symtomen ordentligt. Bland läkarkåren råder ofta en rädsla...

Pin It on Pinterest

Share This