Svullen mage och diarré efter matintag

av | Frågor & svar

”Hej! Jag har problem med svullen mage och diarré efter matintag.

Får för mig att värre efter jag ätit mycket vitt bröd. Får även feberkänningar som blir värre efter lunch/middag.

Jag är kvinna, 38 år. Ganska stressad, hårt arbetande 2-barnsmamma. Kan det vara IBS? Tack!”

Regelbundna vanor

Vid diarrébesvär gäller det att ha regelbundna vanor. Ät helst frukost, lunch och middag samt 1–3 mellanmål. Ät gärna små portioner då du äter – mängden mat som du äter totalt bör vara densamma över dagen trots att du inför fler måltider i form av mellanmål.  Det är också viktigt att man fördelar fiberintaget jämnt över dagen så att man inte äter alltför stor mängd fiberrika livsmedel vid samma tillfälle.  

Glöm inte att tugga noggrant och att äta långsamt!  

Fiberintag fördelat över dagen

Det är inte helt ovanligt att man äter fil o müsli med fiberrika gryn, frön och torkad frukt och dessutom kanske en grov macka till frukost. Sedan äter man en fiberfattig lunch som t.ex. kokt ris, vit fisk, äggsås och isbergssallad till lunch, får symtom efter lunchen och då tror att det kanske är något som man inte tål som man åt till lunch. Då kan det faktiskt vara så att gaser bildats i tarmen från frukosten och att symtomen uppenbarar sig lagom till lunchtid.

Ett bättre förslag kan vara att begränsa fiberintaget till frukosten med lite mindre fiber – kanske vanliga flingor istället för müsli och hellre ett knäckebröd och grövre grönsaker till lunchen. Det brukar löna sig att ha ett lågt fiberintag fördelat över dagens alla måltider. 

Minska intaget av vitt bröd…

Vitt bröd kan också vara lurigt – inte beroende på fiberinnehållet utan på att bröd innehåller vissa typer av kolhydrater som är svårsmälta. Har man en känslig mage kan man reagera väldigt starkt på den gasbildning som bildas när tarmbakterierna jäser (fermenterar) dessa oabsorberade kolhydrater.

Det bästa rådet är att undvika vitt bröd eller att minska mängden bröd som du äter. Kanske det fungerar bättre med en knäckeskiva som man ju också tuggar mer noggrant. 

… men undvik att undvika vissa livsmedel

Om du har mycket diarréer och gaser som ger svullen mage bör du begränsa intaget av frukt till 2–3 om dagen och skala allt! Ät gärna grönsaker men helst tillagade! Observera att om du reagerar på pasta och annan mjölmat på samma sätt som med det vita brödet, kan det vara idé att minska mängden och inte äta dessa livsmedel varje dag. Det är dock inte farligt för tarmen att äta dem – men de kan orsaka symtom såsom gaser, svullen mage, diarré och smärta.

Vi är väldigt olika så alla får inte symtom. Det är dumt och onödigt att undvika fler livsmedel än som är nödvändigt. Att ha lite symtom då och då klarar de flesta men svåra symtom, som påverkar livet i hög grad, bör förstås undvikas. Ofta kommer man långt genom att minska mängden och inte äta ”luriga” livsmedel varje dag.  

”Luriga” livsmedel innebär en uppsjö av födoämnen som kan påverka tarmen på olika sätt och vis. Att strikt begränsa sitt livsmedelsurval kan innebära att man faktiskt riskerar näringsbrist samt får det svårare att variera sitt matintag. De livsmedel som ofta är inblandade i mag-tarmsymtom är t.ex. vissa kolhydratrika födoämnen såsom bröd, pasta, baljväxter och frukt och fet mat såsom t.ex. ostar, bakverk, snacks och friterad mat.  

Blanda inte ihop IBS och glutenintolerans

Gluten skall du inte ta bort om du inte gjort en ordentlig utredning hos läkare först! Glutenintolerans (celiaki) kan ge liknande symtom som vid IBS, men är i motsats till IBS en allvarlig sjukdom där tarmen skadas. Många upplever att de mår bättre på en glutenfri diet vilket sällan beror på att man tagit bort proteinet gluten, utan också tagit bort kolhydraterna i samma livsmedel. Vete, korn och råg innehåller inte bara protein utan också kolhydrater.

Om man har celiaki måste man hålla en väldigt strikt glutenfri diet medan man vid IBS kan ”slarva” och äta bröd eller pasta t.ex. ibland och behöver aldrig vara lika noggrann som vid celiaki. 

Är det IBS?

Du frågar också om det kan vara IBS som du har och det kan det absolut vara – men det är en läkare som måste ställa diagnos. Du bör uppsöka vårdcentral och bli ordentligt utredd. Feberkänningar är inga typiska symtom vid IBS men att äta stora portioner mat och att man äter snabbt kan ibland orsaka sådana symtom.

Stress däremot – är vanligt förekommande vid IBS – och om man minskar stressen blir ofta mag-tarmsymtomen bättre – men det är förstås lättare sagt än gjort att minska stressen. 

Läs mer

Läs mina tips för en stressmage eller mer om vad IBS är, vilka symtom som är vanliga eller hur en IBS-utredning går till.

1177 hittar du också mer information om IBS.

Hitta liknande frågor & svar

Diarré och magkatarr

Diarré och magkatarr

"Kan man få diarré när man har magkatarr? Har fått diagnosen IBS för länge sedan. Har har alltid haft hård och trög mage. På senare tid har jag fått...

läs mer
Aubergine och magen

Aubergine och magen

Hej! Jag har ätit aubergin och min mage har tålt det. Helt plötsligt så har den inte tålt det. Kan det vara kombinationen? Kan det ha med en...

läs mer
Hur ofta skall man äta?

Hur ofta skall man äta?

"Hej, jag har fått höra att man ska äta lite men fler gånger om dagen, hur ofta rekommenderar du att man äter? Och vad ska man äta, är det riktig...

läs mer
Läkemedel vid IBS-M

Läkemedel vid IBS-M

"Hej. Jag är sjuksköterska och ger telefonrådgivning på en vårdcentral. Är det korrekt att rekomendera Movicol/Moxalole till en person med IBS som...

läs mer
Kaffe och magen

Kaffe och magen

"Haft problem med magen i 30 år. 45 idag. Älskar kaffe men blir inte bra på det. Vet inte vad jag ska äta och inte. Har gluten och laktos med....

läs mer

Pin It on Pinterest

Share This