Ny avhandling om IBS och mat

av | Forskning

Att maten påverkar magen kan inte komma som en överraskning för någon men det forskas en hel del kring hur till exempel symtomen vid IBS påverkas av olika livsmedel. Idag (30 januari 2015) lägger dietisten Lena Böhn fram sin avhandling om IBS och mat. Den fokuserar på hur svårsmälta kolhydrater (sockerarter) (FODMAP) påverkar IBS symtom.

Maten och magen

Maten och magen hänger ihop och många personer som lider av IBS märker av att deras symtom förvärras av viss kost. Maten påverkar så klart även personer utan IBS, vem har inte hört någon skoja om gaser efter ärtsoppan, rekommenderat någon att äta katrinplommon för att få fart på magen eller av misstag fått en lös mage efter att ha ätit för mycket plommon eller liknande. En ”irriterad tjocktarm” dvs. IBS gör dock att även en normal kost kan ställa till det. Detta leder i sin tur till att personer med IBS experimenterar med olika dieter som till exempel fodmap som råkar vara i ropet just nu. Att utesluta vissa livsmedel kan dock i vissa fall till och med förvärra besvären på sikt och orsaka andra besvär på grund av till exempel näringsbrist.

Avhandling om IBS och mat

I sitt avhandlingsarbete har Lena Böhn bland annat studerat om enzym (α-galaktosidas) som man kan hitta på hälsokosthyllan och som teoretiskt sett skulle kunna underlätta upptaget av kolhydrater i tunntarmen också kan lindra IBS symtom efter kolhydratrik måltid. Hon har också studerat huruvida den så populära och starkt marknadsförda FODMAP-dieten skulle vara bättre än de kostråd som traditionellt ges vid IBS-besvär (äta lite och ofta, finfördela maten och tugga noggrant, undvika stekt, fet och starkt kryddad mat samt kaffe och alkohol). Nedan hittar du en sammanfattning av resultaten som ligger bakom avhandlingen.

Hela 84% av IBS patienterna angav att deras IBS problem påverkades negativt av viss kost. Framförallt kost som innehöll fett och inkomplett absorberade kolhydrater FODMAP.

Kosttillskott hjälpte inte

Att äta kosttillskott i form av enzymet α-galaktosidas hjälpte inte IBS patienterna jämfört med placebo. ”Vi fann inga bevis för att tillskott av enzymet a-galaktosidas är gynnsamt vid IBS.”, säger Lena Böhn vid en intervju med forskning.se.

Traditionella kostråd lika bra som FODMAP

Traditionella kostråd vid IBS hjälpte patienterna ungefär lika bra som låg-FODMAP kosten. Det visade sig alltså att traditionella kostråd var lika effektiva som FODMAP-dieten när det gällde att lindra symtomen. Forskarna konstaterar att kostråd kan vara effektivt vid IBS och hoppas genom en ökad kunskap om hur kosten och olika råd påverkar symtomen kunna utveckla ännu bättre kostråd i framtiden.

Referenser

  • Food-related gastrointestinal symptoms, nutrient intake and dietary interventions in patients with irritable bowel syndrome Avhandling Lena Böhn, leg. dietist och doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet ISBN: 978-91-628-9245-6
  • Böhn L, Störsrud S, Simrén M. Nutrient intake in patients with irritable bowel syndrome compared with the general population. Neurogastroenterol Motil. 2013;25:23 LÄNK
  • Böhn L, Störsrud S, Törnblom H, Bengtsson U, Simrén M. Self-reported food-related gastrointestinal symptoms in IBS are common and associated with more severe symptoms and reduced quality of life. Am J Gastroenterol. 2013;108(5): 634-641.

SÖK PÅ ALLTOMIBS.se

Pin It on Pinterest

Share This