Kan mina magbesvär vara cancer?

av | Frågor & svar

”Hej! Jag är en 23 år gammal tjej. Jag fick diagnosen ibs för 1.5 år sen. Mina besvär började i tonåren med uppsvälld mage och gaser. När jag slutade med antidepressiva efter lite över 5 års användning kraschade min mage kort därefter och jag blev väldigt hård i magen, vilket ledde till hemorrojder vilket ledde till att jag gick till doktorn. Fick där ta gluten och laktos ua, utföra en rektoskopi ua och lämna avföringsprov ua. Därefter sa de ibs. Sedan följde ett år med hård mage, i princip dagligen. Smärtor, bubblande, gaser.

I januari i år gick jag in i väggen av en längre periods stress. Precis vid kraschen gav min mage upp och jag hade diarré i två månader, matsmältningen funkade inte sådär jättebra. Jag mådde illa ofta. Sedan gick det över i att ibland vara löst, ibland hårda små kluttar. Sen gick det till att bara vara hårda kluttar hela tiden. Dessa kluttar har varierat i storlek, men oftast hållt sig i älglortsstorlek. Men så helt plötsligt så kan det börja med små kluttar och sluta med en mer vanlig bajskorv. Om jag rör på mig, gör yoga varje dag, dricker 2 liter om dagen och äter mycket fibrer får jag vad jag tror kan falla in under normal avföring, men om jag avviker från någon av dessa punkter så kommer de hårda små kluttarna igen.

Jag känner aldrig hunger längre, jag har aptit och kan äta men magen kurrar inte längre. Jag kan känna svagt att jag måste äta och ibland kommer hungern men ger upp och tystnar väldigt fort. Förut innan stressen var jag hungrig väldigt mycket. Jag har inte ont med magknip knappt alls längre, det jag gjort är att sluta äta lök och dragit ner rejält på onyttigheter. Men om jag väl äter lök, typ vitlök, så reagerar inte magen på det i samma utsträckning som förut. Vilket jag oxå tycker är konstigt. Majoriteten av dagarna bajsar jag en gång om dagen på morgonen, men ibland kommer det dagar då det av någon anledning blir fler eller mindre. Magen svullnar fortfarande upp under dagen och är platt igen på morgonen. Men istället för att fisa hela tiden som jag gjorde förut, så pyser luften ut åt andra hållet istället.

I mars började jag rapa hela tiden och med stressen kom problem med halsbränna. Halsbrännan har minskat betydligt nu. Rapandet oxå, men det är fortfarande kvar och mer än vanligt. Jag har varit hos doktorn flertal gånger eftersom min problematik ändrat sig så pass mycket. De tog nya blodprover, klämde på min mage, lämna nytt avföringsprov och de säger att det fortfarande är ibs. Men jag undrar om ibs verkligen kan ändra karaktär på det här sättet? Från att fisa hela tiden till att rapa hela tiden. Från att ha hårda kompakta medelstora bajskorvar som gör ont att krysta ut. Till små hårda kluttar som ramlar ut som popcorn.

Helt plötsligt gör det nästan aldrig ont längre, jag har dock lagt om min kost till en betydligt nyttigare än förut. Men jag tycker ändå det är märkligt. Får också en nästan svidande känsla av obehag i hela magen numera ibland, det fick jag aldrig förut. Förut var det nästan alltid magknip. Har heller inget minne av att jag gått på toan på morgonen tidigare, nu är det det första jag måste göra på morgonen och det ofta bråttom. Hur ska jag tänka kring det här? Kan man vara så säker på att det är ofarligt bara för att det inte är något blod inblandat? Jag är så rädd att jag har cancer, men läkarna vill inte ge mig mer för de tycker inte det är nödvändigt. Men jag är fortfarande rädd, iom de här förändringarna. Min fråga är väl om ibs kan förändras på det här sättet? Stress är den uppenbara utlösande faktorn här, men jag har ju spenderat hela året att återhämta mig men magen har fortfarande inte lyckats hitta tillbaks.”

Det är typiskt för IBS att ändra skepnad

Det är typiskt för IBS att förändra sig från förstoppning till diarré och tvärtom, att smärtan förvärras eller förbättras och att symtomen förändras helt enkelt. Varför vet man inte men magen är känslig för förändrad kost, förändrade vanor och rutiner, stressnivån osv.

Det här med att har avföring på morgonen är helt naturligt. Det man ätit under dagen förflyttas långsamt genom tarmen och det brukar generera i att man behöver uppsöka toaletten på morgonen, ofta i anslutning till måltid, just för att ”göra plats” för ny mat. Fenomenet kallas för gastrokolisk reflex och det är ibland förstärkt hos personer med IBS, och kan orsaka obehag, smärta och behov av att akut behöva springa på toa.

Varningstecken

Du har inga alarmsymtom för tarmcancer; dvs. över 50 års ålder, blod i avföringen, ofrivillig viktnedgång, svår diarré eller feber t.ex. Det är lätt att säga att du inte behöver oroa dig – men det är också viktigt att du känner dig övertygad om att du verkligen har IBS – för att du skall kunna må bättre. Oro för annan bakomliggande orsak till besvären kan i sig förvärra symtomen.

IBS är en föränderlig sjukdom vilket gör den extra besvärlig att leva med, och symtomen är ofta svåra.

Stress är en väldigt viktig faktor då det gäller IBS, oavsett om det är ”positiv” eller ”negativ” stress så kan den påverka tarmen. Magen gillar rutiner och fungerar bäst om man har ett regelbundet liv. Avslappning i olika former och daglig fysisk aktivitet har god effekt på både mage/tarm och stressnivån.

Du skriver om att du inte längre känner dig hungrig – se då till att äta på regelbundna tider ändå. Då kan du ”lära” magen att bli hungrig igen. Om man äter måltider med regelbundet intervall, ungefär var tredje timme, har man lättare att begränsa måltidsstorleken och man slipper också bli ”tom i magen”. Både hunger (”tom mage”) och övermättnad kan utlösa symtom. Det är helt enkelt bättre att äta en liten mängd fast ganska ofta.

Det tar tid att få en bättre mage med färre och mildare symtom, men det tar tid att ändra rutiner och beteende också – så ha tålamod!

Behandling

  • Regelbundna måltidsvanor! Ät gärna med 2–4 timmars mellanrum.
  • Lagom portionsstorlekar! Ät hellre för lite än för mycket.
  • Gärna mos, puré, soppor, kokt mat, skalade och hackade livsmedel
  • Ät helst inte mer än 2–3 frukter per dag (skala gärna)
  • Tugga noggrant och ät långsamt!
  • Daglig fysisk aktivitet! Promenera, dansa, jogga, klättra…
  • Drick inte mer än 3 koppar kaffe per dag.
  • Var försiktig med mängden fet mat, starka kryddor och alkohol.

Läs Mer

OROLIG MAGE: HUR PÅVERKAS MAGEN AV DINA VANOR?

TARMPROBLEM KAN SKAPA DEPRESSION – OCH TVÄRTOM

Vad är IBS?

 

 

 

Hitta liknande frågor & svar

Diarré och magkatarr

Diarré och magkatarr

"Kan man få diarré när man har magkatarr? Har fått diagnosen IBS för länge sedan. Har har alltid haft hård och trög mage. På senare tid har jag fått...

läs mer
Aubergine och magen

Aubergine och magen

Hej! Jag har ätit aubergin och min mage har tålt det. Helt plötsligt så har den inte tålt det. Kan det vara kombinationen? Kan det ha med en...

läs mer
Hur ofta skall man äta?

Hur ofta skall man äta?

"Hej, jag har fått höra att man ska äta lite men fler gånger om dagen, hur ofta rekommenderar du att man äter? Och vad ska man äta, är det riktig...

läs mer
Läkemedel vid IBS-M

Läkemedel vid IBS-M

"Hej. Jag är sjuksköterska och ger telefonrådgivning på en vårdcentral. Är det korrekt att rekomendera Movicol/Moxalole till en person med IBS som...

läs mer
Kaffe och magen

Kaffe och magen

"Haft problem med magen i 30 år. 45 idag. Älskar kaffe men blir inte bra på det. Vet inte vad jag ska äta och inte. Har gluten och laktos med....

läs mer

Pin It on Pinterest

Share This